Leonard Cohen, staré nápady smířeného hypnotizéra

Leonard Cohen, staré nápady smířeného hypnotizéra

Tisk
ImagePokud si děláte těžkou hlavou z nevyhnutelné konečnosti života, můžete tento strach sdílet s Leonardem Cohenem. Jeho nové album Old Ideas je plné pocitů člověka, který přemýšlí o smrti a snaží se pojmenovat vše, co s tímto stavem souvisí. Není to smutné poslouchání, naopak může mít léčivý účinek. Naučí vás věci brát tak, jak přícházejí.


Znáte ten starý bar, v němž jeden charizmatický senior zpívá neskutečně silné písně? Pojďte nastražit uši, něco tak naléhavého jste možná už dlouho neslyšeli.

Kanadský umělec Leonard Cohen (ročník 1934) je nejen písničkářem, ale i básníkem, spisovatelem či výtvarníkem. Má za sebou obdivuhodnou kariéru. Mimochodem první studiovou desku vydal v roce, kdy přišel na svět autor tohoto textu, tedy 1967. Old Ideas je v pořadí dvanáctým vydavatelským počinem. Cohen s ním přichází po osmileté pauze, není totiž každoročním chrličem písní. Studiové nahrávky vydává ve chvílích, kdy je přesvědčen o správné chvíli.

Východiskem Cohenovy tvorby je duchovní prožívání. K němu patří věčné hledání, zpěváková cesta vedla od židovských kořenů, přes křesťanské proudy, až k buddhismu. Ve druhé polovině 90. let pobýval tento citlivý muž v zenbuddhistickém klášteře nedaleko Los Angeles. Každý jeho návrat ke skládání a zpívání byl vždy spojen s velkým očekáváním zasvěcených příznivců. 


Nejinak je tomu i v případě nového alba. Nutno uvést, že deset písní nevzniklo najednou. Některé z nich si prošly vývojem. Například Amen a Lullaby byly v jiných verzích nahrány už v roce 2007. Relativně starší skladbou je také Darkness, která zazněla na předchozím koncertním turné. Byla tedy prověřena před publikem. V Cohenově muzice se smíchaly inspirační zdroje, za které je možné považovat hudbu židovskou, francouzskou, španělskou, a různy styly - folk, jazz, blues, country, swing...

Studiovému vzniku deseti písní pomohla nejen umělecká invence protagonisty, ale i skutečnost, že se o jejich “výrobu” postaral kvalitní tým. Na produkci alba se podíleli Patrick Leonard, Anjani Thomas, Ed Sanders a Dino Soldo. Jako vokalistky se uplatnily zpěvačky Dana Glover, Sharon Robinson, The Webb Sisters (Hattie a Charley Webb) a Jennifer Warnes

Hlavní Cohenovou zbraní je zabarvení jeho hlasu. V některých momentech můžete mít dojem, že nasloucháte přiopilému a překouřenému chlapíkovi, jehož vyprávění vás však zároveň hypnotizuje. Je známo, že většinová část ženského posluchačstva dlouhodobě považuje Cohenův hlas za „silně erotický“. Zdá se, že ani tentokrát nebudou slečny a dámy zklamány. Old Ideas zcela jistě potěší i muže. Subjektivně vzato, kupříkladu Anyhow má v sobě tak silnou dávku syrovosti, kterou nelze pustit jedním uchem dovnitř a druhým rychle ven. To vám srdce nedovolí.  

I při opakovaném poslechu nového alba vás musí nutně napadnout, že Leonard Cohen si dal opravdu záležet. Jakoby si byl vědom, že každá nově nahraná píseň může být tou úplně poslední.

Takhle nějak si představuji smíření.         

Název: Old Ideas 
Skladby: 1/ Going Home, 2/ Amen, 3/ Show Me The Place, 4/ Darkness, 5/ Anyhow, 6/ Crazy To Love You, 7/ Come Healing, 8/ Banjo, 9/ Lullaby, 10/ Different Sides
Celkový čas: 41:25
Vydavatel: Sony Music, 2012 
Informace: www.sonymusic.cz
Hodnocení: 90  %

 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nebojte se snít s otevřenýma očima. Nikdy není pozdě

Eva MaškováSpisovatelka Eva Mašková má na kontě již pár knih, nejčastěji detektivek. Je to taková česká Agatha Christie, ráda píše klasické detektivky, kdy co nejvíce napíná čtenáře a dobře psychologicky prokresluje postavy. Kromě to...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Život v kleci o fighterech smíšeného bojového umění

život v kleci 200Život v kleci popisuje Daniel Barták, jeden z trenérů MMA a sportovní novinář Libor Kalous. Věnují se v současné době jednomu z nejoblíbenějších sportů v České republice, jehož popularita vzrostla zejména v posledních letech.

Divadlo

Stále stejný příběh – inuitská legenda ožije v „recyklované“ inscenaci

Stále stejný příběh A-Vosickova small2Orchestr BERG a PONEC – divadlo pro tanec otevřou v úterý 5. září 2023 novou sezónu premiérou hudebně-taneční inscenace Stále stejný příběh. Renomovaná choreografka Mirka Eliášová a špičková ...

Film

Seznamte se se Soňou Červenou

cervena200Soňa Červená - operní pěvkyně, herečka, světoběžník – usměvavá drobná žena, která ustála neskutečné životní zvraty a přesto je optimistka, která se na něco pořád těší. Pokud jste ještě neměli možnost se s paní Soňou seznámit, neváhejte, budete okouzl...