Nenechte si ujít poslední koncerty Mezinárodního varhanního festivalu

Nenechte si ujít poslední koncerty Mezinárodního varhanního festivalu

Tisk

varhanni festival 200V bazilice sv. Jakuba v Praze se až do 23. září koná šestadvacátý ročník Mezinárodního varhanního festivalu. V rámci programu vystoupí nebo už vystoupili umělci z Francie, Německa, Švédska, Ázerbajdžánu a České republiky.

 

 

Během každého koncertu bude probíhat videoprojekce, díky které mohou posluchači sledovat varhaníka při hře. Svatojakubské varhany a jejich 8277 píšťal, se opět představí ve všech svých rozmanitých barevných kombinacích. Ve spojení s vynikající akustikou chrámu a jeho jedinečnou architekturou přinesou posluchačům nevšední a obohacující duchovní zážitky.

Zároveň mají posluchači jedinečnou příležitost navštívit jeden z nejpozoruhodnějších pražských chrámů. Varhany v bazilice u sv. Jakuba jsou se svými 4 manuály, 92 rejstříky (hlasy) a 8 277 píšťalami největší v Praze i v celé České republice.

varhany bazilika

S písní a beze slov

Varhaník, sbormistr, církevní hudební ředitel, skladatel – tím vším je Christian-Markus Raiser. Od roku 1996 je varhaníkem městského a zároveň biskupského evangelického kostela v Karlsruhe a uměleckým ředitelem několika koncertních cyklů, především však mezinárodního Varhanního léta. Úspěšně vede smíšený sbor Bachchor, komorní sbor CoroPiccolo a pěveckou školu Cantus Juvenum. Jeho zásluhou se město Karlsruhe, a tím i celý region Bádensko stalo centrem duchovní hudby a Raiser od roku 2007 jeho hudebním ředitelem. Sólově vystupuje na mnoha koncertech doma i v zahraničí, na nichž uvádí skladby všech stylových epoch. Je otevřen experimentálním projektům, jako je např. jeho poslední CD s názvem ”Fascinující svět zvuků”, kde se objevují varhany ve spojení se zvony. Zajímá se o novou tvorbu, sám komponuje pro varhany i další nástroje a soubory.

Interpret sestavil svůj program takřka výhradně ze skladeb německých autorů. A to od baroka, tedy Johanna Sebastiana Bacha přes romantiky Mendelssohna-Bartholdyho, Johanna Rincka až po soudobé dílo - svou vlastní kompozici, aby vše zakončil svrchovaně virtuozní toccatou Francouze Julese Grisona.

S písní a beze slov, Čtvrtek 2. 9. v bazilice sv.Jakuba v Malé Štupartské na Praze 1 od 19:00 hodin.

varhany s pisni a beze slov

Procházka staletími od západu k východu

Rakovnický rodák Aleš Nosek působí jako regenschori a titulární varhaník katedrály sv. Bartoloměje v Plzni. Nahrává pro Český rozhlas, vyvíjí čilou koncertní činnost v evropských zemích. Je laureátem mezinárodní interpretační soutěže v Ružomberku. Je členem komorního souboru Piatti Ensemble, pro mládež pořádá vzdělávací koncerty o varhanách. Ve spolupráci s Muzeem T. G. Masaryka v Rakovníku založil roku 2015 cyklus koncertů Rakovnické varhanní léto a stal se jeho hudebním dramaturgem. Podílí se i na organizaci Plzeňského mezinárodního varhanního festivalu.

Jak již samotný název programu napovídá, čeká nás výlet varhanním světem od barokní Francie v díle Grignyho, přes německé baroko s Bachem a německý romantismus s ne příliš známým Ernstem Köhlerem, se zastávkou v Praze na slavném Vyšehradě s uchvacujícím dílem Josefa Kličky až k ruskému skladateli Mušelovi, jehož ohnivá toccata bude skvělým vyvrcholením.

Procházka staletími od západu k východu, čtvrtek 9. 9. v bazilice sv.Jakuba v Malé Štupartské na Praze 1 od 19:00 hodin.

varhany prochazka staletimi

Setkání čtyř rukou a čtyř nohou

Švédský varhaník Nils Larsson spolu s kolegyní Leyilie Yekta z Baku tvoří zajímavé varhanní duo. Ázerbájdžánská varhanice Leylie Yekta zcela zakořenila ve Švédsku. Její brilantní technika a vysoká muzikalita jí dovolují obsáhnout široký repertoár jak pro sólové varhany, tak pro klavír i komorní hru. Koncertuje hlavně v Evropě, rodném Ázerbjádžánu a Rusku. Zastává místo varhanice v katedrále ve Stockholmu. Její umění je zachyceno na několika CD.

