Koncert v Senátu podpoří právníka vězněného čínským režimem

Koncert v Senátu podpoří právníka vězněného čínským režimem

Tisk
ImagePři příležitosti Dne památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti se v pátek 27. ledna v Senátu Parlamentu ČR uskuteční koncert na podporu vězněného čínského právníka Kao Č´-šenga, jehož rodina byla nucena emigrovat do USA, a pronásledovaných, kteří praktikují duchovní cvičení Falun Gong.



Záštitu nad koncertem, který má podpořit vězněného čínského právníka Kao Č´-šenga, jenž je zavřen a mučen kvůli obhajobě lidí praktikujících v Číně zakázané duchovní cvičení Falun Gong, převzala místopředsedkyně Senátu Alena Palečková (ODS). Organizátorem je občanské sdružení New Tang Dynasty ČR. Koncert se uskuteční v pátek 27. ledna od 18 hodin v Hlavním sále Valdštejnského paláce.

Milan Kajínek, který patří k organizátorům akce a je šéfredaktorem česko-slovenské pobočky mezinárodního deníku The Epoch Times, pro RegionOnline.cz uvedl, že koncert iniciovala violistka Jitka Hosprová, kterou příběh právníka zaujal. “Zúčastnila se slavnostního křtu knihy Kao Č-šenga Za Čínu spravedlivější, kterou naši překladatelé přeložili do češtiny a kterou jsme pod záštitou senátora Jaromíra Štětiny pokřtili v Senátu. Příběh perzekuovaného právníka Jitku Hosprovou velmi oslovil. Křtu se zúčastnila také zpěvačka Marta Kubišová. Obě umělkyně se následně dohodly, že se na koncertu budou podílet a vystoupí na něm,” řekl Kajínek.

Image

Poselství Václava Havla žije dál, řekl Potměšil

Úryvky z knihy bude v rámci koncertu číst herec Jan Potměšil. “Při prvních slovech nabídky jsem nezaváhal ani vteřinu. I v rámci událostí posledních týdnů, kdy jsme se museli rozloučit s prezidentem Václavem Havlem, to považuji za důležité a smysluplné. Havlovo poselství může žít dál. On se o příběh Kao Č´-šenga zajímal a jistě by se o něj zajímal dál. Měl jsem možnost si knížku statečného právníka přečíst a seznámit se s jeho příběhem. Při četbě na mě dolehla veškerá tíha teroru v Číně,” uvedl Potměšil pro RegionOnline.cz.

Koncert bude moderovat Kateřina Jacques, která v minulém volebním období založila a vedla parlamentní skupinu přátel Tibetu. “Česká republika je zemí s vlastní bolestnou totalitní minulostí a jejími oběťmi. Naše sounáležitost k demokratickému světu nás zavazuje k tomu, abychom usilovali o právo na svobodný a důstojný život kdekoliv na světě. Kao je člověk, právník a také symbol pevných morálních zásad a spravedlivé obrany utlačovaných. Ačkoliv věděl, že riskuje ztrátu profese, rodiny, svobody i vlastního života, nezalekl se a jednal čestně. Za všechno dobré, co vykonal, ho čínský režim uvěznil. Každý, kdo se hlásí k ideálům humanity, musí s Kaem soucítit a v rámci svých možností ho podporovat. O to se snažíme,” řekla Jacques pro RegionOnline.cz.

Předtím, než začal hájit lidi spjaté s duchovním hnutí Falun Gong, hájil Kao Č´-šeng, pocházející z chudých poměrů, práva lidí s postižením nebo těch, jimž byl vyvlastněn majetek, dále například vdov po mužích, kteří zahynuli při důlních neštěstích. Při příležitosti loňského křtu knihy Za Čínu spravedlivější byli vrcholní představitelé České republiky otevřeným dopisem vyzváni k solidaritě s perzekuovaným právníkem, jehož rodina byla nucena emigrovat do Spojených států amerických.

Zdroj foto: Archiv občanského sdružení New Tang Dynasty ČR

Zdroj článku: RegionOnline.cz

 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ale já žiji v radosti, mám kolem sebe skvělé lidi, říká pěvkyně Dagmar Pecková

dagmar 200Moře krásné práce má za sebou i před sebou mezinárodně proslulá mezzosopranistka Dagmar Pecková. Zatímco na hudebním trhu má stále ještě aktuální a zcela unikátní album Hříšnice, jehož dramaturgii si dělala sama, pomalu už připravuje další projekt Wa...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Kristina Ohlssonová vydala v češtině první díl z nové série

lotos blues perexKnihy Kristiny Ohlssonové jsou v nejen u nás v Česku přijímány s nadšením. Ke konci minulého roku se na pultech objevila další série s novou hlavní postavou – egocentrickým advokátem Martinem Bennerem, který rád přijímá nesnadné výzvy...

Divadlo

Roztočené Šivovo kolo života
ImageV neděli 29. 1. v pražském divadle ABC se odehrála premiéra výjimečného a originálního tanečně-audiovizuálního představení Šivovo kolo života. Projekt, na kterém se zápalem pracovala skupina skutečných umělců bezmála dva roky, viděl...

Film

Kdo zachrání princeznu, když ne dva strojvedoucí?

JimKnoflik perexJim se jako miminko ocitl v Jamánii, malém ostrovním království. Nikdo z obyvatel neví, kdo jim ho poslal poštou, ale všichni jsou rádi, že se na ostrov nějakým šťastným omylem dostal. Když Jim povyrostl, našel si nejlepší kamarády –...