Slavný muzikál Ženy na pokraji nervového zhroucení začínají zkoušet zlínští herci. Zpívat s nimi bude host Igor Timko

Slavný muzikál Ženy na pokraji nervového zhroucení začínají zkoušet zlínští herci. Zpívat s nimi bude host Igor Timko

Tisk

zeny na pokraji 200Zlínské divadlo zkouší muzikál Ženy na pokraji nervového zhroucení podle slavného Almodóvarova filmu v režii Stana Slováka, uměleckého šéfa Městského divadla Brno, a v hlavní roli s Petrou Královou v roli Pepy. Netradiční spolupráci při něm navázalo společně se známým populárním zpěvákem Igorem Timkem, který je nejen frontmanem kapely No Name, ale také vystudovaným hercem. Zlínští diváci jej uvidí v alternaci se zlínským hercem Radovanem Králem na prknech jeviště Velkého sálu. Premiéra se chystá na 29. dubna.

Muzikálovou podobu napsali libretista Jeffrey Lane a osvědčený muzikálový skladatel a textař David Yazbek, autoři již známého muzikálu Donaha!, který zlínské divadlo úspěšně hraje již téměř rok.

zeny na pokraji 1

Madrid – pulzující město vášní, tužeb a snů. Splněných, i těch promarněných. Tak se střídá den s nocí, slunce s deštěm, slzy se smíchem. To vše je život! Právě v den, kdy dabingová herečka Pepa zjišťuje, že je těhotná, ji její milenec Iván opouští. Než se s ním stačí spojit, aby jí vše vysvětlil, setká se s jeho bývalou ženou Lucií, právě (po dvaceti letech) propuštěnou z nervového sanatoria, i jeho synem a jeho snoubenkou. Její nejbližší přítelkyně modelka Candela má podezření, že její nový milenec Malik je hledaný terorista… Pepa nasedá do taxíku na zběsilou jízdu temperamentním Madridem. Co na ni v cíli čeká?

„Pepa, Lucía, Candela, Paulina, Marisa, Rosalia, Christina, Domovnice, Matadorka… Kam se ten chlap podívá, všude kolem něj se vynořují stopy jeho neurvalého, egocentrického způsobu života bohémského umělce. Je to vůbec možné? Snesitelné? A kdo za to vlastně může? On! Věřím, že zběsilý kolotoč ztřeštěných situací, rytmický jazz-rock a divoká jízda nočním Madridem nás všechny uhrane tak, že na samém konci tohoto nejen vztahového masakru budeme všichni děkovat svým nejbližším, že obvykle míváme doma poklidné večery a někdy dokonce i nudu. ¡Vamos amigos!” říká k novému titulu režisér Stano Slovák.

„Čeká mě pěkná práce se dvěma skvělými partnery, zpěváky a herci. Alternace přinese osvěžující tóny a těším se na toto setkávání. Mám ráda výzvy a tahle bude krásně nelehká,“ říká k hlavní roli a zkoušení v novém titulu představitelka Pepy Petra Králová, herečka Městského divadla Zlín.

zeny na pokraji kralova

„Pre každého vysokoškolského pedagóga je ideál, keď popri výuke uměleckého predmetu aktívne působí aj v kamennom profesionáĺnom divadle. A tak som kontaktoval priateěov v zlínskom divadle s tým, že som aktuálne „voľný hráč na trhuˇ, že či ma teda nechcú? Po telefonáte s pánom Randarom a Patrikom Lančaričom sme si plácli. Ďakujem za túto možnost, je mi cťou, byť vašou súčasťou,“ komentuje spolupráci Igor Timko.

„Alternace v našem divadle nejsou úplně běžné. Má to svoje výhody i nevýhody, každopádně zkoušení bude určitě náročnější než obvykle. Rozhodně se ale na tuto výzvu těším a jsem zvědavý na výsledek,“ říká herec Městského divadla Zlín Radovan Král.

Mgr. art. Igor Timko, ArtD. (* 5. september 1978, Košice)[2] je slovenský spevák, textár a skladateľ, známy ako líder skupiny No Name. Timko je doktor umení. Je vyštudovaný divadelný herec aj ekonóm, vyštudoval Akadémiu umení v Banskej Bystrici, kde v roku 2018 dovŕšil aj doktorandské štúdium. Pôsobí aj ako pedagóg na katedre herectva banskobystrickej Akadémie umení.[6][1][24] Od roku 2013 je tvárou ankety Zlatý Amos, ktorá každoročne oceňuje najlepšieho učiteľa na Slovensku. V logu ankety si Timkova kreslená podobizeň vymieňa pohľady s Jánom Amosom Komenským.

Pedro Almodóvar, Jeffrey Lane, David Yazbek
ŽENY NA POKRAJI NERVOVÉHO ZHROUCENÍ
režie: Stano Slovák
překlad: Zdeněk Bartoš
dramaturgie: Katarína Kašpárková Koišová
scéna a kostýmy: Jaroslav Milfajt
asistentka scénografa a výtvarníka: Lenka Jugwirt
choreografie: Hana Kubinová
hudební nastudování: Josef Surovík

hrají:
Taxikář – Rodan Král / Igor Timko, j. h.
Pepa – Petra Králová
Iván – Gustav Řezníček
Lucía – Tamara Kotrbová
Carlos – Štěpán Princ
Marisa – Milana Gorská
Paulina – Marta Bačíková
Candela – Markéta Holcmanová
Cristina – Marie Vojtěchová
Režisér, Soudce – Luděk Randár
Doktor, Vrchní inspektor – Radoslav Šopík
Domovnice – Helena Čermáková
Detektiv, Moderátor, Malik, Opravář – Josef Koller a Adam Kořán
Rozálie – Nikola Zavřelová

Na jevišti bude hrát živá kapela.

premiéra: 29. dubna 2023 ve Velkém sále

Více informací: www.divadlozlin.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Festivalové otázky pro: Albert Černý (Charlie Straight)

200 albertPřinášíme vám další rozhovor ze série festivalového ‚popovídání‘. Po koncertě Charlie Straight na Benátské noci se podařilo na chvilku odchytit frontmana a zpěváka Alberta Černého!

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Když to nejde vydržet „Ani o den dýl“

ani o den dyl 200Ani o den dýl je název představení francouzského autora Michela Clémenta, které na začátku října vizovskému publiku představilo zájezdové divadlo SemTamFór.

 

...

Literatura

Svěží česká jednohubka

POMALA voda 200Jiří Raichl vydal letos v nakladatelství Tofana další knihu, tentokrát příběh zasazený do roku 1927 s názvem Pomalá voda.

 

...

Divadlo

Tak trochu jiný Jules Verne

julesverne 200Laterna magika v letošní sezoně obohatila svůj repertoár opět o jednu jedinou premiéru, na kterou se rozhodla vsadit veškeré své technické i umělecké trumfy. Výsledkem tohoto absolutního tvůrčího nasazení měla být inscenace s vysoce inova...

Film

Muž z oceli aneb Návrat Supermana na filmová plátna

Superman je asi nejslavnější komiksovou postavou na světě a patří k největším klenotům, jaké tato literatura má. Celovečerní film Richarda Donnera z roku 1978 byl navíc průkopníkem, protože tehdy se podobné adaptace nenosily a šlo o velké riz...