Nils Larsson je dlouholetým varhaníkem luteránského kostela ve stockholmské čtvrti Högalid. Larssonovy koncerty v Evropě a USA zahrnují bohatou varhanní literaturu všech stylových epoch s důrazem na baroko, často ve spojení s improvizací v různých formách. Takřka tři desítky let je profesorem církevní hudby, improvizace a varhanní literatury na Vysoké škole Ersta-Sköndal-Bräcke a na Královské hudební akademii ve Stockholmu. Realizoval řadu CD nahrávek.

Varhanní duo je vždy velkým lákadlem pro posluchače. Díky videoprojekci se nám nabízí zajímavý a neotřelý pohled na jejich společné umění. Budeme mít možnost vyslechnout především skladby pro čtyři ruce a čtyři nohy, ale vedle toho se každý interpret představí i sólově. Larsson nás seznámí se švédským pozdně romantickým skladatelem Oskarem Lindbergem a Yekta uvede koncertní kus letos šedesátileté skladatelky Gabriely Gullin. Dramaturgie koncertu je veskrze objevná a tak přináší nové podněty při poslechu svatojakubských varhan.

Setkání čtyř rukou a čtyř nohou, čtvrtek 16. 9. v bazilice sv.Jakuba v Malé Štupartské na Praze 1 od 19:00 hodin.

Nepokořená Notre-Dame

Závěrečný koncert 26. ročníku Mezinárodního festivalu bude patřit Johannu Vexovi, který se řadí mezi výrazné osobnosti své generace. Ve svých 25 letech byl jmenován varhaníkem chórových varhan katedrály Notre-Dame v Paříži. V současné době úspěšně působí i jako titulární varhaník v katedrále v Nancy u varhan proslulého stavitele Cavaillé-Colla. Je také profesorem varhanní hry na konzervatoři a Vysoké hudební škole ve Štrasburku. Jako sólista nebo s orchestrem vystupuje na mezinárodních festivalech ve všech evropských státech, v Austrálii, Kanadě, Novém Zélandu, Mexiku, Rusku a USA. Vyučuje na mistrovských kurzech ve Spojených státech amerických na univerzitách v Houstonu, Filadelfii a Ann Arboru, ale také na univerzitě v německém Essenu či portugalském Aveiru.

Jeho pražský program nese pečeť tří mistrů – Bacha – Mozarta a Widora. Nesmrtelný Bach jako alfa a omega všech varhaníků, geniální Mozart se svou neutuchající invencí a Widor jako výjimečná osobnost francouzské hudby, v podstatě tvůrce symfonického varhanního stylu, který přináší zcela nové vnímání varhanního zvuku. Koncert je příslibem jedinečného vyvrcholení celého festivalu.

Nepokořená Notre-Dame, čtvrtek 23. 9. v bazilice sv.Jakuba v Malé Štupartské na Praze 1 od 19:00 hodin.

Vstupenky na jednotlivé koncerty lze zakoupit za 390,- Kč na místě či v sítí TICKETPORTAL, a online www.pragueticketoffice.com

Vstupné pro důchodce (140,-Kč) a studenty (195,-Kč) přímo v pokladně před bazilikou jednu hodinu před koncertem.

varhanni festival plakat

Organizátorem Mezinárodního varhanního festivalu je společenství Svatojakubské Audite Organum. Kromě této varhanní události roku pravidelně pořádá také Velikonoční koncerty, Vánoční koncerty a Svatojakubský podzim. V roce 2010 vznikl Nadační fond Sancti Jacobi Organum pro shromáždění finančních prostředků nutných k úhradě modernizace hracího stolu svatojakubských varhan a poté i jako finanční rezerva pro případné větší opravy.

Více informací na www.auditeorganum.cz, www.facebook.com/aomvf


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petra Janů: „Ze začátku jsem byla trdlo ze Sekyrkových Louček.“

petra janu ma pout supraphonOslava s publikem na koncertě je podle Petry Janů jediný způsob, jak ve zdraví přežít vlastní kulatiny. A tak si schválně naordinovala koncert v Lucerně a křest 3CD Má pouť přesně na po...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Kick Ass 3 – Nářez se loučí

kickass3 200V červnu udělalo nakladatelství Crew radost všem komiksuchtivým čtenářům, kteří si skrze Davea Lizewskiho splnili sen, kdy zjistili, jaké to je, když se z obyčejného mladého kluka stane superhrdina. Finální díl epické série je tady a Kick As...

Divadlo

Fifty aneb Když je trojka životním snem

fifty 200Představení Fifty Dejvického divadla bylo vrcholem čtvrtého dne zlínského divadelního festivalu Setkání Stretnutie, jehož cílem je upozornit na aktivní vztahy českých a slovenských divadel a divadelníků a ukázat výsledky jejich spolupráce.

...

Film

Navždy spolu pro romantické duše?
ImageNavždy spolu je až neuvěřitelně klasický romantický film. Člověk by řekl, že už musí být americké publikum takovýmito filmy nasyceno, ale kdyby tomu tak bylo, tvůrci by se nejspíš tvorby dalších a dalších romanti...