Od Hašlerova zpěvníku přes pražské hospody až do Paříže…

Od Hašlerova zpěvníku přes pražské hospody až do Paříže…

Tisk


slape200Několikanásobný křest se konal v pražském Baru Divadla U Hasičů. Pokřtěn byl nejen dvousvazkový Zpěvník Karla Hašlera, doplněný o CD s jeho písněmi, který vychází k 75. výročí tragického úmrtí tohoto génia české písničky. Pokřtěno bylo i CD kapely Patrola Šlapeto a videoklipy Pozdního sběru.

 


„Zpěvník jsme dávali dohromady dva roky, najdete tam 324 písní, z nichž 270 napsal Karel Hašler sám, na 44 se autorsky podílel, osmkrát otextoval známé melodie a dvě písně inspiroval,“ řekl Radan Dolejš ze skupiny Patrola Šlapeto. Zpěvník obsahuje i deset autorových básní z let 1918–1940, řadu neznámých fotografií a dokumentů ze soukromých archívů, kompletní soupis autorova díla a životopis v datech. „Mám rád systematičnost, katalogy, proto jsem rád, že vychází zpěvník, který obsahuje mnohé z toho, co Karel Hašler napsal,“ řekl herec Jaromír Nosek.
O Karlu Hašlerovi se ve svazcích v různých souvislostech rozepsali Přemysl Rut, Gustav Oplustil, Gabriel Goessel a Radan Dolejš. Přílohou zpěvníku je CD Hezká vzpomínka, na které písně Karla Hašlera nahrála a nazpívala skupina Patrola Šlapeto a s ní i řada hostů, jako Josef Zíma, Václav Postránecký, Jiří Lábus, Monika Absolonová, Richard Tesařík, Jiřina Jirásková, Petr Muk, Karel Zich a další. „Na cédéčku jsme pracovali jedenáct let,“ řekl Dolejš.

slape7


Mapování historie pražských hospod
Pokřtěno bylo i CD Mým domovem ztichlá je putyka skupiny Patrola Šlapeto. „Také hospody jsou naším koníčkem,“ podotkl Dolejš. Jedná se o druhou část trilogie CD skupiny Patrola Šlapeto, mapující historii pražského folklóru – tentokrát právě pražské hospody. (První CD Průvodce starou Prahou písněmi Karla Hašlera "Praha-srdce Evropy"). Tentokrát jde o kolekci nejslavnějších hospodských písní z dob, kdy se v Praze začalo zpívat česky, tedy v polovině 70. let 19. století. Cédéčko obsahuje letáček, kde jsou staré hospody zachyceny.

slape78


Oceněno bylo i CD Jury Pařeza a skupiny Pozdní sběr Pohlednice z Paříže, které získalo Zlatou desku. Pokřtěny a promítnuty byly dva videoklipy Pozdního sběru: Pohlednice z Paříže a Kdybych byl španělský král. Následoval společný koncert skupin Patrola Šlapeto a Pozdní sběr, který byl první z jarního turné po českých divadlech. Termíny dalších koncertů: 15. dubna – Tábor, Divadlo Oskara Nedbala, 16. dubna – České Budějovice, DK Metropol, 17. dubna – Český Krumlov, Městské divadlo, 28. dubna – Kutná Hora, Tylovo divadlo, 13. května – Příbram, Divadlo Antonína Dvořáka. Začátky vždy v 19 hodin.
 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Josef Albrecht - Klenoty naší krajiny

Klenoty nasi krajiny 200Pod názvem Klenoty naší krajiny se představuje nový osmidílný dokumentární cyklus, který se zabývá mimořádnými oblastmi v Chráněných krajinných oblastech.  Provázet nás tímto pořadem bude Miroslav Vladyka. Chcete-li v...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Matka Elona Muska má plán

Kdyz ma zena plan 200Matka Elona Muska je supermodelkou od útlého mládí, ale nejvíc zakázek má nyní, po sedmdesátce. Věděla jsem, že je to žena, která se před ničím nezastaví, a něco málo jsem se o ní dozvěděla už v knize o Elonu Muskovi. Ale drtivá většina infor...

Divadlo

Představení Smrt v hotelu Alexandria provonělo celé divadlo

alexandria 200Teprve před několika dny měla ve zlínském Městském divadle premiéru lázeňská divadelní komedie Smrt v hotelu Alexandria. Autor hry trochu zavání Cimrmanem, ale hra je to opravdu skvělá a navíc zlínskému publiku velmi blízká.

...

Film

KOUZELNÁ TAJEMNÁ CESTA THE BEATLES

the beatles magical mystery tourPřehrávám si LP Magical Mystery Tour a při písni The Fool On The Hill se mi vybaví slova Zdeňka Rytíře, která zpíval Ota Petřina v písni Nebýt tebe z LP Super-Robot (1978): ,,Nebýt...