Jan Smigmator vydává pop-swingové album s českými texty, které nazval Murphyho zákon

Jan Smigmator vydává pop-swingové album s českými texty, které nazval Murphyho zákon

Tisk

smigmator 200Jako by tenhle zamotaný rok 2020, kdy se nám všem snaží rytmus i melodii vnutit koronavirus, vlil do žil Janu Smigmatorovi nějakou mimořádnou transfuzi hudebních nápadů a inspirací. Blýskavé pódium s reflektory a big bandem za zády, na jaké byl zvyklý ve skvělé sérii koncertů projektu Sinatrology, vyměnil za jiný svět. V létě začal jamovat na své vlastní zahradě a přivedl k životu Jazz piknik – jeden z nejoriginálnějších hudebních projektů doby covidové.

 

Dva roky od posledního řadového alba, které nahrál s Mitchem Winehousem jako poctu Gershwinovi, přichází Jan Smigmator s novinkou, kterou nazval Murphyho zákon. Na albu se představuje i jako autor několika textů a po boku skladatele a klavíristy Svatopluka F. Smoly i jako spoluautor hudby. Vedle původní tvorby a světových standardů se na desce objevuje i několik písní z repertoáru předčasně zesnulého německého zpěváka Rogera Cicera, na které pro Jana Smigmatora napsali české texty Václav Kopta, Josef Nečas a Ester Kočičková. „Už léta mi v hlavě zní věta mojí babičky: „Honzíku, zpíváš sice moc hezky, ale já tomu nerozumím!“ Ale nejde jen o mou babičku. I když moje publikum z velké části anglicky mluví, češtinu prožívá vždycky mnohem víc. Téměř po každém koncertě za mnou chodí fanoušci a ptají se, na kterém albu je můj český text Za svým snem jít k písni My Way. Že se s ním natolik ztotožňují, že ho musí mít doma. Proto jsem už před lety začal o českém albu uvažovat a myslím si, že právě teď nastal ten pravý čas,“ uvedl Jan Smigmator.

Album, které produkoval multižánrový klavírista, aranžér a producent Jan Steinsdörfer (spolupracuje také např. s Ewou Farnou, Chinaski ad.), a zahrál si na něm mimo jiné i klavírní virtuos Ivo Kahánek, vychází deset let od začátku Smigmatorovy sólové kariéry, pět let po uvedení úspěšného projektu Sinatrology a je jeho pátým albem. Dvanáct skladeb, ve kterých se Jan Smigmator představuje ve všech svých hlasových polohách, naznačuje, že tady někde může být zásadní přesah i do dalších hudebních žánrů. Harlemsko-brooklynský sound albu Murphyho zákon dodal asi nejúspěšnější český jazzman současnosti Ondřej Pivec a jeho legendární hammondky.

Smigmator ho díky covidu „uzmul“ na pár týdnů hvězdě první velikosti Gregorymu Porterovi. „Když jsme společně s producentem alba Honzou Steinsdörferem Ondru Pivce oslovili, v plánu byla pouze jedna jediná píseň – jazz-rocková vypalovačka Rychlík do Harlemu. Ondřej nám pak ale zavolal, že má volno celý den a že nám nahraje, cokoli si budeme přát a co se za ten den stihne. Vzhledem k tomu, že zvuk hammondek miluju snad odjakživa, s jeho nabídkou jsem nadšeně souhlasil a okamžitě jsme vymysleli další čtyři písně, kterým by jeho účast velmi slušela a prospěla. Spolupráce s ním je pro mě nesmírně inspirativní. Když mě doprovází, velmi intenzivně si uvědomuji, že zpívám úplně jinak. Mnohem lépe a jazzověji. Podotýkám, že ten pocit nemám jen já, ale i posluchači, kteří nás slyšeli třeba na našich Jazz Piknicích na Vyžlovce, nebo na festivalu United islands of Prague,“ líčí potěšeně Jan Smigmator.

Album Jan Smigmator – Murphyho zákon vyjde již v pátek 23. října 2020 u vydavatelství Supraphon na CD i ve všech digitálních formátech.

smigmator obalka

Více informací:
https://lnk.to/JanSmigmatorMurphyhoZakon
www.supraphon.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál K21: Zámek Lednice

lednice 200Milí čtenáři, s prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Nebudou chybět ani tipy na ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Román napsaný ve vězení? To je Poprvé

Poprve 200V nakladatelství Jota vyšla kniha Poprvé od Nica Walkera, která je předlohou filmu Cherry, kde hlavní roli ztvárnil Tom Holland.

 

...

Divadlo

Kdo lehce nabude, lehce také pozbude

kdo 200Kdo z nás by nechtěl přijít k velkému jmění, aniž by musel vynaložit příliš velké úsilí pro jeho získání či vydělání. Avšak takový štědrý movitý i nemovitý dar se může velmi rychle proměnit v dar danajský. Své o tom ví i hlavní protagonistka inscenace

Film

Život v extrému. Do kin míří celovečerní dokument Karlos o gladiátorovi Vémolovi

Karlos - TEASER PLAKÁT

Dvojice režisérů Michal Samir a Šimon Šafránek právě dokončuje celovečerní dokument o jednom z fenoménů dneška Karlosovi Vémolovi. Film s výmluvným názvem Karlos má ambici odhalit, jaký...