Pavel Vondráček: Nad myšlenkou hudebního festivalu v Poděbradech jsem uvažoval už před několika lety

Pavel Vondráček: Nad myšlenkou hudebního festivalu v Poděbradech jsem uvažoval už před několika lety

Tisk

podebradske hudebni leto 200Pavel Vondráček je mladý klavírista a skladatel, který v roce 2021 založil a spolupořádá nový poděbradský hudební festival. Jako prezident Poděbradského hudebního jara tak sestavoval nejen program letošního ročníku, podílel se ale výraznou měrou i na financování festivalu a spolupráci s partnery. O přípravách festivalu i plánech do budoucna se rozmluvil v rozhovoru, který přinášíme.


Kdy vznikl nápad na nový festival? Jak vás to napadlo?

Nad myšlenkou hudebního festivalu v Poděbradech jsem uvažoval už před několika lety. Mnohokrát mě okouzlilo, v jaké symbióze hudba a lázně může být. V západočeských lázních často fungují orchestry a díky nim lázně hudebně žijí. V Poděbradech takový orchestr fungoval před mnoha lety, jako lázně jsou však Poděbrady malé a vlastní orchestr by se tu již neuživil. V současné době tu klasická hudba chybí téměř úplně. Ve městě, které kromě dlouhé historie místního Středočeského orchestru dalo naší zemi i výborného klavíristu Otakara Vondrovice, je to obrovská škoda.

Jak jste sestavoval letošní program? Je v něm nějaká koncepce?

Letošní program byl hlavně o tom, abychom festival skutečně mohli uskutečnit. Zaměřili jsme se tedy na komorní prostory s relativně malou kapacitou publika a především na české umělce. Během letošního ročníku vystoupí profesionálové i mladí talentovaní umělci. I díky tomu je festival takový příjemnější, blíž lidem.

Které umělce jste letos opravdu chtěli mít na programu?

Samozřejmě jsme moc rádi za každého, kdo na letošním festivalu vystoupí. Ať už jsou to mladí, nebo profesionálové, všichni vystupující jsou opravdu zajímaví lidé i hudebníci a jejich vystoupení je zážitek. Co se týče pilířů, těmi jsou oba hostující profesionálové. Klavíristku Marušku Šumníkovou jsme slyšeli již mnohokrát a její Chopin opravdu učaruje každému, komu něco říká klavírní hudba. Je to mladá, ale velmi vyzrálá umělkyně, která Chopina velmi dobře cítí, technicky je skvěle vybavena a její celovečerní chopinovský program bude patřit k vrcholům letošního festivalu.

Kytarista Lukáš Sommer byl druhou z hvězd klasické hudby, kterou jsme se snažili nalákat již od začátku. Zde jsme měli též štěstí, že i Lukášovi se festivalový koncert vešel do kalendáře. Ten má během letošního léta opravdu nabitý. Představí klasickou hudbu i své vlastní kompozice a v Havířském kostelíku se skvělou akustikou se bude jednat o druhý z vrcholů festivalu.

Více o festivalu najdete v našem článku: V Poděbradech se letos uskuteční debutový ročník komorního hudebního festivalu Poděbradské hudební léto

Na letošním festivalu vystupujete i vy. Co jste si letos připravil?

Prvně bych chtěl říct, že původně jsem na svém festivalu vystupovat vůbec nechtěl. Nechtěl jsem dávat lidem pocit, že si zakládám festival ke své vlastní propagaci. Přece jen ale klasický crossover byl a je jedním z páteřních žánrů festivalu a v naší zemi v podstatě není zastoupen. Okolí mě nakonec přemluvilo, takže jsem si připravil program, který vlastně plně vychází z nového, ještě nevydaného alba. Zahraji ale také to nejlepší ze své dosavadní tvorby.

Co chystáte na příští ročník?

To je nyní těžké předvídat. Řešit jej začneme ihned po skončení letošního debutu, ale plány, které máme, jsou poměrně vzletné a budou vyžadovat sponzoring. Pokud se nám tedy podaří získat sponzory a partnery na těch správných místech, rádi bychom ponechali formát 5 koncertů během 14 dnů na přelomu srpna a září. Slavnostní zahajovací a závěrečný koncert bychom rádi situovali na poděbradskou kolonádu, kde bychom představili orchestrální koncerty. Zbylá trojice koncertů by pak nabídla sólové koncerty i vystoupení souborů spíše v komorním duchu. Bohužel velký problém je absence koncertního klavíru. Ta nás hodně brzdí a pokud bychom chtěli v Poděbradech nějaké klavírní koncerty pořádat, museli bychom na všechny takové akce klavíry půjčovat a dovážet, což je výrazně prodražuje.

podebradske hudebni leto


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Kamenický Šenov

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Therion: “Jako vždy bude velkým potěšením u vás hrát”

therion 200Tento vzkaz nám předává Christofer Johnsson ze švédské metalové skupiny Therion. Ta je headlinerem festivalu Made of Metal, který se koná 15. až 17. srpna v Hodoníně. Přivezou si novou zpěvačku...


Literatura

Povídky toaletní - JaSná volba

PovidkyToal perexNa tuhle knížku jsem se opravdu těšila. Slyšela jsem, že bude, pak jsem registrovala, že vyšla a pak jsem začala vnímat mediální kolotoč a zprávy o tom, kde všude se objevila, kam má namířeno a kde s ní všude už autor byl, aby ji předs...

Divadlo

Švandovo divadlo uvede hru Na první pohled, brilantní soudní monodrama i naléhavý příspěvek v debatě o znásilnění

na prvni pohled200Advokátka vyhozená ze sedla. Švandovo divadlo uvede hru Na první pohled, brilantní soudní monodrama i naléhavý příspěvek v debatě o znásilnění. 

...

Film

Film JFK o pozadí atentátu na prezidenta Kennedyho konečně vyšel v režisérské verzi

jfk perexNa přelomu osmdesátých a devadesátých let byl americký režisér Oliver Stone (Četa, Narozen 4. července, Vítězové a poražení) na absolutním vrcholu, každý jeho film byl událostí a navíc dokázal vyvolat bouřlivé emoce, protože se vždy věnoval kontrover...