Českokrumlovské slavnosti spojí krasohled

Českokrumlovské slavnosti spojí krasohled

Tisk

Krasohled perexČtyři největší akce, které každoročně pořádá město Český Krumlov, získaly jednotnou grafiku. Propojí je motiv krasohledu, jehož střípky se budou obměňovat podle ročních období a programu. Poprvé lidé mohou tuto změnu zaregistrovat v pozvánkách na slavnost Kouzelný Krumlov, která se koná na přelomu dubna a května. Podobně bude město zvát i na Slavnosti pětilisté růže, Svatováclavské slavnosti a na Krumlovský Advent.

 

Každá z těchto slavností letos slibuje něco nového. Součástí májové slavnosti Kouzelný Krumlov bude poprvé i studentský majáles: gymnazisté projdou 30. dubna městem v kostýmech a zástupci jednotlivých tříd budou soutěžit o titul Krále a Královny majálesu.

krasohled

Tématem 28. ročníku Slavností pětilisté růže bude slavnostní předání řádu Zlatého rouna, což bylo nejvyšší říšské vyznamenání udělené Vilémovi z Rožmberka.

Podzimní Svatováclavské slavnosti budou letos hostit 18. ročník setkání hornických a hutnických měst a obcí. Ozdobou jejich kulturního programu se stane vystoupení kapely sestavené ze špičkových rockerů SUPERGROUP.CZ. Generálním partnerem Českokrumlovských slavností je pro rok 2014 Budějovický Budvar.

Kouzelný Krumlov

V rámci 10. ročníku akce, jejímž hlavním tématem je oslava máje, měsíce lásky, se prezentují především aktivity místních souborů, spolků, škol a neziskových aktivit. Hlavní část programu probíhá již tradičně v zahradách pivovaru Eggenberg. Součástí akce je dětské odpoledne, krumlovský veletrh, festival Základní umělecké školy v Českém Krumlově, účast souborů Domu dětí a mládeže, stavění májky, lampiónový průvod městem a večerní koncerty oblíbených krumlovských kapel. V den státního svátku pak probíhají prohlídky expozic a muzeí s názvem Májové odpoledne otevřených muzeí a galerií. Akci navštíví každoročně přes dva tisíce návštěvníků.

krasohled kouzelnyKrumlov

Slavnosti pětilisté růže

Slavnosti pětilisté růže jsou věnovány rodu Rožmberků a období renesance. V letošním roce se uskuteční již 28. ročník těchto slavností, které patří ke stěžejním kulturním akcím ve městě Český Krumlov a byly v roce 2010 oceněny v soutěži o nejlepší turistickou nabídku v České republice, pořádanou agenturou Czech Tourism. V programu slavností, který probíhá po celém městě na deseti scénách, vystoupí téměř devět set účinkujících. Na prvním zámeckém nádvoří probíhá pestrý řemeslný trh historického zboží s ukázkami řemesel. Vrcholem slavností je tradiční historický kostýmovaný průvod městem, ve kterém se představí osobnosti rodu Pánů z růže, dvořané, měšťané, zástupci cechů, lid obecný, ale též rytířstvo, muzikanti, tanečníci a kejklíři. Průvodu se každoročně účastní na 700 kostýmovaných postav. Další významnou součástí slavností je rytířský turnaj na koních a představení Živých šachů s živými figurami. Slavnosti zakončí v sobotu slavnostní ohňostroj na jižních zámeckých terasách. Českokrumlovské Slavnosti pětilisté růže navštíví každoročně přes dvacet tisíc návštěvníků z České republiky a zahraničí.

krasohled Slavnosti5R

Svatováclavské slavnosti

13. ročník akce, jež je poctou sv. Václavovi, patronu nejen české země, ale i města Český Krumlov. Zároveň jsou slavnosti oslavou státního svátku České republiky. K oslavě sv. Václava jako patronu pivovarníků a vinařů též patří dobré jídlo a pití, tedy tento rozměr bude mít i nabídka Svatováclavského jarmarku a nabídka českokrumlovských restaurací. V letošním roce se v rámci slavností uskuteční již 14. ročník Mezinárodního folklórního festivalu, kde se představí řada domácích ale i zahraničních spolků. Významnou součástí letošního ročníku se stane 18. setkání hornických a hutnických měst a obcí České republiky, které pořádá Hornický spolek Č. Krumlov ve spolupráci s pořadateli Svatováclavských slavností. V rámci večerních programů budou účinkovat špičkové české kapely v žánru worldmusic. V programu nebude chybět sobotní Noc otevřených muzeí a galerií a další nabídka zajímavých zážitků. Nedělnímu odpoledni bude ponechán komorní, duchovnější rozměr, prohlídkám památek a zajímavostí. Slavnosti zakončí slavnostní koncert v kostele Sv. Víta.

krasohled slavnostiSvVaclav

Krumlovský advent a vánoce

13. ročník akce inspirující se českými lidovými zvyky a obyčeji se soustředí na adventní neděle a svátky. K tradičním akcím patří zahájení adventu a rozsvícení vánočního stromu, Živý Betlém, zpívání u vánočního stromu, Rybova mše vánoční či koncerty Základní umělecké školy v Českém Krumlově. Po celou dobu probíhá na náměstí Svornosti adventní trh, pořádaný Sdružením cestovního ruchu Č. Krumlov. Na programu se velkou měrou podílejí místní soubory, spolky, instituce, umělci, ale i samotní občané města.

krasohled krumlovskyAdvent

Ctibor Čejpa, podle podkladů města Český Krumlov, ilustrační foto město Český Krumlov.

www.ckrumlov.cz

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Píšu většinou o tom, co se děje mně, nebo lidem v mém okolí

Natálie Kocábová - foto ČTKPSvoji první povídku napsala v osmi letech a již tehdy si uvědomila, že psaní je jejím posláním. První básnickou sbírku vydala v osmnácti letech a v devatenácti první knihu. Na svém kontě má přes...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Královské město Ústí nad Labem se představuje

UL 1 perexPokud vás zajímá historie, přečtěte si něco o dějinách města Ústí nad Labem. Možná budete překvapeni, co všechno se dozvíte. Loňský letopočet s devítkou na konci nám prostřednictvím dochovaných středověkých listin připomenul dva nejdůležitější mome...

Z archivu...


Literatura

Dobrodružství mývala Gianlucy začínají na půdě malířské dílny mistra Leonarda da Vinciho

Gianlucova dobrodruzstvi perex

Fantasy plná napětí, záhad a humoru, odehrávající se v renesanční Itálii, se sice tváří jako četba pro děti a mládež, ale vůbec tomu tak nemusí být. Autor knihy Adam ...

Divadlo

Muzikál Edith a Marlene se v Národním divadle moravskoslezském dočká čtyřiačtyřicáté reprízy

edith a marlene perex1Jubilejní 44. reprízy se dočká v pondělí 28. prosince na jedné ze scén Národního divadla moravskoslezského Ostrava, konkrétně na jevišti Divadla Jiřího Myrona, komorní muzikál Edith a Marlene, jehož autorkou je maďar...

Film

Cyrano – nadčasový příběh o srdceryvném milostném trojúhelníku

cyrano 200Fanoušci dobrých filmů se mají na co těšit! Nové zpracování nesmrtelné love story s názvem Cyrano, ve které exceluje jedinečný Peter Dinklage vstoupí na konci měsíce do kin. Nešťastně zamilovaný hrdina, skvělý šermíř a básník Cyrano z Bergeracu v jeh...