Koncert, který mne nadchl

Koncert, který mne nadchl

Tisk

altSvátky hudby v Praze, Václav Hudeček a jeho hosté. Tento pražský festival komorní hudby založil v roce 1990 Václav Hudeček a již dvacet let si na pódium Kostela svatých Šimona a Judy v Praze zve nejen známé hudebníky, ale i mladé talenty. V rámci letošního jubilejního XX. ročníku Václav Hudeček představil milovníkům hudby mimo jiné klavíristy Jaroslavu Pěchočovou a Lukáše Klánského, violoncellistu Jiřího Bártu, flétnistu Jiřího Stivína, hornistu Radka Baboráka, harfistku Janu Bouškovou nebo houslisty Josefa Špačka a Jana Mráčka. Tradiční série večerů s Václavem Hudečkem, jeho hosty a komorní hudbou v Kostele sv. Šimona a Judy v Praze vyvrcholí závěrečným koncertem 11. dubna 2012.

 

Včera jsem navštívila předposlední koncert festivalu. Jedinečný zážitek. Jako první mne ochromil prostor kostela, okamžitě jsem pocítila v duši klid a pohodu. Pak se rozezněly tóny a katedrálou se nesla Suita pro violoncello Johanna Sebastian Bacha v podání Jiřího Bárty. Přestala jsem vnímat prostor a čas, kolem mne byla jen hudba. Uvědomila jsem si, že kvůli pracovnímu vytížení nestíhám vůbec nic a jak moc mi návštěva takových představení chybí. Jiří Bárta byl jedinečný. Po první skladbě vstoupila na pódium Jana Boušková a spolu s violoncellistou nás zavedli do světa not Jana Ladislava Dusíka (Sonáta pro harfu a violoncello Es dur. Op. 34) a Arvo Pärta (Fratres pro violoncello a klavír/harfu/). Po přestávce jsme ještě slyšeli Bedřicha Smetanu, Antonína Dvořáka, Maxe Brucha. Koncert vyvrcholil variacemi na Rossiniho téma z opery Mojžíš od Niccolo Paganiniho.

alt

Nemůžu hodnotit výkony, jsem hudební analfabet. Mohu hodnotit jen své pocity, které jsem si z koncertu odnášela – výkony hudebníků úžasné, oblečení některých posluchačů – nepřijatelné. Nevím jak vy, ale já si prostě nezvyknu na to, že se na koncerty chodí ve svetru a džínách. Prostě mi to nejde kk sobě. Asi jsem z jiného světa. Ale tento malý kaz nepokazil můj dojem a s klidem a pokorou jsem opouštěla majestátní kostel a dlouho mi v uších zněly tóny violoncella a harfy. Příští ročník festivalu nesmím propást!

alt


Zdroj foto: svatkyhudbyvpraze.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Miloš Dvořák: Péče o hroby předků vypovídá o kultuře národa

Milos Dvorak perexJsou lidé, kteří po hřbitovech chodí velmi rádi. Milují tu tichou atmosféru. Mezi ně určitě patří divadelník a fotograf Miloš Dvořák, který je také autorem knihy „Malý průvodce po hrobech velkých...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Za mě kniha roku 2022: Šepot z lesa

sepot z lesa200V srpnu 2022 vyšel debutový mysteriózní román Šepot z lesa mladé autorce Kateřině Surmanové. Již obálka nás varuje, že mezi stromy číhá zlo… a přiznávám, že tajemný les a jeho tajemství vás budou strašit ještě chvíli po přečtení tohoto ma...

Divadlo

Vršovické divadlo MANA slaví devadesátiny a zve na letní divadelní premiéry

Vrsovicke-divadlo 200Silné milostné příběhy plné emocí: Čapek a Olga a Víra! Láska! Naděje? Ale i česká premiéra černé komedie MASH. To jsou tři atraktivní novinky, které Vršovické divadlo MANA chystá na léto. Scéna, která letos slaví 90. výročí ...

Film

RETRO: Návrat k Rambovi
ImageRambův příběh je známý už velmi dlouhou dobu. Je to už téměř 30 let, kdy byl uveden do kin první díl. I když se může film na první pohled jevit poněkud omšele, vracím se k němu proto, že byla pro jeho natočení použita celá řada (na tu dobu) novátorsk...