LX - Petr Kotvald umí vystřihnout taneční šlágr i se ponořit do balady

LX - Petr Kotvald umí vystřihnout taneční šlágr i se ponořit do balady

Tisk

P Kotvald LX perexPěkný dárek k narozeninám si nadělil Petr Kotvald. Album symbolicky nazval LX, tedy Šedesát, jak se jmenuje i písnička, ke které si sám napsal text: "...Je ti šedesát, skoro šedesát. Tak to je síla, děti stárnou. Prej už všechno víš a seš na odpis. to to se mejlíš, ty máš náboj!..." K titulní skladbě vznikl i barevně hravý klip.


Při poslechu alba je zřejmé, že Petr Kotvald opravdu náboj má. Moderní zvuk, vkusný booklet, baladičtější i taneční písně, které otextoval především zpěvákův dvorní textař Pavel Cmíral. Dva texty (Dvanáctá a Brejle) jsou z dílny Marka Sloupa. Hudbu složil z většiny Martin Blažek, dvě písničky (Jde za svou láskou a Svátost lásky) jsou převzaté.

"Během natáčení alba jsem v sobě objevil nové možnosti a studnou radosti. A vy se teď z ná můžete napít se mnou. Nečekejte retro a ani kapku sentimentu. Ale o emocích to je... a teď s pravdou ven. Komu zpíval jsem? Vám všem!" napsal Petr Kotvald na vnitřní stranu obalu cédéčka, kde hned několik písniček aspiruje na hity.

Invence domácích tvůrců
Album je radost poslouchat i z toho důvodu, že dokazuje, kolik invence se "skrývá" v domácích tvůrcích. Hudba Martina Blažka (mladého klávesisty Kotvaldovy doprovodné kapely Trik) s texty Pavla Cmírala, Marka Sloupa a Petra Kotvalda skvěle ladí. Taneční parkety by mohly rozproudit písničky Šedesát, Náplava, Brejle či Prachy máme v botě. Silné jsou pomalé skladby Kázání, Něžná, Dvanáctá nebo Milenci. Melodická skladba Jsi ve všech písních, kde vyniká zvuk živých nástrojů, je právem vyvrcholením celého alba.

Petr Kotvald, tak jako na předešlých sólových albech, ukazuje, že umí profesionálně podat rychlé i pomalé písně, že si umí pohrávat s hlasem, že z fleku umí vystřihnout taneční šlágr i se ponořit do balady nebo šansonu. Vše působí naprosto samozřejmě, přitom není pochyb o tom, že to nebylo ponecháno náhodě a je za tím plno práce. Devětadevadesát procent je v hodnocení jen proto, že 100 % působí divně.

P Kotvald LX

LX - Petr Kotvald
Vydal Supraphon 2019
Producent: Petr Kotvald
Hodnocení: 99 %

www.supraphonline.cz/album/505994-lx


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vznešená vyrovnanost hvězdné kariéry Dagmar Peckové pokračuje i po 43 sezónách

dagmar200Vypadá to, jako by dosáhla met, přetěžko posunutelných dál. Ve svém žánru si udržovala několik desítek let pozici, u níž jsme nikdy zcela jasně neodhadli, není-li právě tou první – podle čeho se určuje nejtalentovanější a nejúspěšnější česká pěvkyně v ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Zavzpomínejte společně s Janou Semelkovou na dětská léta

vajicko 200A máme je tu potřetí. Sourozenci Viktorka s Viktorem už jsou staří známí a taky hlavní hrdinové dvou předchozích knížek z dílny nakladatelství JaS – Pohádkový zvoneček a Pohádkový klásek.

...

Divadlo

Labutí jezero – baletní klenot v ústeckém divadle

200divSeveročeské divadlo opery a baletu v Ústí nad Labem má na svém repertoáru klasické zpracování Čajkovského baletu Labutí jezero. Baletní klasika „na špičkách“ vyprávějící severskou legendu o dívce Odettě proměněné v labuť si získala svou nesmrtelnost díky...

Film

Mamma Mia Here we go again! v kinách

mmV Eurovei sa 17. júla uskutočnila po desiatich rokoch premiéra pokračovania muzikálu Mamma Mia! A nemohlo to byť ani teraz inak a veľkolepá letná filmová párty sa dotýka sŕdc návštevníkov.

...