Třikrát standing ovation pro hudbu Dannyho Elfmana

Třikrát standing ovation pro hudbu Dannyho Elfmana

Tisk
danny perZahajovací koncert letošních Prague Proms prožili posluchači převážně ve filmových tónech. Koncert věnovaný hudbě Dannyho Elfmana zaplnil Smetanovu síň Obecního domu. Příznivci skladatele si vyslechli světovou premiéru Koncertu pro housle a orchestr č. 1 „Eleven Eleven“ ale také znělku ze známého seriálu.
 


Hvězdné zahájení 13. ročníku mezinárodního hudebního festivalu Prague Proms nemohlo dopadnout lépe. Kromě oblíbeného Českého symfonického orchestru se na pódiu objevily hvězdy světového formátu. Poslechnout si světovou premiéru Koncertu pro housle a orchestr č. 1 „Eleven Eleven“ věnovanou sólistce večera Sandy Cameron, přijel Danny Elfman osobně.


V první skladbě Serenada Schizophrana - I Forget   se kromě orchestru představil i Smíšený sbor ČNSO se dvěma dětskými zpěváky. Jak poznamenal sám dirigent John Mauceri, oba chlapci přijeli z Rakouska a své party se naučili za pouhé tři dny.
Usměvavý dirigent provedl s orchestrem také následující skladbu, již zmíněnou premiéru koncertu věnovaného charismatické houslistce Sandy Cameron, která uhranula diváky svým energickým projevem a bezchybnou hrou. Za svůj výkon byli hudebníci odměněni prvním aplausem ve stoje tohoto večera.

 
Ukázku si můžete poslechnout ZDE
 
danny 2

Po přestávce už na posluchače čekaly filmové skladby z kultovních filmů Batman, Alenka v říši divů a Střihoruký Edward, které si vysloužily další standing ovation, který ukončilo až ohlášení přídavku. Již po prvních tónech všichni poznali, že třešničkou na dortu je znělka ze seriálu Simpsonovi. Byl to opravdový zážitek slyšet skladbu naživo v podání velkého orchestru a sboru, který si vysloužil třetí aplaus ve stoje, vypadalo to, že diváci snad hudebníky ani nepustí z pódia. Posluchači odcházeli naprosto omámeni skvělým zážitkem a velkolepým, povedeným zahájením festivalu Prague Proms.
Vyberte si další z připravovaných koncertů, program festivalu Prague Proms je pestrý.
 danny 1

Danny Elfman
Prague Proms
Kdy: 21. 6. 2017
Kde: Obecní dům, Praha
Hodnocení: 100 %
Zdroj foto: Prague Proms

 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Autoři Varování – Ilona Fryčová a Tomáš Kříkava – se vyzpovídali navzájem

Varovani 200Koncem srpna vyjde druhá knížka nevidomé spisovatelce Iloně Fryčové. Její Varování – sedm povídek, v nich dětem pomáhá sedm dobrých duchů – ilustroval spolužák z Literární akademie Josefa Škvoreckého, spisovatel...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Bernadette von Dreien: Christina: Dvojčata zrozená jako světlo

Christina 200Příběh, který asi není pro každého. Maminky a lidé se zájmem o vyšší duchovno ale zaplesají. Tohle určitě zanechá hluboký emocionální čtenářský otisk.

...

Divadlo

Mary Page Marlowová: Mozaika jednoho obyčejně neobyčejného života

Mary Page Marlowova200Kdybyste měli vybrat z celého svého života jedenáct scén, které by ho dokázaly vystihnout, které by to byly? A dal by se z nich složit příběh, který by dával smysl?

 

...

Film

Zlín Film festival, sekce Dny dánské kinematografie: Otevřená srdce

otevrena srdce200Zlínský filmový festival je primárně orientován na filmy pro dětského a dospívajícího diváka, zkrátka však nepřicházejí ani diváci, kteří již dětským a teenagerovským střevíčkům odrostli. Krom soutěžních sekcí hraných...