Zábavné tvoření

Zábavné tvoření

Tisk

decoupage200Decoupage, známé jako ubrousková technika, má v dnešní době spoustu příznivců hlavně pro svoji jednoduchost a kreativitu. V tomto případě platí naše staré známé přísloví „Za málo peněz hodně muziky“. A je to tak. Překrásné ubrousky pořídíte za pár korun v každém obchodě či papírnictví, lepidlo můžete koupit speciální, ale také se dá použít třeba lepidlo na tapety, které je levnější a ve větším balení. To však nelze použít na hladké plochy, protože je příliš tekuté. Tady záleží na předmětech, které chcete ubrousky zdobit a na jejich předchozí úpravě. A dekorovat se dá úplně všechno. Od hliněných květináčů přes láhve, plastové plochy až po výrobky ze dřeva. Prostě na co si vzpomenete.

Slovo decoupage pochází z francouzštiny a znamená výstřižek nebo vystřihování. U nás se vžil pojem ubrousková technika, protože při práci většinou používáme právě ubrousky, které díky svým tenkým vrstvám nejlépe „splynou“ s dekorovaným povrchem. I malé děti dokáží touto jednoduchou technikou vyrobit dárek pro kteréhokoliv člena rodiny nebo kamaráda.

decoupage1

Papírový ubrousekje vhodný proto, že při sejmutí a nalepení vrchní potištěné vrstvy dokonale přilne k podkladovému materiálu. U silnějšího papíru zůstávají vidět hrany.

Lepidlo na decoupage je po aplikování a zaschnutí průsvitné. Na každý povrch je potřeba jiný druh lepidla. Jiné je lepidlo na porézní povrch, jiné na sklo nebo porcelán a jiné na textil. Některé druhy lepidla jsou k dostání v lesklém a matném provedení.

decoupage2

Základní postup

1. Nejdříve si vyberete vhodný motiv ubrousku. Lepší je, když není motiv příliš složitý.

2. Vystřihněte vybraný motiv a odstraňte dvě spodní vrstvy. Zůstane jen vrchní potištěná.

3. Naneste lepidlo na zdobený povrch, ne na ubrousek. Dobré je si motiv na předmět nakreslit zlehka tužkou a nanést lepidlo do vyznačené plochy.

4. Štětcem opatrně uhlaďte. Pozor na to, aby se tenký ubrousek neroztrhal. Nechte zaschnout a ještě jednou přetřete lepidlem

5. Chcete-li, aby byl Váš výrobek omyvatelný, můžete ho po zaschnutí přelakovat bezbarvým lakem.

decoupage3

Krakelování

Při krakelování dostávají předměty „starý“ vzhled. Je to vlastně nanášení krakelovacího laku mezi dvě barevné kontrastní vrstvy. K natření použitého předmětu můžeme použít akrylátové barvy, které jsou k dostání ve výtvarných potřebách, ale stejně dobře poslouží Balakryl.

1. Nejdříve si připravený předmět (květináč, rámeček, poličku) natřeme tmavou barvou a necháme důkladně zaschnout.

2. Potom naneseme pokud možno jedním směrem krakelovací lak.

3. Po opětovném důkladném zaschnutí naneseme vrchní světlou vrstvu barvy. Je nutné dávat pozor, nanášet barvu v dostatečném množství a nepřetírat znovu. Při prvním nanesení barvy se vytvoří patina (prasklinky), které když přetřeme znovu, tak už se neobjeví.

4. Necháme vše dokonale zaschnout a pak můžeme použít nalepení ubrouskových motivů. je nutné počítat s tím, že tenkým ubrouskem bude prosvítat barva a proto je potřeba volit barvy hodně světlých odstínů.

A teď již záleží jen na Vás, k jaké příležitosti tyto ozdobené předměty použijete. V každém případě Vám přeji příjemnou zábavu.

decoupage4

Zdroj foto: autorka článku


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nejcennější je důvěra, říká Vladan Drvota

Vladan Drvota  portrét (2)Říká, že jeho snahou je v médiích hledat nejvhodnější prostor pro umělce, kteří potřebují představit svoji novou tvorbu a nepovažuje tedy za úplně vhodné, aby interview poskytoval on...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Výstava připomíná nacistické lékařské válečné zločiny

V Národním technickém muzeu v Praze byla otevřena nová výstava, připomínající 70. výročí zahájení procesu s nacistickými lékaři v Norimberku v roce 1946. Výstava je věnována prvnímu vyšetřování, dokumentaci a reflexi nacistických lékařských válečných zločinů.

...

Z archivu...


Literatura

Dopisy Kafkovi: Tak trochu jiný román Ireny Obermannové

200litIrena Obermannová patří mezi spisovateli k ostříleným matadorům – na svém kontě má už 16 knih. Ve svém zatím posledním románu s názvem Dopisy Kafkovi nás autorka seznámí s Milenou Jesenskou. Že vám tohle jméno nic neříká? Nevadí! Na stránkách knihy se s ro...

Divadlo

Užít si divadlo a zároveň se něco naučit? 93. ročník tradičního divadelního festivalu Jiráskův Hronov i letos láká na řadu seminářů s divadelními odborníky

jiraskuv hronov200V polovině léta se uskuteční 93. ročník tradičního divadelního festivalu Jiráskův Hronov. I letos festival nabídne kromě bohatého programu semináře s divadelními odborníky určené nejen hercům, ale i široké veřejnosti. Semináře se zamě...

Film

Hibernatus: Louis de Funes bojuje s dědečkem

hibernatus lois de funesFilm Hibernatus (1969) přišel ve své době velmi vhod. Z rozmachu techniky a civilizace se už všem pomalu točila hlava a na scénu přichází člověk, který nic podobného nikdy nezažil. Příběh o rozmražen...