Lena Yellow vydává singl s názvem Na chvíli

Lena Yellow vydává singl s názvem Na chvíli

Tisk

LENA 200Soul-jazzový projekt představuje ochutnávku české tvorby. Soulová zpěvačka a autorka Lena Yellow představí během podzimu nové EP Na chvíli, které volně navazuje na debut Positivity (2014). Novinka opět kombinuje propracované aranže, skvělé hráčské výkony a emotivní náboj vícehlasů. Ve čtyřech autorských písních Lenky Jankovské a skladatele Tomáše Sýkory zazní vedle tvorby v angličtině i české texty. EP vyjde 24.9.2020 v distribuci Supraphon a pilotní singl Pokolikáté bude premiérovat Radio 1.

 

EP Na chvíli je složeno ze čtyř singlů. One-Two – Three a Let's do it all přímo navazují na debut Positivity. Hudebně se na nich podílel také australský zpěvák Yannick Tevi (Vanua2). Sálá z nich inspirace afro-americkým soulem, popem a jazzem. Samostatně vyšly už v roce 2016. Singl One-Two- Three, ke kterému byl natočen videoklip, byl v roce 2018 oceněn americkou Akademií Music Awards – The Best Song R&B/Soul. V roce 2018 vznikly druhé dva singly – Na chvíli a Pokolikáté. Ty budou mít na EP svou premiéru a zároveň představí i českou tvorbu projektu. Vokály zde podpořily zpěvačky Annamária Cecília d‘Almeida, Marta Kloučková a Diva Baara.

„Původně jsme s Tomášem pracovali na druhém albu, které mělo být celé v češtině. Zároveň jsem cítila, že se uzavírá další etapa v mém životě a že moje momentální hudební nastavení je více intimní a akustické. Proto jsem se rozhodla vydat čtyři skladby, které vznikaly v průběhu let 2016–18 a jsou ještě ve velkém obsazení, na jednom společném EP,“ říká Lena Yellow.

„Když jsem přemýšlela, kdy ho vydat a jak by se mělo jmenovat, zvolila jsem název podle skladby Na chvíli, kterou jsem napsala pro svého muže a našeho syna, kteří pro mě byli a jsou velkou inspirací. Datum vydání bude tedy v den synových narozenin. EP Na chvíli je pro mě esencí vděčnosti za každý okamžik, který prožíváme,“ dodává.

Zpěvačka a autorka Lenka Jankovská alias Lena Yellow (Yellow Sisters, Mateřská.com) a skladatel a pianista Tomáš Sýkora (Nedaba, wrgha POWU orchestra, držitel ceny Anděl v kategorii Jazz) se hudebně propojili v roce 2011. Jejich spolupráce vyústila v autorské soul-jazzové album Positivity, které pokřtili na podzim 2014. Ke spolupráci byly přizváni vokalisté z Bostonské Berklee College of Music, australský zpěvák Yannick Tevi, Annamária Cecília d'Almeida a hráči z domácí scény: Adam Koller (bicí, perkuse), Tomáš Fuchs (kytara), Miloš Klápště (baskytara, kontrabas).

Album se nahrávalo v Biotech Studiu u Ecsona Waldese. Jejich první singl Fever zabodoval v semifinále mezinárodní soutěže Unsigned Only 2014. Po vydání alba se muzikanti vydali na Positivity Tour, kterou zakončili jako support světoznámých Incognito v Lucerna Music Baru v Praze. V roce 2019 hostování zopakovali, tentokrát na turné k příležitosti 40. narozenin Incognita.

Lena2

Více informací:
www.lenayellow.com
https://www.facebook.com/lenayellowmusic/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Festival Tomáškova a Novákova hudební Skuteč zahajuje svůj program

skutec festival200Ve východočeské Skutči nedaleko Chrudimě se po dobu 2 měsíců od 24.2. do 28.4.2013 odehraje již X. ročník festivalu Tomáškova a Novákova hudební Skuteč, který připomíná dlouholetou hudební tradici Skutče a odkaz dvou ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Lhaní - obranný mechanismus či akt milosrdenství?


lhani 200Lhaní tu bylo odedávna. Již ve starověkých kulturách v podobě náboženského či mocenského klamu, ale i v naprosto běžném životě. Ve starověkém Řecku měly lež a klam dokonce svou bohyni – Apaté. Její obdobou byla poté ve starověkém Římě bohyně Fra...

Divadlo

Herec Lukáš Janota slaví významné životní jubileum

Lukas Janota200Ve středu 4. října 2023 oslavil své 40. narozeniny dlouholetá herecká opora muzikálového souboru Městského divadla Brno Lukáš Janota.

...

Film

Mezipatra: Břišní tanečníci i láska seniorek

jezero zen mezipatraTřináctý ročník festivalu Mezipatra bude v pražském kině Lucerna zahájen 8. listopadu ve 20 hodin slavnostním ceremoniálem a promítnutím kanadského filmu z roku 2010 Místy oblačno. Projekc...