V Praze poprvé vystoupí kanadský hudebník Daniel Romano

V Praze poprvé vystoupí kanadský hudebník Daniel Romano

Tisk

Daniel Romano200Country, psychedelie, folk, rock’n'roll i punk. Daniel Romano, kanadský hudebník s několika nominacemi na prestižní ceny Juno Awards a Polaris Music Prize 26. června poprvé v Praze! Jako hosté vystoupí Adrian T. Bell a americká písničkářka Carson McHone.


Daniel Romano je jedním z nejoriginálnějších současných kanadských umělců s několika nominacemi na prestižní kanadské ceny Juno Awards a Polaris Music Prize. Je nejen talentovaným hudebníkem, textařem, skladatelem a zakladatelem vydavatelství You´ve Changed Records, ale také výtvarníkem, grafikem i nadšeným výrobcem kytarových popruhů. Navíc s osobitým módním vkusem, který se promítá také celkové vizuální stránky jeho projektů. V Praze se představí vůbec poprvé se svou doprovodnou kapelou The Outfit. Jako support vystoupí texaská písničkářka Carson McHone a britský hudebník Adrian T. Bell s kapelou.

Kanadský hudební magazín Exclaim! popsal Daniela Romana jako hudebního chameleona a identifikoval základní hudební žánry, mezi kterými na svých albech i koncertech volně přechází: jemný rustikální folk, retro country, klasický i psychedelický rock a punk. Ostatně v recenzích je často přirovnáván k Bobu Dylanovi a tvorbě kapel 60. a 70. let.

Daniel Romano 1

Romano během covidu nezahálel, sám nebo pod jménem Daniel Romano's Outfit vydal čtrnáct alb nového i archivního materiálu, včetně 23minutové suity Forever’s Love Fool s bubeníkem Tool, Danny Careym.

Životní příběh Romana by vydal na film. Rodiče se ho vzdali krátce po narození, v pěti letech ho adoptovali starší manželé, hráči na kytaru a autoharfu. A k hudbě vedli také Daniela, který se začal učit na kytaru, vyrůstal na folku, country a rocku. Ve třinácti letech se mu ozvali biologičtí rodiče, s překvapením zjistil, že se jedná o rodinu profesionálních hudebníků. Romano si díky nim vyzkoušel nejrůznější nástroje, oblíbil si bicí, jednu dobu dokonce bubnoval v rodinné kapele. Přesto se nejvíce toužil stát pilotem letadla, problémy se zrakem mu ale pilotování znemožnily.

Na střední škole hrával především v punkových kapelách. S kamarády a bratrem Ianem založili Attack in Black. I když se na deskách Attack in Black už objevily folkové a rockové prvky, ve své nejranější podobě byla především punkovou kapelou, Romano naplno své bubenické zanícení projevil v punkovém projektu Ancient Shapes. V létě 2009 se spolu s písničkáři Julií Doiron a Frederickem Squire sešli u mikrofonu a natočili rustikální folkovou desku Daniel, Fred & Julie. Domácky laděná nahrávka je sbírkou lidových písní i několika Romanových originálů, těžko je od sebe rozpoznáte.

Ačkoli je country nádech patrný z mnoha Romanových nahrávek, svůj retro countryový zvuk začal skutečně zdokonalovat až s deskami Sleep Beneath the Willow z roku 2011, Come Cry With Me (2013) a If I've Only One Time Askin' (2015. Nebylo neobvyklé vidět Romana na pódiu v “Nudie suit”, obleku pošitém cinkrlátky a výšivkami.

Na rockabilly albu Mosey z roku 2016 spojil Romano svůj countryový talent s rock and rollem a vytvořil tak jedno z nejvýraznějších alb své diskografie. Na Mosey je Romano vším najednou: punkáčem, rockovou hvězdou i kovbojem v obleku s kravatou, dokonce si zazpívá duet s herečkou Rachel McAdamsovou v jímavé rockové skladbě "Toulouse".

