Bára Poláková vydává nové album ON/OFF

Bára Poláková vydává nové album ON/OFF

Tisk

bara polakova 200Album ON/OFF je třetí studiovou nahrávkou Barbory Polákové. Obsahuje třináct skladeb a přizvala hned několik hostů. Je mezi nimi Jan Cina, Marek Adamczyk nebo Ben Cristovao. Stejně jako u předešlých alb, i tentokát vytvořila autorské duo s Davidem Hlaváčem.

 

Nahrávka ON/OFF přichází po pěti letech od zatím posledního alba ZE.MĚ. Přináší s sebou silné spojení hned tří producentů. Jedním z nich se stal sám David Hlaváč, dalším Jan P. Muchow, který produkoval obě předešlá alba a poprvé se Bára pracovně setkala s producentem Filipem Jelínkem. “Každý z kluků je úplně jiný, každý jinak pracuje. Honza ovládá magii a kouzlo elektroniky a Filip zase magii lehkosti rytmu jako takového, kromě toho, že u nás neznám nikoho, kdo umí napsat tak geniální aranže pro dechy. Všichni tři jsou extrémně empatičtí a umí pracovat se svým egem tak, aby byla práce radostná a tvůrčí. A o to tak nějak, myslím, nejvíc jde.“

K tvůrčímu procesu alba pak Bára Poláková vysvětluje:“Většinu písní jsme napsali s Davidem. Mezi druhým a třetím albem sice uteklo pět let, během nich jsme ale vydali čtyři singly. Tři z toho pro filmy do kin. Bylo tedy otázkou, jestli je na desku dát všechny, nebo třeba jen část z nich. Nakonec jsme se rozhodli, že je pro nás hodnotnější čistota celku. Aby do sebe všechno zapadlo. Z toho důvodu jsme nakonec těsně před masterem alba vyhodili dvě písničky. Dalších x rozdělaných jsme nechali na jindy.”

bara polakova  1

Na albu ON/OFF pracovala tedy intenzivně až poslední dva roky. Témata, která tou dobou rezonovala a která jsou stále přítomná, zpočátku ovlivnila její tvorbu. “My jsme měli původně celkem dost smutných písniček. Cítila jsem hodně smutku z války, postcovidovou frustraci lidí, nešlo se o toho oprostit. Kolem prosince jsme se ale začali při psaní s Davidem smát, v lednu a únoru jsme pak napsali nejvíc písniček, které na albu jsou. Těžko říct, jestli za to mohly planety nebo to, že už temna bylo dost a na konci musí být vždycky aspoň trochu světla. Nechtěla jsem na sebe tlačit, říkala jsem si, jestli to má být temná deska, tak prostě bude. Ale jestli něco není, tak fakt není temná, “ dodává Bára.

Třináct skladeb v sobě. První singl Sousedův trávník úsměvně glosuje naše časté obavy a ohlížení se po tom, kdo se má kolem nás líp.

 bara polakova 2 travnik

Druhý singl DESE s Janem Cinou a Markem Adamczykem je zase roztančená, veselá písnička s retro nádechem. “Marek s Honzíkem jsou moji kamarádi. Posledních pár let vlastně úplně ti nejbližší. Takže to, že jsou tady na našem mimi, je vlastně úplně logické,“ doplňuje k zapojení obou Bára. K oběma zmíněným singlům byly zveřejněné také videoklipy. Dalším klipem v pořadí má být ten ke skladbě Nech bejt, který by měl vzniknout ve spolupráci s šedesátičlenným Police Symphony Orchestra. ”Formát klipu mě vždycky fascinoval. Každá písnička si říká o jiný přístup, ke každé je proto i potřeba přistoupit trošku jinak. Aby se neohýbal obraz podle zvuku a ani zvuk podle obrazu - musí spolu jít za ruku,” vysvětluje vnímání přístupu ke svým klipům Bára.

Mezi skladbami je i Oplatka, ve které je hostem Ben Cristovao. Ke spolupráci s ním Bára říká: “Napsala jsem Oplatku asi před rokem a přála si přizvat nějakýho kluka. Dva měsíce jsem rozmýšlela, koho oslovím. Přemýšlela jsem, jestli je to vážně Ben, jestli se k němu písnička hodí, jestli ho bude bavit. Jsem strašně ráda, že do toho šel. Napsal si naprosto skvělý text a bombasticky to nazpíval. Je to jediná písnička z alba, kterou si pustím jen tak v autě. Má úplně speciální auru. Neumím to líp popsat.”

Myšlenka zapínání a vypínání – myšlenek, energie, konkrétních nálad – protkává všechny skladby. Název ON/OFF přitom vznikl spontánně, a to až díky focení na cover. “Výpravu pro focení Jakuba Gulyáše dělal Marek Cpin, který přinesl k dřevěnému domečku i lampu. Když jsme pak fotku viděli, povídali jsme si s Markem o tom, že tam někde je ukrytý název desky. V tom - zapnuto a vypnuto. Došlo mi, že to souvisí i s tím temnem na začátku tvorby. A i když se ty smutný písničky na desky nedostaly, jsou pořád součástí toho celého procesu. Takže mi pak bliklo, že přece někdy jsem ON a někdy OFF. Dlouho mi trvalo pochopit, že oboje je v pořádku.”

Album ON/OFF vyšlo 26. května 2023 prostřednictvím digitální distribuce u Championship Music. V brzké době ji doplní i fyzické nosiče, konkrétně vinyly, CD a audio kazety.

bara polakova cover

Zdroj foto: Marek Jarkovský, Pavla Hartmanová

Více informací: https://barborapolakova.com/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

1st Choice: „..Nikdy jsme moc nedělali kompromisy!“

200rozO rockové partičce z Prahy už tu byla řeč několikrát. Mají za sebou dvě alba, slušnou řádku odehraných let i koncertů. A taky početnou základnu fanoušků, kteří se už nemůžou dočkat nedělní párty 8. září ve Stromovce. Jmenuje se Sunday Music Jam a právě 1st ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Luca D´Andrea – Podstata zla

podstata zla 200Hlavní postava knihy – mladý Jeremiáš Salinger pracuje jako newyorský televizní autor. Společně se svou dcerou Clarou a ženou Annelise se odstěhují do jejího rodného městečka Siebenhochu v Jižním Tyrolsku. Tam se spolu se svým dlouhol...

Divadlo

Ať vejde ten pravý. Švandovo divadlo uvede drama o lásce, dospívání, šikaně a blízkosti

At vejde ten pravy 200Prvním divadlem v metropoli, které už koncem května otevře dveře divákům, je pražské Švandovo divadlo: a publikum přivítá hned premiérou. Hru Ať vejde ten pravý nastudovanou podle světoznámé předlohy uvedou u Švandů v české...

Film

Baltasar Kormákur zavítá v květnu do Prahy uvést svůj film Hluboko, výjimečný příběh o vůli a síle přežít

Hluboko plakat 200Mezinárodně vyhledávaný režisér, scenárista a příležitostný herec Baltasar Kormákur je v českém prostředí patrně nejvíce známý díky krimi snímku Severní blata (2006), který na ka...