Královny a slavíci v estrádním balení

Královny a slavíci v estrádním balení

Tisk

slavi 200Na první pohled bombasticky pojaté, ve skutečnosti  estrády jak vyšije a jako by z éry baviče Petra Novotného. Řeč je jednak o zkráceném televizním záznamu galakoncertu Královny popu - Pocta legendám, který  uvedl první program České televize v sobotu 22. listopadu,  jednak o přímém přenosu ceremoniálu Český slavík Mattoni 2014, který odvysílala Nova o týden později. 

Ne, že bych si dělal iluze, ale sledování zkráceného záznam show Královny popu - Pocta legendám mě pobavilo  jen chvílemi  - to když na scénu Hudebního divadla Karlín nastoupily dámy jako Monika Absolonová nebo Helena Vondráčková a - ať už sólově nebo ve společném duetu Toužíš - předvedly své kvality naplno. Prostě paní zpěvačky.

Vzpomínám si na první ročník tohoto specifického podniku z roku 2000, který byl  výborný. Pokud ho mám ale srovnat s letošním ročníkem, tak se to ani nedá. Ten letošní  hodně zaostával. Ani ne tak v lesku zúčastněných hvězd  jako spíš ve skladbě repertoáru, s nímž si mohla dramaturgie dát přece jenom lepší práci. Nechat zpívat třeba Moniku Absolonovou stařičký hit Karla Gotta  Dám dělovou ránu se mi nejeví jako dobrá volba. 

Navíc mám pocit, že tady začíná smrdět stereotyp, který se projevuje omíláním dvaceti starých českých hitů. Anebo se sáhne po osvědčené převzaté písni Proč mě nikdo nemá rád, kterou tu kdysi proslavila už vzpomenutá  Vondráčková - a tím to končí. Podle mne se moc nepovedla ani předělávka kultovního hitu Petra Muka Ráchel v nové interpretaci Báry Basikové, ale ani písně Ivety Bartošové v podání  jiných zpěvaček. Citelně chyběl i moderátor, který by měl dostatek šarmu, jiskry a vtipu.

slavi 1

A Český slavík? Nic proti němu, ale už pár let mi tahle televizní show připomíná  podívanou, kam lze strčit opravdu všechno. Tedy nejen kvalitní zpěváky (Ondřej Brzobohatý, Aneta Langerová, Karel Gott),ale leccos, co spíš patří do laciné estrády. I letos zazněly vtipy, kterým se smějeme ze zdvořilosti, či úsměvy, které jsou spíš grimasami, to vše na kolotočářské scéně, která se do prostředí Státní opery Praha dle mého názoru moc nehodí.

Když k tomu připočtu absolutně nezajímavý projev mladých zpěvaček (Markéta  Konvičková,  Debbie a Elis), které připomněly staré hity Evy Pilarové, anebo účast (proboha proč?) nováckých tváří jako je Láďa Hruška, Michal Hrdlička či Pavel Novotný (případně lidí, kteří nemají s pop music absolutně nic společného), připadalo mi to celé - a to i navzdory účasti několika osobností  - všechno, jen ne slavičí ceremoniál. Ale jako cirkus dobrý, chybělo snad jen Šlapeto...

Na snímku: Český slavík Karel Gott, foto Robert Rohál


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

1. díl seriálu Březen, za kamna vlezem – nejlépe s knihou (tištenou, elektronickou, audio)

BMC perex1Březen býval měsícem knihy, starší ročníky si to dobře pamatují. Asi i v dřevních dobách býval touto dobou propad prodejů (i když se na ně asi tenkrát tolik nehrálo) a tak byl jarní měsíc vybrán jako vhodný ku čtení. Na nějaký čas nám, milovníkům pís...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Ollo – Země sváru

ollo zeme svaru 200V září vydalo nakladatelství Práh fantasy knihu s tajuplným názvem Ollo – Země sváru od české autorky Háty Kreisinger Komňacké. Na přebalu knihy najdeme lákadlo v podobě nápisu „Česká Hra o trůny“, bohužel epické sáze nesahá an...

Divadlo

Celebrity

Celebrity 200Představení Celebrity je spíše než hrou hořkou výpovědí o stavu dnešní doby, a to nejen života celebrit, chcete-li slavných osobností, ale i našich životů a toho, co vše jsme schopni obětovat v zájmu naší důležitosti.

Film

Seriálová sezóna: Revolution

revolution200Seriálová sezóna 2012/2013 je vskutku nabitá dramaty a sci-fi záležitostmi. Po Orphan Black se podíváme blíže i na nejdiskutovanější seriálový projekt, Revolution. Post-apokalyptický, bojovný, akční a záhadný...