Nikdy nevíte, co se skrývá za rohem. Sunflower Caravan mají třetí řadové album Corners

Nikdy nevíte, co se skrývá za rohem. Sunflower Caravan mají třetí řadové album Corners

Tisk

Sunflower Caravan 200Pražská indie-rockovová skupina Sunflower Caravan vydává po dlouhých jedenácti letech své třetí řadové album Corners. Tajemná kubistická šifra na obalu alba se propaluje všemi kouty nahrávky a typické syrovější rock’n’rollové písně pulsují energií. První singly z alba byly postavené na ostrých klávesových rifech, ale kapela nabízí i jemnější pianové balady, nebo popově laděné skladby ve svižnějším tempu, se silnými refrény.

První ochutnávka z desky, píseň Kind of Happy, spatřila spolu s videoklipem světlo světa již loni v únoru, vydání celé desky ale zásadně zbrzdila celosvětová pandemie. Kapela poté v průběhu covidového roku vypustila další tři písně, a nyní konečně, po jedenáctileté odmlce, nabídla fanouškům opravdu dlouhé album. Sedmnáct písní, z toho dvě zcela instrumentální tvoří hodinovou stopáž. „Deska by se dala s trochou nadsázky označit jako ‚the best of‘ posledních 5 let tvorby naší kapely,“ říká Andy Čermák, frontman a dvorní skladatel Sunflower Caravan. „Když jsme začali někdy v roce 2015 spřádat plány na nové studiové album, prvotní seznam možných skladeb obsahoval přes 30 položek. Mnohé jsme časem vyřadili. Na hotové desce se nakonec objeví jak několik časem a mnoha koncerty prověřených kousků, tak i několik nových písní, jejichž vznik je datován až do posledních přibližně dvou let,“ dodává.

Sunflower Caravan, vždy trochu opředeni tajemnem, precizně zakomponovali název do post-kubistického designu. „Design alba vychází z myšlenky, že by název desky – Corners – neměl být zobrazován jako něco zcela konkrétního. Použitý font má ostré kontury, každý jeho jednotlivý znak vepsat do tvaru čtverce, což se na obal desky skvěle uplatní. V tomto případě je použito písmeno velké „C“. Ale celý název CORNERS a další fragmenty textů se tam v této podobě objevují také. Líbila se nám kombinace přírodního a velmi výrazného motivu borovic, které se hodně objevují na fotografiích kapely pořízených k albu, a právě toho fontu, který má velice blízko ke kubismu,“ sděluje bubeník a zároveň grafik kapely, Vít Rosnecký.

Kapela na desce představí také výsledky zajímavé hudební spolupráce. Na jedné z písní na album Corners si zahostoval například Brian Viglione, bubeník legendárních Dresden Dolls, na další pak Vladimír Bár, kytarista tuzemské stálice Tata Bojs. Ve čtyřech písních pak kapelu doprovodil smyčcový kvartet PBQ

Sunflower Caravan 1

Andy Čermak o albu Corners

„Tím jak se mění a zrychluje doba, tak náš původní plán byl postupně vedle koncertování vydávat jen singly, občas doplněné videoklipy, a písně, které nám přijdou nejsilnější, hrát živě a počkat, jak moc se ‚uchytí‘ u lidí a zda i nás budou nadále bavit. Po letech se ale těch skladeb, které nepropadly sítem a uchytily se, nakupilo tolik, že jsme začali znovu přemýšlet o opravdovém albu. Také jsme si říkali, že doba je sice zrychlená a lidé už – i díky streamovacím službám – poslouchají jen vybrané hity, tak stále jediné ucelené dílo, které může hudební skupina vytvořit, je právě klasické album. V podstatě v jeden den se to zlomilo a byli jsme rázem rozhodnutí natočit novou, naši třetí desku.

Pro mě – jako skladatele – se v ten moment otevřel nový obzor. Když víte, že opravdu vytváříte novou desku, přestanete jen psát samostatné songy; začnete přemýšlet v širším rozsahu uceleného díla. Jedna část desky je tak výběrem toho nejlepšího, co jsme za ty roky složili. Druhá část je však psána přímo pro dané album a právě to promíchání těchto dvou skupin skladeb vytváří na desce zajímavý pojicí prvek.

Album jsme nazvali Corners podle jedné z vybraných písní, nikdy totiž nevíte co se skrývá za rohem – a těch rohů je v životě nespočet. Také nás baví míchat různé hudební žánry. Na albu tak najdete klasické rock’n’rollové riffové songy jako Woder Why nebo I Saw nebo skladby s odkazem na slavnou éru britpopu, podpořené elektronickými bicími. jako třeba Kind of Happy a Sailing Back. Nechybějí ani popové balady doplněné smyčcovým kvartetem jako skladba Alright, experimentální instrumentální skladby pojmenované ne slovy, ale podle pro kapelu důležitých letopočtů. Album také obsahuje delší opus Don’t Stay Alone inspirovaný filmovou hudbou, a v neposlední řadě také písně s nádechem soulu jako u skladby Ghost. Budeme moc rádi, když si v tomto mixu každý najde to své. A jistě se najdou i fanoušci, kteří si pustí album od začatku do konce.“

Sunflower Caravan se výrazněji zapisují do povědomí nejen českých a slovenských hudebních fanoušků zhruba od roku 2007, kdy začali intenzivně koncertovat nejen na klubové scéně, ale zejména na nejrůznějších festivalech po celém Česku a na Slovensku. Vzápětí si ještě před vydáním první studiové desky přidali do koncertního portfolia i turné po Evropě, vystoupení před irskými The Frames slavného Glena Hansarda, a v neposlední řadě pestrou škálu vystoupení v televizních pořadech. V průběhu posledních let kapela pravidelně koncertovala a také vydávala samostatné singly. Velmi úspěšný byl například singl Healing Groove, který byl použit i v mnoha televizních reklamách a znělkách. 

Sunflower Caravan 2

Artist: Sunflower Caravan
Album: Corners
Datum vydání 18. 6. 2021
Link: http://bit.ly/cornersTUNE

https://www.facebook.com/sunflowercaravan


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Můj luxusní koníček

r„Kdyby mi někdo před pár lety vylíčil, kam všude se s fotoaparátem podívám, že budu kvůli focení vstávat před svítáním a dobrovolně vláčet batoh plný objektivů, vysměju se mu. Proč podstupovat takové nepohodlí, když je tolik jiných, kteří mi krásy světa zpros...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Tichošlap nakračuje zlehka, ale stopy zanechává hluboké

sylva lauerova tichoslapNový román Sylvy Lauerové dostal název Tichošlap. Kampak nás asi zavede spisovatelčina fantazie tentokrát? Inu, pojďme se ponořit do příběhu, zahaleného závojem zvláštní energie, k...

Divadlo

Třeskutá komedie podle hry Carla Goldoniho Sluha dvou pánů s písněmi Granta Oldinga

Sam na dva sefy200Když v roce 2011 umělecký ředitel londýnského National Theatre Nicholas Hytner zvažoval, že jeho divadlo mezi záplavou vážných dramat potřebuje nasadit výrazný komediální titul, navrhl jeden z jeho dramaturgů prověřenou klasik...

Film

Příběh Lídy Baarové byl nepochybně mnohem barvitější než samotný Renčův film

lida baarova perexHned na začátku se musím přiznat, že jsem tvůrcům, když připravovali film Lída Baarová, nesmírně fandil. Dobře jsem si uvědomoval, že natočit dobový snímek není žádná legrace, ale současně se dnes nechci pouštět do nějaké sáhodlou...