Krstilo sa originálne, vodou z rieky Dunaj

Krstilo sa originálne, vodou z rieky Dunaj

Tisk

Rothenstein 200V priestoroch Štúdia 12 na Jakubovom námestí v Bratislave sa predstavil barytón saxofonista, skladateľ a aranžér Erik Rothenstein 14. marca svojím tretím albumom Rio Danubio. Krstnými rodičmi sa stali Peter Lipa a Peter Stankovský. Krstilo sa originálne, vodou z rieky Dunaj.

 

Príprava albumu začala pred rokom a pol, kedy sa Erik Rothenstein stal music directorom pre spoločnosť PS production. „Robili sme jeden popový projekt, ktorý mal byť v štýle Amy Jade Winehouse a náš riaditeľ Peťo Stankovský to zobral veľmi rýchlo a zavolal bubeníka Andreja, ktorý žije v Írsku, keďže s Amy Jade Winehouse hrával,“ informoval o začiatkoch Rothenstein.

Album nahrali na dvoch nahrávacích frekvenciách s dvoma rytmickými sekciami. Poslucháč si môže porovnať dva prístupy a „sound" bubeníkov Brazílca Andreho Antunesa a domáceho Mariána Ševčíka v prepojení s perkusionostom peruánskeho pôvodu Eddy Portellom.

Ako ďalej uviedol, dramaturgia bola pôvodne iná. „Zomrel nám kamarát Maťo a vtedy to bolo zamotané,“ skonštatoval Rothenstein. Na albume má dve autorské skladby Rio Danubio a Bebe Rebe. Ako sám uvádza, práca na nich nebola ľahká, lebo smrť Martina Ďurdinu sa ho veľmi dotkla. „Nevedel som sa z toho vymotať, ale mal som šťasti a tak okrem spomínaných nových skladieb, som CD doplnil o staršie veci, ktoré som mal v pláne nahrať, a tie som prispôsobil do latino šat.“

Rothenstein 2

Jeho autorská skladba Rio Danubio pripomína spôsob skladania saxofonistu Mila Suchomela. „S Milom robievame. Zavolal ma do svojho projektu, keď mal svoj orchester a ja jeho na krst prvého CD. Teraz som mal trumpetu, bastrombón, baryton saxofon. Tri typy stačia, ale určite s Milovi vždy rád robím,“ dodal s úsmevom Rothenstein.

Skladbu Bebe Rebe zložil pre svoju dcéru. Ide o humornú skladbu. Na krste sa v rámci nej o spoločné podanie zaslúžil aj hosť Emil "Esso" Smoliga. A po prvýkrát zaznelo spojenie jazzu a beatboxu.

Rothenstein krest

V súčasnosti pripravujú koncerty s týmto projektom. „Oslovil som usporiadateľov, ale Slovensko je bohužiaľ malé. Chystáme sa aj na jazzové festivaly. Veľmi rád sa vraciam do Srbska. Páči sa mi tam atmosféra ,ľudia aj odozva. Robíme popové projekty. Boli sme v Írsku a nadviazali sme kontakty.Pripravujeme aj rôzne druhy šnúr na leto a na jeseň,“ uzavrel Rothenstein.

Zdroj foto: autorka článku


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

MetaLinda: „Bola iná doba, asi aj lepšia, ako je teraz.“

Metalinda perexSkupinu MetaLinda založili v Bratislave v roku 1983 členovia skupiny Halušky a Regata Peter Sámel, Ján Lapoš, Vlado Suchán a Dušan Horecký. Ich začiatky ako uviedol Peťo Sáme

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Co má společného román Paní Dallowayová Virginie Woolfové s oscarovým snímkem Hodiny?

virginie 1902Klasika Virginie Woolfové vždy láká k přečtení. Dokonalý styl, skvělé popisné pasáže, psychologie postav. Každodennost, introspekce. Její Paní Dallowayová je kniha, která se nachází v mnoha kniho...

Divadlo

Divadelní loď Tajemství

Před dvanácti lety na břehu Vltavy zakotvila nevídaná loď. Loď s oponou, s divadelními prkny a programem pro malé i velké. Na boku s velkým nápisem Tajemství, s podtitulem Bratří Formanů si křižuje dvě největší české řeky, kotví...

Film

38. Letní filmová škola: Na jihovýchod do ráje

letni filmova skola 38. Letní filmová škola v Uherském Hradišti ( LFŠ), která se každoročně koná na přelomu července a srpna, je minulostí. Na Slovácko přilákala přes pět tisíc návštěvníků a řadu významných hostů. Pro výroční cenu Aso...