Zemská výstava Jižní Čechy - Horní Rakousko 2013

Zemská výstava Jižní Čechy - Horní Rakousko 2013

Tisk

zemska vystava 200Historicky první přeshraniční Zemská výstava, která probíhá od jara do podzimu 2013 současně v jižních Čechách a v Horním Rakousku, propojuje čtyři města v tomto regionu. Expozice a programy přibližují vývoj příhraničních oblastí, který byl v minulém století násilně přerušen. Už více než 20 let se Češi a Rakušané společně snaží o nápravu historických křivd a o hledání toho, co je spojuje. Společných témat je mnoho; některá představuje právě Zemská výstava.

 

Český Krumlov představuje v rámci projektu nově zrekonstruovanou židovskou synagogu. Objekt postavila v roce 1910 místní židovská obec. Synagoga nabízí stálou expozici o historii židovské komunity v regionu a historicky první výstavu s názvem „4 fotografové, 2 země, 1 region“. Výstava představuje práci čtyř fotografů, kteří působili na konci 19. a v první polovině 20. století v Českém Krumlově, Vyšším Brodě, Bad Leonfeldenu a Freistadtu. Regionální muzeum v Českém Krumlově otevřelo výstavu „Co by, kdyby“, neboli přehled plánů a nerealizovaných projektů, které se vážou k regionu jižních Čech a Horních Rakous. Výstava mapuje více než dvě desítky projektů z éry středověku až po léta bezprostředně před rokem 1989. Do dnešní doby se dochovala řada plánů a dokumentů, které dokládají mnohdy velkolepé stavební projekty. Jedná se například o plán železničního tunelu, který měl vést z Českých Budějovic prakticky pod celým územím Rakouska až k přístavu Koper na severu Istrijského poloostrova. Tunel měl zajistit Čechům přístup k Jaderskému moři. Výstava však není jen o technických projektech, ale i o politických plánech. Klášter ve Vyšším Brodě nabízí prohlídku nově renovovaného interiéru opatského chrámu. Expozice nazvaná Svět cisterciáků informuje o vzniku řádu a jeho působení na mezinárodní úrovni, ale také o obrazovém cyklu Vyšebrodského oltáře. Hlavním lákadlem je Závišův kříž, který údajně skrývá kus dřeva z kříže, na němž byl ukřižován Ježíš Kristus. V jižních Čechách je Závišův kříž veřejně vystavený po více než 70 letech. Jde o mimořádně cennou památku středověkého umění. V roce 2010 byl Závišův kříž vyhlášený národní kulturní památkou.

V pivovaru v hornorakouském Freistadtu se v rámci projektu koná výstava na téma měšťanský život a rozvoj obchodu. Cílem je přiblížit roli šlechtických rodů a klášterů, sociální strukturu měst ve středověku a raném novověku a také pivovarnictví. 

Město Bad Leonfelden vystavuje v Eyblově domě expozici na téma obchod a doprava; bývalý měšťanský špitál prezentuje dějiny lékařství, péče o tělo a zdravotnickou i duchovní funkci tohoto zařízení.

zemska vystava


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tanečník Štěpán Pechar: „Nežli sen tančit určité role, je mým větším snem je vymýšlet.“

pechar stepan 200Čas na odpovědi pro náš web magazín si v denním shonu našel mladý Štěpan Pechar, stálý člen souboru Laterny Magiky. Momentálně tancuje hlavně v nastudování Havlových kreslených básní Antikódy<...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Na Den stavebních řemesel do Centra stavitelského dědictví Plasy

plasy 200Centrum stavitelského dědictví Národního technického muzea se letos zapojí do programu tradiční plaské pouti Na Královnu a přivítá návštěvníky v nově otevřeném areálu na prvním Dni stavebních řemesel.

...

Z archivu...


Literatura

Údolí rozhodnutí znovu po čtyřiasedmdesáti letech…

udoli rozhodnuti200Rozsáhlá sága vyprávějící o osudech bohaté ocelářské rodiny Scottů byla poprvé vydána ještě během druhé světové války v roce 1942 a o tři roky později byl na motivy tohoto románu natočen úspěšný film. Americká autorka Marcia Davenp...

Divadlo

Muzikál Jane Eyrová podruhé v Brně

jana Eyre perexPo delší době, tedy přesně po roce, se Hudební scéna Městského divadla rozezvučela muzikálem, který mněl svou první premiéru těsně před zavřením divadel v nastávající pandemii korona viru.

...

Film

Seděl režisér Roy Andersson na větvi a rozmýšlel o životě?

holub 200Švédský režisér Roy Andersson (viděli jsme od něho např. Písně z druhého patra a Ty, který žiješ) se zařadil mezi tvůrce festivalově ceněných filmů, jejichž samoúčelnost tvarová i syžetová, zahlcující významotvornou složku, vystupuje stále silněji do ...