Zatímco na albu Mosey se Romanův zvuk začal rozšiřovat do psychofolk a rockových teritorií, na desce Modern Pressure z roku 2017 se do psychedelie ponořil naplno. Po několika letech odstupu od country se Romano po boku Kay Berkel vrátil k žánru na Human Touch, což stvrdil roku 2020 albem Content to Point the Way s doprovodnou kapelou The Outfit.

V rámci karantény se Romano se rozhodl neohlášeně vydat Visions of the Higher Dream, bublající rockovou desku, kterou z větší části natočil sám v domácím studiu před odjezdem na turné. A to byl teprve začátek. Jak se pandemie prodlužovala, Romano pokračoval ve vydávání materiálu.

Spolu s bubeníkem skupiny Tool Dannym Careym natočili třiadvaceti minutovou progresivní skladbu Forever Love's Fool a vydal dokonce knihu poezie s názvem At Last There Is No End (The Love Poems of Daniel Romano). Kvantita si překvapivě drží neoddiskutovatelnou kvalitu, ještě působivější je, že se každá deska drží jedinečného stylu - country, progrocku, punku atd. Alba z roku 2020 tak posloužila jako mikrokosmos celé Romanovy diskografie.

Umělci jako Daniel Romano nově definují, co znamená být country hudebníkem současnosti. Čerpají z řady neortodoxních vlivů, rock, punk, world music i noise se vkrádá do riffů a refrénů. Country, stejně jako všechno ostatní této neuchopitelné doby, se proměňuje. Ve své nejaktuálnější podobě s kapelou Outfit je Daniel Romano nejrockovější, což nesou konzervativní fanoušci nelibě. Trvat však na jednom směru by bylo u kanadského umělce zcela zbytečné, právě v pestrosti je jeho síla.

daniel carson

Carson McHone je oceňovaná americká písničkářka z Texasu. Její album “Carousel” bylo časopisem Rolling Stone zařazeno mezi nejlepší country & americana alba roku 2018. Letos vydala nové album “Still Life", které produkoval právě Daniel Romano.

Vstupenky zakoupíte v prodejní síti GoOut.net.

Daniel Romano2

Více informací:

www.earthmusic.eu

FB událost: https://www.facebook.com/events/647159263039969


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nejchytřejší Čech Jiří Šafka: „Svoji paměť netrénuji a jsem si jist, že moje přítelkyně by vám řekla, jak špatnou ji mám.“

nejchytrejsi cech200Nejchytřejší Čech, student Jiří Šafka z Hradce Králové, si 29. května odnesl z České mincovny svou zaslouženou výhru. Stal se totiž vítězem zábavné show České televize Nejchytřejší Čech. Pět čty...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

K jadru ženy, od obrany po chválu

obrana 200V dnešnej spoločnosti odvážne a takmer intímne svedectvo autora, ktorý predstavuje nielen svoje doposiaľ vydané knihy ale najmä osobnosti, ktoré ho na jeho ceste pri písaní knihy (ale som presvedčená, že i na ceste životom) sprevádzali. Jedna z top k...

Divadlo

Podzimní divadelní předplatné v Domě kultury v Kroměříži láká na klasiku a známá jména

predplatne perexUž před prázdninami byl v Domě kultury v Kroměříži zahájen předprodej na podzimní cyklus divadelního předplatného. V atraktivní nabídce budou od září do prosince letošního roku uvedeny čtyři inscenace a jedno bonusové divadelní představ...

Film

The Help „Odvaha přeskočila jednu generaci.“

help PEREXA je tu opět jeden ze srdcervoucích příběhů, tentokrát o tahání figurek po černých polích těmi bílými, jak se jim to na šachovnici hodí. Příběh klasicky postavený na motivu nejlepšího přátelství, které pomalu, ale jistě nakonec zpřetrhají odlišné mo...