Pavel Šporcl zahraje Čtvero ročních dob z hladiny rybníka

Pavel Šporcl zahraje Čtvero ročních dob z hladiny rybníka

Tisk

sporcl 200Již příští pátek 1. července se hladina rybníka Jureček v Říčanech opět rozzáří světly a rozezní tóny světoznámých modrých houslí Pavla Šporcla. Po roce se houslista vrací s Koncertem na vlnách hudby a naděje a navazuje tak na předchozí dva úspěšné vyprodané ročníky.

 

Myšlenka na tuto tradici se zrodila před třemi lety. „Chtěli jsme oslavit, že se konečně můžeme scházet a společně zažívat radost z hudby,“ říká Šporcl. „Jsem spokojený říčanský občan a chtěl jsem pro město a lidi v něm udělat něco mimořádného,“ dodává.

Ve 21 hodin se okolí rybníka rozezní jednou z nejkrásnějších melodií klasické hudby. Za doprovodu komorního orchestru Praga Camerata pod vedením Lucie Hůlové Šporcl zahraje Čtvero ročních dob od Antonia Vivaldiho. „Čtveráky, jak těmto čtyřem nejznámějším Vivaldiho houslovým koncertům říkám, mám moc rád. Hrál jsem je na nejrůznějších místech, ale z mola uprostřed rybníka ještě ne. Všechny posluchače srdečně zvu, bude to pro mne i pro ně mimořádný zážitek. Poslouchat tuto krásnou hudbu v tak nádherném prostředí se nepoštěstí každý den. Pevně věřím, že vyjde počasí, protože když se nad Jurečkem rozsvítí noční obloha plná hvězd, nechce být člověk v tu chvíli nikde jinde na světě.“.

sporcl plakat

Předprodej vstupenek zajišťuje Kulturní centrum Labuť


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ježíš je mou největší srdcovkou, říká textař a libretista Michael Prostějovský

michael perex 1
I když je autorem textů k mnoha starším hitům, v posledních letech zazářil Michael Prostějovský především jako libretista světových muzikálů, které se v Česku hrají. Tím prvním byl Jesus Christ Superstar, ale přebásnil do češtin...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Mizející tvář Novohradských hor
ImageNovohradské hory se nachází v nejjižnější části naší republiky, na samé hranici se sousedním Rakouskem. Každý ví, kde leží Šumava, ale mnozí neodlišují “Novohradky”, které na oblast Šumavy navazují. J...

Divadlo

Pejsek a kočička rozdávají ve zlínském divadle opět radost

200dZlínské Městské divadlo si dětské diváky předchází jak může, rozhodně je nebere jako doplněk k divákům dospělým. A tak první premiéra roku 2013 i první premiéra právě se rozbíhající sezóny 2013/2014 patřily právě dětem. Na jeviště zlínského divadla se po čase v...

Film

Někteří lidé nemají roboty v lásce

200filmFilm Náhradníci (2009) byl ve své době důkazem, že Bruce Willis jako herec ještě nepatří do starého železa. Akční žánr má své mouchy, protože kdo z nás si může jen tak vzít bouchačku a tím i spravedlnost do vlastních rukou? Naštěstí nikdo.

...