Halloween 2 na DVD dokazuje, že děsí i po více než třiceti letech od svého vzniku

Halloween 2 na DVD dokazuje, že děsí i po více než třiceti letech od svého vzniku

Tisk

hallow 200Hororový žánr patří už dlouhodobě k těm divácky oblíbeným, protože většina z nás se ráda bojí (ovšem jen pokud se strach nedotýká nás bezprostředně). Možná ještě oblíbenějším je jeho subžánr zvaný slasher (česky „vyvražďovačka“), který má tři velké ikony – Jasona Vorheese (série Pátek třináctého), Freddyho Kruegera (série Noční můra z Elm Street) a Michaela Myerse (série Halloween). A právě s posledním jmenovaným se můžete setkat při příležitosti DVD (a Blu-ray) vydání filmu Halloween 2 z roku 1981.

 

 

Ten začíná přesně tam, kde skončil první díl, tedy v halloweenské noci v městečku Haddonfield, kam z psychiatrické léčebny uprchl psychopatický vrah Michael Myers, který se snaží zabít sympatickou Lauru. V patách má fanatického psychiatra Sama Loomise, který ho sice několikrát střelil, jenže přízrak evidentně žije dál, ačkoli mu v jeho tvrzení místní policie nechce dát za pravdu. Brzy se ale přesvědčí o tom, že bude muset.

hallow 1


Jak už bylo řečeno, Halloween 2 přímo navazuje na první díl (někdy uváděný pod názvem Předvečer svátku všech svatých, kterého se ale kvůli problémům s autorskými právy na videu hned tak nedočkáme), takže to opravdu vypadá, jako bychom sledovali film jediný. Režie se ovšem chopil tehdy debutující a i dnes méně známý Rick Rosenthal (otec celé série John Carpenter totiž z časových důvodů film pouze produkoval a je autorem scénáře), pro něhož jde s odstupem času o nejlepší počin kariéry, ačkoli zůstává otázkou, do jaké míry mu pomáhal právě Carpenter. Od začátku se mu daří udržovat potřebnou hutnou atmosféru a minimálně zpočátku fungují i lekačky, které zcela splní svůj účel. Divácky atraktivní a oživující je i pár excelentních záběrů „first person“ kamerou, jež doplňuje působivé dýchání, z něhož člověku není dvakrát nejlépe. Fajnšmekry potěší i originální a nápadité způsoby zabíjení (injekční stříkačkou do oka jasně vede), které navíc nepotřebují hektolitry krve, což je trošku paradoxní. Celek dotváří i efektní a typicky minimalistická carpenterovská hudba (motiv z prvního dílu je lehce poupraven), která se z hlavy jen tak nevytratí.

hallow 2


V obsazení nesmí samozřejmě chybět výborná Jamie Lee Curtis (královna křiku) a maniakální a charismatický Donald Pleasance jakožto psycholog, který brzy bude potřebovat pomoc kolegy. Právě tito dva film tzv. herecky táhnou, protože vyjma zamaskovaného Michaela Myerse už tu není nikdo, kdo by nějak extra zaujmul.
O to větší je škoda, že snímek se někdy mění v „pouhý“, dnes bychom mohli použít i termín teenagerský (ale pořád hodně kvalitní) slasher, který se bohužel nevyhýbá otřelým klišé, mnohým nelogičnostem a nesmyslům. Někdy se opravdu musíte nechat unést atmosférou a příliš nepřemýšlet. Jinak začnete řešit třeba to, proč je nemocnice, v níž se většina děje odehrává, tak prázdná, nebo to, proč stíhaná hrdinka v jedné scéně sotva chodí a posléze skoro běhá. Ani tempo není svižné po celou dobu a zejména uprostřed trošku „zahapruje“, na druhou stranu to ale není nijak zásadní. Oproti předchůdci, který je kvalitativně někde jinde, tedy nejde o úplně dokonalé dílko, nicméně Halloween 2 mu určitě ostudu nedělá a patří k nejlepším hororovým „dvojkám“, které kdy vznikly.

