V Poděbradech se letos uskuteční debutový ročník komorního hudebního festivalu Poděbradské hudební léto

V Poděbradech se letos uskuteční debutový ročník komorního hudebního festivalu Poděbradské hudební léto

Tisk

podebradske hudebni leto 200Středočeské lázeňské město Poděbrady bude v letošním roce hostit debutový ročník multižánrového komorního hudební festivalu. Ten ponese jméno „Poděbradské hudební léto“ a uskuteční se v průběhu 31. srpna až 9. září. Festival nabídne program plný především klasické hudby, jazzu i folku a populární hudby. Letošní pětici koncertů obstarají mladí poděbradští talenti i profesionální umělci. Mezi osobnostmi festivalu nechybí klavírista Pavel Vondráček, kytarista Lukáš Sommer nebo mladý poděbradský talent, zpěvák a skladatel Jan Filip.

 

Festival odstartuje v úterý 31. srpna 2021 od 19 hodin dvojice mladých hudebníků Timofey Golev a Petr Karaivanov. V komorním sále poděbradského Polabského muzea představí během zhruba hodinového matiné to nejlepší z klavírní jazzové tvorby. Ve čtvrtek 2. září pak pokračuje vystoupením předního českého kytaristy Lukáše Sommera v malebném Havířském kostelíku. Ten představí to nejlepší ze staré i novější klasické hudby pro kytaru.

V pátek 3. září 2021 se na improvizovaném pódiu před Kafíčkem představí mladý poděbradský talent, skladatel a písničkář Jan Filip, který společně s Lukášem Nimburským a dalšími hosty představí svou autorskou tvorbu i úpravy oblíbených písní.

V úterý 7. září festival pokračuje vystoupením mladé klavíristky a studentky klavírní interpretace na pražské HAMU Marie Šumníkové, která v komorním sále poděbradského Polabského muzea představí skladby polského skladatele a dlouholetého pařížského umělce, který si oblíbil mimo jiné i české Mariánské Lázně, Fryderyka Chopina. V programu plném chopinových miniatur i rozsáhlejších kompozic zaznívá melancholie, touha i osamělost, které jsou chopinově hudby tuze vlastní.

Festival zakončí známý poděbradský klavírista a skladatel moderní klasické a filmové hudby Pavel Vondráček, který s novým programem One Night In My Desert vystoupí ve čtvrtek 9. září v komorním sále poděbradského Polabského muzea. Kromě skladeb z předchozích alb se představí v novém koncertním programu, který exkluzivně nabídne nové, ještě nevydané skladby.

Přečtěte si rozhovor s Pavlem Vondráčkem: Nad myšlenkou hudebního festivalu v Poděbradech jsem uvažoval už před několika lety

Organizace festivalu se plně řídí aktuálně platnými epidemiologickými nařízeními, změna programu je proto vyhrazena. Vstupenky na všechna vystoupení budou k dispozici vždy na místě konání. Rezervovat vstupenky lze na e-mailu Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript . Hlavní podstatou festivalu je návrat k formátu komorního vystoupení, které bylo např. za života Fryderyka Chopina velmi populární. Kapacity koncertů jsou omezené.

podebradske hudebni leto

Program

  • Úterý 31.8.2021 od 19h, Jazzový večer – Petr Karaivanov & Timofey Golev, Polabské muzeum Poděbrady, vstupné 50 Kč
  • Čtvrtek 2.9.2021 od 19h, Kytarový večer – Lukáš Sommer, Havířský kostelík, vstupné 150 Kč
  • Pátek 3.9.2021 od 20h, Jan Filip a hosté, pódium před Kafíčkem, vstupné dobrovolné
  • Úterý 7.9.2021 od 19h, Klavírní recitál – Marie Šumníková, Polabské muzeum Poděbrady, vstupné 200 Kč
  • Čtvrtek 9.9.2021 od 19h, One Night In My Desert – Pavel Vondráček, Polabské muzeum Poděbrady, vstupné 100 Kč

 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pale&coy a její městské lišky

PaleAndCoy perex.jpgPísničkářka Eliška Míkovcová, vystupující pod pseudonymem pale&coy, oslovila svou hudbou příznivce melancholické hudby, spojené s výraznými melodiemi a promyšlenými texty. Spolu s hudebníkem a moderátorem Radia 1 Zdeňkem Lichnovs...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Dopisy Kafkovi

200litDopisy Kafkovi Ireny Obermannové mi opravdu hodně potrápily mysl. Zpočátku jsem nevěděla, jak se k obsahu postavit. Nechápala jsem souvislosti a snažila jsem se vpravit do děje, ale moc mi to nešlo. Ale potom jsem si nechala text volně plynout do mozkový...

Divadlo

Teenagerský muzikál Andílci za školou si odbyde svoji premiéru 22. října

andilci z skolou laurinova 5angelsNový teenagerský muzikál Andílci za školou bude mít premiéru 22. října. Režie se ujal Filip Renč, hudbu složil Michal David a texty si vzal na sta...

Film

Publicistický thriller ze současnosti: Čtvrtá mocnost

ctvrta mocnost200Do českých kin vstupuje německý koprodukční snímek Čtvrtá mocnost. Jeho autor Dennis Gansel, režisér mezinárodně oceněného filmu Náš vůdce (Die Welle, 2008), se opět vrací k tematice p...