Celé Česko čte dětem, aneb Celý Kyjov čte dětem

Celé Česko čte dětem, aneb Celý Kyjov čte dětem

Tisk

cely kyjov cte detem200V rámci celostátní akce „Celé Česko čte dětem“ se v sobotu 25. května 2013 uskutečnilo čtení pod názvem „Celý Kyjov čte dětem“. Tato akce se v celé republice koná především na podporu čtenářské gramotnosti již od roku 2011. Akce probíhala v odpoledních hodinách v areálu Mateřské školy Bohuslavice, s níž sousedí pobočka Městské knihovny v Bohuslavicích.



Kdo umí lépe hrát kuličky?

„Akce proběhla pod záštitou koordinátorky akce Mgr. Michaely Moudré. Čtení pro děti a veřejnost se zúčastnil také starosta Kyjova Mgr. František Lukl, MPA, Doc. PhDr. Jarmila Bednaříková, CSc. a Mgr. Veronika Dikovská.

O kulturní program se postaraly malé tanečnice s ukázkou břišních tanců a žáci Základní umělecké školy Kyjov z dramatického oboru. V programu také vystoupil začínající spisovatel a básník Roman Zahradníček, který představil svoji tvorbu a připojil krátkou ukázku svých básní.

Pro děti byly připraveny aktivity skautského oddílu pod vedením pana Petra Müllera, literární kvízy a malování a také výtvarné činnosti a dílničky pod vedením paní Věry Dupynové, která s dětmi malovala, vyráběla a pracovala. Prodávala také svoje háčkované výrobky. Děti i dospělí „cvrnkali kuličky“ a soutěžili, kdo bude lepší :-).“

Tato slova uveřejněná na webových stránkách městské knihovny Bohuslavice jsou naprosto pravdivá.

cely kyjov cte detem3

Střelba z luku, malování na kamínky i chutné řízky k pohoštění

Z mého pohledu ale byla akce o to silnější, že se nám počasí tvářilo všelijak a s blížícími mračny jsme již pochybovali o jejím uskutečnění. Nakonec ale všechno dobře dopadlo a všichni se náramně bavili. Také jsem si zastřílela z luku a odnesla si úsměvný zážitek, kdy jsem při své vůbec první střelbě z luku ztratila šíp. Doufám, že se nakonec objevil. Děti byly rozhodně šikovnější a do terče se úspěšně trefovaly. Kromě toho si děti u mně v dílničce omalovávaly kameny barvičkami na sklo a vybarvovaly omalovánky předkreslené na kartonech. Mohly si hrát i na hřišti, kde je nejvíce zaujaly houpačky a také kolotoč. Prim však nakonec hrály smažené řízky připravené k pohoštění dětí.

cely kyjov cte detem5

Příběh o chlapci, co si nemyl uši

A protože Celé Česko čte dětem je událostí, týkající se hlavně čtení, předčítaly nám děti a ostatní, děti i dospělí, naslouchali každému přečtenému příběhu nejenom od nich. Také jsem se zaposlouchala do čtených příběhů o chlapci, co si nemyl uši, a proto mu z nich vyrostly stromy.

Velice nás nadchly i verše mladého a trochu stydlivého básníka Romana Zahradníčka.

Těším se na další setkání. A tak, jak nám na konci vysvitlo sluníčko, doufám, že rok od roku bude účast posluchačů vyšší a vyšší. Takže příště i s vámi :-).

cely kyjov cte detem4

P. S. Od redakce: Celé Česko čte dětem je celostátní kampaň na podporu četby a tradice pravidelného předčítání dětem, kterou založila stejnojmenná nezisková organizace v roce 2006. Jaký přínos má PRAVIDELNÉ ČTENÍ DĚTEM?

- vytváří pevné pouto mezi rodičem a dítětem;
- podílí se na emočním rozvoji dítěte;
- učí morálním hodnotám, napomáhá při výchově;
- rozvíjí jazyk, paměť a představivost, učí myšlení;
- formuje čtecí návyky a podporuje získávání vědomostí po celý život;
- rozšiřuje znalosti, zlepšuje soustředění, usnadňuje učení;
- je tou nejlepší investicí do úspěšné budoucnosti dítěte.

Zdroj foto: Městská knihovna Bohuslavice


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Režisér Viktor Tauš: „Pracovat s Kaiserem a Lábusem je štěstí“

taus viktor 200Režisér Viktor Tauš debutoval autobiografickým filmem o drogové závislosti Kanárek. Můžete si přečíst, jak na tento film vzpomíná a co pro něj znamenal, ale tento rozhovor se točí především kolem jeho ne...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Muzeum představuje největší soukromou sbírkou produktů Apple na světě

Muzeum200Apple Museum, první svého druhu nejen v České republice, se otevřelo pro veřejnost v historickém centru Prahy. Unikátní expozice představuje nejhodnotnější a nejkomplexnější kolekci počítačů z let 1976 až 2012 a dalších předmětů z produkce společnost...

Z archivu...


Literatura

Síť aneb Co všechno se může stát, když vás zradí paměť zastřená kocovinou...

sit hakan nesserKdyž se Janek Mitter jednoho rána probudí s příšernou kocovinou, najde svou ženu Evu zavražděnou ve vaně. Sám si je téměř jistý, že jejím vrahem není, ale dokázat to nemůže. Večer před tím s manželkou flámovali a on si nedokáže na...

Divadlo

Úspěšně lze cestovat do pravěku nejen na filmovém plátně, ale i na divadelních prknech

cesta-do-praveku 200Říká se, že pachatel se vrací na místo činu. Občas je těch pachatelů víc, třeba čtyři. A vracejí se na míst více. Třeba do Zlína a třeba do pravěku. Přesně tak tomu bylo v neděli 2. listopadu, kdy se ve zlínském Městs...

Film

Průvodce nekonečným seriálem

ulice pruvodce serialem 200Na televizních obrazovkách se s ním setkáváme večer co večer po dobu 8 let. A o čem že je řeč? Přeci o seriálu Ulice, který odstartoval své vysílání 5. září 2005 a nadále se těší divácké přízni.