Na DVD, které u nás distribuuje společnost Magic Box, najdete krom klasických položek (výběr scén, volba zvuku a titulků – samozřejmostí je český dabing) i bonusy, které jsou v tomto případě hodně zajímavé. Samotného filmu se týkají dva – Vynechané scény, kde najdete zhruba sedm minut spíše prodloužených scén, které jemně doplňují některé vztahy mezi postavami, a Alternativní konec, jenž zůstal asi správně nepoužit, protože pracuje i s určitým ironickým humorem, který by se do zvoleného a působivějšího vyznění příliš nehodil.  

hallow 3


Hlavním bodem bonusové nadílky tak zůstává dokument s názvem Hrůza v temných uličkách. Ten se na ploše necelé hodiny a půl (!) snaží přijít na to, proč je horor (v některých případech spíše thriller) tak oblíbeným žánrem, jaká má pravidla a jak dosáhnout toho, aby se divák vyděsil co nejvíc. S filmem na disku má sice společnou jen osobu vypravěče Donalda Pleasance (jeho kolegyní pak je Nancy Allen alias policistka z původního RoboCopa), přesto stojí za vidění, protože ačkoli nepřináší nic nového, je zajímavý a fanouškům může dát tipy k dalšímu sledování. Jeho největším problémem tak je, že se v něm sice objeví ukázky z mnoha slavných žánrovek (Osvícení, Halloween, Ptáci, Čekej do tmy, Věc, Vetřelec, Texaský masakr motorovou pilou a další), ale i z těch méně známých, a jelikož u nich chybí uvedení názvu (hromadný soupis je až u závěrečných titulků), jsou prakticky nedohledatelné, což je škoda. Rozhodně ale snímek baví po celou dobu a možná někoho donutí se na horory dívat z trošku jiného hlediska.
V kontextu výše napsaného tak koupi DVD (a vlastně i Blu-raye, kde je výbava úplně stejná) milovníkům hrůz a klasiky jednoznačně doporučuji, protože dostanou vlastně dva velmi dobré filmy za jednu cenu.   

Název: Halloween 2 (originální Halloween II)
Rok vzniku: 1981
Žánr: Horor / Thriller
Režie: Rick Rosenthal
Scénář: John Carpenter, Debra Hill
Kamera: Dean Cundey
Hudba: John Carpenter, Alan Howarth
Hrají: Jamie Lee Curtis, Donald Pleasance, Charles Cyphers, Jeffrey Kramer, Lance Guest
Stopáž: 92 minut
Hodnocení filmu: 70 %
Hodnocení DVD: 70 %
Na DVD přináší společnost Magic Box

http://www.magicbox.cz/dvd-hledani/halloween-2-blu-ray

Zdroje k fotografiím: bmoviedectective.wix.com, 411mania.com, www.yify-torrent.org

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petr Zuska: Od tanečníků očekávám andělsko-dábelské nálety na diváky

Petr Zuska perexChoreograf Petr Zuska, bývalý dlouholetý umělecký šéf Baletu Národního divadla, připravuje pro Pražský komorní balet nové představení s názvem "Carmina Vetera". Komponovaný večer na motivy starých lidových písní bude mít premiéru 27. ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Podzimní schéma České televize klepe na dveře

ctv 200Zatímco letní měsíce slouží k provětrání archivu a na obrazovkách se objevuje jeden evergreenový seriál a film za druhým, bývá září startovní čarou pro nové televizní projekty. Česká televize se rozhodla v boji o diváky s konkurenčními te...


Literatura

Mertonovi byli zabiti ve vlastním domě. Které z jejich dětí vraždilo?

Neprilis stastna rodina perexFred a Sheila Mertonovi byli bohatí a vlivní. Ale ani jejich bohatství je nedokázalo ochránit před vrahem, který jim zazvonil u dveří. Oba byli brutálně zabití jen několik hodin poté, co přivítali na veliko...

Divadlo

Rozpustilé jeptišky z východočeské autodílny

jeptisky perexVětšina katolíků a především nekatolíků má ve svém povědomí pevně zafixováno, že jeptišky jsou vzorem serióznosti a kvůli dodržování přísné řehole ani nemají šanci zažít nějakou legraci. Dramatik Dan Goggin stejně jako staré...

Film

Lze vůbec nalézt cestu z beznaděje?

Cesta ven perexRoku 1971 se poprvé uskutečnil Mezinárodní romský sjezd, který doporučil, aby namísto prý urážlivého termínu „cikáni“ bylo přijato pojmenování „Romové“. Takže bělošská majorita – aspoň v oficiální rovině – přešla na politicky korektní v...