Na okraji společnosti na nás dohlížejí American Head Charge se svým EP Shoot

Na okraji společnosti na nás dohlížejí American Head Charge se svým EP Shoot

Tisk

200 FILMMnohočlenná kapela z Minnesoty, American Head Charge, se zformovala v roce 1997 a předvedla světu něco úplně nového a neokoukaného. Není to pravý industriální metal, ani rap metal či nu metal. Podařilo se jim zkombinovat vše zmíněné do netradiční směsice, kde nechybí řízný vokál, mocný a všehoschopný; nabouchané bicí, nezaměnitelná basa i neopomenutelné kytary.

 

 

AHC působili na hudební scéně do roku 2009, kdy to rozpustili, ale přede dvěma lety ohlásili nečekaný comeback. Za léta svého působení vydali pouze tři regulérní alba - Trepanation (1999), The War of Art (2001) a The Feeding (2005) a kompilační nahrávku Can't Stop The Machine (2007). Po více než šesti letech přišli s novým materiálem ve formě báječného EP Shoot, které si sami vydali 23. 7. 2013.

Jak kapela sama přiznává na svém webu, neměli to lehké – přežili problémy s nahrávacími společnostmi, turné, závislosti i smrt kytaristy Bryana Ottosona. Přesto AHC vytrvali a nabízí nám novou lahůdku ze svého krámu. Kapela nyní funguje ve složení: Cameron Heacock – zpěv, Chad Hanks – basa, Sin Quirin – kytara , Karma Singh Cheema – kytara, Justin Fowler – klávesy, Chris Emery – bicí.

film

Shoot se opět reprezentuje správnou kombinací agrese, vzteku, smutku a humoru, nezaměnitelnými texty a originalitou hudby samotné. Kapela vždy produkovala návykové písně a to se povedlo i nyní. Writhe má ze začátku temnou až zádumčivou melodii, která se přes posluchače přeleje a plazí se v uších hloub a hloub do hlavy. Zanechává neutuchající pocit smutku, zlosti a originality. Velmi povedená písnička v duchu starých AHC.
Set Yourself on Fire se s ničím nepáře, má těžkotonážní a přímočarý rozjezd. Experimenty se zvuky a nejrůznější polohy hlasu dělají píseň znepokojivou a až nepříjemně vlezlou.
Sugars of Someday je se stopáží 3:50 nejkratší písničkou z desky. Líbivá a jaksi lehká melodie s kouzelným hlasem člověka chytí a nepustí.
Sand má pomalý až hutný rozjezd a ani zde nechybí experimentování s vokálem, jako ostatně i s hudební složkou. Pomalé a valivé tempo dodává písni nádech akutnosti. Tohle zrovna není rádiovka. Ale do rozmanitého repertoáru AHC se skvěle hodí.
Rock N Roll N*gger je cover od americké rock/punk zpěvačky Patti Smith. Oproti předešlé písni je to pořádná změna a šok. Jakési radostné osvobození se z deprese a užívání si rebelie. Skočná, vtipná a hlavně vysoce návyková. Doporučuju poslech na vlastní nebezpečí! Tohle už z hlavy jen tak nedostanete.

film1

Comeback se víc než povedl. Připadá mi, že kapela vyrostla jak textově, tak hudebně a snaží se vyšplhat zpátky na vrchol. Nezbývá než počkat na plnohodnotné album a pak posoudit jejich snahu. Shoot je originální a dělá to, co hudba má – vyvolává emoce. Mě přímo dostává do kolen. Tak jim dejte šanci!


Název nosiče: Shoot (EP
Interpret: American Head Charge
Žánr: industrial metal
Skladby: 01. Writhe, 02. Set Yourself on Fire, 03. Sugars of Someday, 04. Sand, 05. Rock N Roll N*gger
Stopáž: 23:54
Vydavatelství: nezávislé vydání
Hodnocení: 95 %

Zdroj foto/obálka: headcharge.com


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Eva Mlejnská: degustátorka piva pomáhá předčasně narozeným dětem!

eva 200Eva Mlejnská miluje děti. Nejen, že má sama doma čtyři ratolesti, ale ještě se aktivně věnuje charitativní činnosti ve spolupráci s nadací N. Ta se pomáhá předčasně narozeným dětem. Přinášíme nyní rozhovor s touto netradičně aktivní ženou.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Historie jednoho obrazu

koncert bez basnika 200Nevzpomínám si na knihu, která svým názvem a podtitulem absolutně odkryla svůj děj. Když vidíte „Koncert bez básníka“ ještě to nemusí být tak jasné, ale když se dostanete k podtitulu „Román o tom, jak básník Rilke zmizel...

Divadlo

Pětatřicátý ročník festivalu Mezinárodní týdny tance proběhne on-line

mezinardodni tydny tance 200Pětatřicátý ročník Mezinárodních týdnů tance, nejstaršího festivalu současného tance ve střední Evropě, proběhne pouze ve virtuálním prostředí. Pořadatel festivalu, konzervatoř Taneční centrum Praha, rozhodl, že ...

Film

Kino IMAX zažije Hněv Titánů jako první

První, kdo okusí Hněv Titánů na vlastní kůži, budou diváci exklusivní půlnoční projekce v kině IMAX v Praze na Flóře. Speciální předpremiérové promítání filmu pro veřejnost začne ve velkoformátovém kině IMAX 29. března v 00:01 hodin, tedy jednu ...