26. Mezinárodní varhanní festival v bazilice sv. Jakuba v Praze zahajuje již tento čtvrtek!

26. Mezinárodní varhanní festival v bazilice sv. Jakuba v Praze zahajuje již tento čtvrtek!

Tisk

varhanni festival 200V bazilice sv. Jakuba v Praze začíná ve čtvrtek šestadvacátý ročník Mezinárodního varhanního festivalu. V rámci programu vystoupí umělci z Francie, Německa, Švédska, Ázerbajdžánu a České republiky.

 

 

Od 5. 8. do 23. 9. 2021, vždy každý čtvrtek od 19 hodin se rozezní největší pražské varhany pod rukama i nohama předních světových i domácích umělců.

„Program letošní přehlídky světového varhanního umění připomene několik významných skladatelů, např. sté výročí úmrtí C. Saint-Saënse, sté výročí narození geniální francouzské varhanice J. Demessieux nebo padesáté výročí úmrtí legendárního varhanního virtuosa M. Duprého. Samozřejmě, že v programech nebudou chybět Bachovy skladby a díla světových klasiků. Čeká nás i zajímavý koncert čtyř rukou a čtyř nohou. Svatojakubské varhany tak zazní opět v celé své bohatosti a barevnosti,” dodává ředitelka festivalu Irena Chřibková.

Zahajovací koncert i závěrečný koncert bude patřit pařížským varhaníkům. Nejprve uslyšíme Samuela Liégeona, který je proslulý především improvizačním uměním a celý festival uzavře varhaník chrámu Notre-Dame Johann Vexo, který se řadí mezi nejžádanější umělce své generace. Christian-Markus Raiser se představí nejen v roli interpreta, ale i osobitého skladatele. Velkým lákadlem jistě bude koncert čtyř rukou a čtyř nohou v podání švédského Nilse Larssena a jeho ázerbajdžánské kolegyně Leylie Yekty. České varhaníky bude reprezentovat Karel Martínek, varhaník katedrály sv. Václava v Olomouci, který vzdá hold Marcelu Duprému, Aleš Nosek, varhaník katedrály sv. Bartoloměje v Plzni nás pak provede po stopách varhanních mistrů od západu k východu. Mladá brněnská varhanice Petra Kujalová zazáří ve virtuozních dílech Bachových i skladbách francouzských symfoniků a svatojakubská varhanice Irena Chřibková poodhalí tajemství víry světa židovského, křesťanského i muslimského.

varhanni festival program

Během každého koncertu bude probíhat videoprojekce, díky které mohou posluchači sledovat varhaníka při hře. Svatojakubské varhany a jejich 8277 píšťal, se opět představí ve všech svých rozmanitých barevných kombinacích. Ve spojení s vynikající akustikou chrámu a jeho jedinečnou architekturou přinesou posluchačům nevšední a obohacující duchovní zážitky.

Posluchači mají při této příležitosti současně možnost navštívit jeden z nejpozoruhodnějších pražských chrámů. A protože hudba nepotřebuje tlumočníka, jsou tato hudební setkávání všestranně obohacující.

Organizátorem Mezinárodního varhanního festivalu je společenství Svatojakubské Audite Organum. Kromě této varhanní události roku pravidelně pořádá také Velikonoční koncerty, Vánoční koncerty a Svatojakubský podzim. V roce 2010 vznikl Nadační fond Sancti Jacobi Organum pro shromáždění finančních prostředků nutných k úhradě modernizace hracího stolu svatojakubských varhan a poté i jako finanční rezerva pro případné větší opravy.

Varhany v bazilice u sv. Jakuba jsou se svými 4 manuály, 92 rejstříky (hlasy) a 8 277 píšťalami největší v Praze i v celé České republice.

varhanni festival plakat

Předprodej vstupenek zajišťuje Ticketportal a www.pragueticketoffice.cz. Bližší informace o programu festivalu na www.auditeorganum.cz a www.facebook.com/aomvf.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

V divadle se ten čas úplně nezastavil, míní herečka Bohdana Pavlíková

bohdana perexCo poslední rok dělala a čím se zabývala herečka Bohdana Pavlíková, ale také o tom, jaké má mimoherecké vlohy či koníčky, jaké filmy či seriály ráda sleduje anebo o tom, co jí třeba už v další sezóně čeká, je následující rozhovor. I když působi...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Zloděje zelených koní spaluje vášeň ke kamenům

Jzlo200iří Hájíček patří ke špičce současných českých prozaiků. Zloději zelených koní sice nesklidili taková ocenění jako jeho vrchol Rybí krev, ale kvalit Rybí krve dosahují. Svědčí o tom i fakt, že se nakladatelství Host rozhodlo v letošním roce vydat podruhé t...

Divadlo

Vzhůru do šapitó! To nejlepší z nového cirkusu a pantomimy na Dramoxu

Walls & HandbagsDivadlo, akrobacie a tanec. Novému cirkusu propadá stále více diváků. Na Dramoxu si užijete hned několik fascinujících představení z Česka i zahraničí, v nichž můžete sledovat neuvěřitelné výkony akrobatů.

...

Film

ČT přichází s novým kanálem Art. Na programu bude hlavně kultura

200 art31. srpna spustí Česká televize nový kanál ČT art, který bude prezentovat kulturu v uceleném a širším kontextu.

...