Znovuoživená beatlemánie?

Znovuoživená beatlemánie?

Tisk

beatles 200The Beatles – je na světě někdo, kdo o nich nikdy neslyšel? Představuji si, že i kmeny, které žijí stále mimo svět technologií a moderních výdobytků o The Beatles slyšely. Kapela, která musela zrušit živé koncertování, protože přes křik fanoušků nebyla slyšet hudba. Kapela, jejíž písně se zpívají a hrají, i když je to už skoro padesát let, co se rozpadla.

 


Když jsem chodila na první stupeň základní školy a objevila jsem The Beatles, byla jsem nadšená. Jaké bylo překvapení, když jsem zjistila, že kapela už nefunguje a že můj neoblíbenější člen John Lennon už není mezi námi. Ale hudba je a je jí mnoho a je stále co objevovat. Nyní máme možnost prohlížet si fotografie The Beatles, které ještě nebyly nikdy publikovány a nahlédnout tak do každodenního života Brouků.
Kniha nabízí přes 300 fotografií, které jsou poprvé veřejně publikovány. Ve své době vytištěné fotografie kapely procházely různými retušemi, v publikaci najdete fotky přesně tak, jak byly tenkrát pořízené. Mnoho z nich vznikalo pro fanouškovský měsíčník The Beatles Book, ale samozřejmě se tam nevešly všechny a tak i dnes, dlouho po tom, co kapela přestala společně hrát, máme možnost najít něco nového.
Fotografie pocházejí z koncertních sálů, ale členové skupiny byli zachyceni i u nahrávání, v šatnách před vystoupením nebo v hotelích při odpočinku, několik fotek je věnováno i natáčení filmů. Zařazeny jsou momentky, ale i fotografie naaranžované. Zvlášť pak ty, kdy se členové nechali vyfotit ve svých domovech.
K fotografiím jsou připojeny i krátké komentáře, ale nejedná se o souvislý text, takže není nutné číst postupně. Pokud bude pro velký zájem znovu vydaná, měla by se udělat nová korektura – chyby jsou v češtině, ale především v anglických názvech písní.
Jako bonus v úhledných deskách najdete kromě knihy i přesnou kopii kalendáře skupiny z roku 1964. A tak můžete sledovat, jak se oblíbení hudebníci měnili, jak se měnila jejich image a když se zaposloucháte do hudby, vrátíte se o pár desítek let zpátky, a buď si tu dobu připomenete, nebo si ji budete jen představovat. Každopádně máte program na dlouhé podzimní večery.

beatles 1

Beatles skrz naskrz - unikátní fotografie z archívu The Beatles Book
Autor: Tom Adams
Žánr: kniha fotografií
Nakladatelství: Omega
Rok vydání: 2016
Počet stran: 208
Hodnocení: 90 %            
Zdroj foto: www.knihyomega.cz
http://www.knihyomega.cz/eshop-looking-through-you-z-archivu-magazinu-the-beatles-book.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Inspiraci nacházím všude kolem mě, říká zpěvák a textař Vlady Gryc

Gryc foto perexLoni mu vyšlo nejen debutové album Já svý sny mám, ale povedla se mu i letní hitovka Te Quiero, která zaznamenala sérii úspěchů v rozhlasové hitparádě Česká dvanáctka. To jsou poměrně nedávné umělecké úspěchy zpívajícího textaře Vladyh...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Jak se vypořádat se šikanou? S pomocí králíků!

Kralik perexKatka přestoupila na novou školu. Spolužáci se zdáli být milí i navzdory tomu, že si s nimi neměla co říct. Láska, kapely, filmy – to byly jejich oblíbená témata. Katka byla zamilovaná do bývalého spolužáka a měla i oblíbenou kapelu, ale mluvit...

Divadlo

Život je kabaret

Cabaret 200Muzikál. To jest dramatický žánr, který vyvolává rozporuplné emoce. Jedni ho považují za vysoké umění, neboť jeho provedení klade na interprety notné nároky (muzikáloví herci musí být velmi dobří činoherci, zpěváci i tanečníci), jiní jím opovrhuj...

Film

Filmová sezona začíná

Filmova sezona perexV první polovině letošního října se v Praze doslova souběžně odehrají dvě filmové přehlídky: jednak LA PELÍCULA (ve dnech 6. – 8. 10.) zaměřená na španělsky mluvené filmy, jednak BE2CAN (ve dnech 5. – 12. 10.) přibližující díla ...