Vojenské múzeum Bunker BS- 8

Vojenské múzeum Bunker BS- 8

Tisk

bunker perexBratislava pre všetkých ponúkala počas aprílového víkendu malým aj veľkým návštevníkom prehliadku priestorov vojenského múzea Bunkeru BS- 8 Hřbitov. Ide o vojenské opevnenie, ktoré je symbolom vlastenectva a veľkorysej prípravy na obranu štátu.

 

 


V súčasnosti ponúka niekoľko fotodokumentov, vojnových artefaktov z prvej a druhej svetovej vojny, zbraní ale aj iných zaujímavostí pre malých a veľkých.

bunker

Deti najviac upútala vojenská kuchyňa a telekomunikačná miestnosť, v ktorej si mali možnosť preveriť svoje vedomosti v písaní Morseovej abecedy na tlačidle funkčnej vojenskej vysielačky.

bunker1

Mužského pohlavie dalo pochopiteľne prednosť streleckej miestnosti a s radosťou si vychutnávali zbrane, zatiaľ čo dámy sa dali do skúšania vojenských uniforiem, čiapok a fotografovaniu.

bunker2

Nesmie sa ale zabúdať, že nielen artefakty boli príjemných obohatením, ale aj zaujímavé historickéinformácii, na čo pôsobil bunker a príbehy z dejín Československej a Slovenskej armády.

bunker3

Foto: Lenka Meravá


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Arnošt Vašíček: Musí to být láska na první pohled. Šíleně bláznivá, která vás pohltí

archiv Arnošt VašíčekPZe svých cest za odhalováním záhad a tajemna si přivezl spisovatel a scénárista Arnošt Vašíček řadu velmi zajímavých artefaktů a sám sbírá muzejní repliky záhadných archeologických nálezů. A právě téměř dvě stovky jedinečných exponátů, které ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Velikonoční věnec jako symbol jara i ochrany obydlí a tradiční Valašský frgál

velikonocni venec200Symbolika zeleného věnce upleteného z různých zelených rostlin na jaře jako tisu, buku, jedle, vrby a smrku zajišťovala ochranu proti čertům a démonům, způsobujících nemoci. Takové věnce se vyráběly dávno před Kelty i křesťany. Um...

Z archivu...


Literatura

Nalezněte rovnováhu v životě. Kniha o tom, jak být znovu člověkem

BuddhuvMozek perexŽijeme v uspěchané době. Životem leckdy slepě proplouváme, plníme své předem načrtnuté role, fungujeme jako roboti. Z okolního světa se netěšíme, nevnímáme běžnou krásu kolem sebe. Sledujeme často jedi...

Divadlo

Sedm známých osobností věnovalo šest zážitků a jeden obraz do unikátní charitativní online aukce pro Divadlo Viola

Viola200Tereza Kostková, Miroslav Donutil, Václav Vydra, Jiří Dvořák, Ivo Kahánek, Marek Eben, Jiří Anderle. Oblíbení a vítaní hosté na jevišti Divadla Viola se spojili, aby společně s aukční platformou Arts Bay a Prague Business Clubem pomohli legendární uměl...

Film

Seriálová sezona: Orphan Black

orphan black 200Seriálová sezóna v letošním roce přinesla spoustu novinek, několikero obnovených seriálů i pár utnutých příběhů. Kabelové stanice se ale zaměřily především na nové projekty, ze kterých už teď vycházejí naděje na další seriálové ikony. P...