Hvězdná pěchota

Hvězdná pěchota

Tisk

Pechota 200Sci-fi akční thriller Hvězdná pěchota (1997) je film o nepříliš vzdálené budoucnosti. Na planetě Zemi panuje jakýsi Federální režim a má problém s mimozemskými brouky. Co vypadá jako tradiční americká slátanina, je ve skutečnosti velmi výživný a chytrý příběh.

 

 

Děním filmu nás provází Federální síť. Oškliví brouci z nedaleké cizí planety posílají na Zem útočné meteority. Mladí lidé se dobrovolně přidávají k pojízdné pěchotě, aby konali svoji povinnost a před brouky nás zachránili! Kdo chce vědět víc, dozví se víc.

Propaganda interaktivní televize budoucnosti vypadá schválně trošku přehnaně. Nicméně právě dostudovaný mladík Johnny Rico nastupuje z poněkud jiných důvodů. Jeho nejlepší přátelé budou ve sboru, protože mají velké životní cíle. Aby ne, řídit kosmickou loď je mnohem dobrodružnější než zůstat na Zemi a spravovat barák. Rico však není žádný génius, ve škole právě neexceluje, a tak se hlásí k nejtvrdší a nejdrsnější posádce na Zemi, Hvězdné Pěchotě.

Pechota 1

Evoluce brouků trvá už přes miliony let a vyvinula se do té míry, že jsou schopni střílet svoje larvy do vesmíru. Člověk se oproti tomu vyvíjí mnohem sofistikovaněji a tak nějak citlivěji. Někdo exceluje v matematice, někdo v telepatii a někdo zase ví co udělat, aby se k lidem choval „správně“ a měli ho všichni rádi. V příběhu se právě tohle všechno porovnává, takže například Ibanezová, Ricova holka, s ním třeba jenom zaflirtuje, ale nemá v povaze být zamilovaná.

„Jak je možné, že někteří lidé jsou citlivější a jiní ne? Třeba je to záležitost evoluce,“ spekuluje jeho kamarád. Hlavním tahounem filmu ale není spekulování nad tím, co vlastně je nebo není. Propagandistické vysílání tak nějak kontrastuje s osobními problémy a ambicemi všech Ricových kamarádů. Ti svou superhvězdnou práci nedostávají proto, že by spoléhali na politiku, ale prostě svou práci chtějí dělat.

Pechota 2

Rico tak ze začátku moc nevypadá. Na cvičišti mu to jde, ale po první vážné chybě už chce odejít. „Naštěstí“ ve stejnou chvíli útočí brouci na Buenos Aires, město, kde žijí jeho rodiče. Invaze tak začíná a Rico se chystá do války!

Všechno, co si na hrůzu do té doby jenom hrálo, se však obrací v realitu. Brouci jsou vážně nebezpeční a k tomu moc chytří! Jednotka za jednotkou končí rozcupovaná na kousky, a kdo se snaží uletět, ten to schytá od gigantických švábů, kteří vypouští střely ze své zadnice.

Rico mezitím přichází o přátele a pomalu si uvědomuje dělení rolí ve válce. Už jako poručík dostává rozkaz znovu zaútočit a kupodivu bez větších výhrad souhlasí. Jdou zabít mozek všech brouků, velkého chytrého brouka.

Další masakr končí díky Ricově postřehu a zodpovědnosti velmi dobře. Chytili telepatického brouka, který má mozek větší než záchranný modul a klepeta menší než kšandy vesmírné uniformy. Chytře se schovával a řídil celou „operaci“ zpovzdálí. Ve starém Egyptě se tak chovali staří faraoni. I když byla všude spousta slunce, oni byli bílí jako stěna, zahalení do hedvábí a obletováni ochotnými poskoky. Jakmile se člověk nedostává do sebemenšího kontaktu s realitou, jsou jeho názory i arsenál mnohem silnější a radikálnější. To ovšem jen do té doby, než se musí postavit realitě tváří v tvář.

Pechota 3

Zdroj foto: internet


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Kniha Smrtící byznys je dva v jednom - napínavý příběh a současně osvěta“

hindrakova 200Spisovatelka Hana Hindráková před pár dny vydala knihu Smrtící byznys týkající se tématu falešných léků, o kterou jste nedávno soutěžili na našem webu. My jsme toho využili a položili spisovatelce několik otázek.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Dokáže Zkáza Dejvického divadla nahradit Most?

5c1252519f2ac63478beddc7Po velkém úspěchu fenomenálního Mostu přichází Česká televize s další seriálem, který má velice dobře našlápnuto. Zkáza Dejvického divadla údajně předčí i kolegu ze severu, kterého už velice brzy nahradí. Viděli jsme prvn...


Literatura

Sekta: Mrazivá fikce, nebo krutá realita?

sekta perexS tématem této knihy se v české literatuře příliš často nesetkáváme, a když už náhodou na toto téma v knize narazíme, autor ho zmíní pouze okrajově. Kniha „Sekta“ však boří mýty.

 

...

Divadlo

Vydejme se s Hurvínkem mezi osly

hurvinek mezi osly 200Děti mají docela dlouhé vánoční prázdniny, během kterých asi moc na školu myslet nebudou. Některé z nich si, stejně jako Hurvínek, možná říkají: „Škola???!!! Brrrr!!!“ Ale co se s nimi zajít podívat do div...

Film

The Circle – Sdílet znamená starat se

circle perex„Vědět je dobré. Vědět všechno je lepší.“ Svět je plný neomezených možností. Žádné války, žádné nemoci. Největší high-tech společnost The Circle nezná problém, který by nedokázala vyřešit. Její technologie mají moc změnit svět.