Jak budovat impérium nožem, naběračkou a vidličkou

Jak budovat impérium nožem, naběračkou a vidličkou

Tisk

Rusko pohledem z kuchyněAutor nám servíruje na 18 talířích nejrůznorodější hostinu hodnou impéria na „hliněných nohou“. Co talíř, to příběh z posledních cca 100 let Ruska či Sovětského svazu. S osobitým pohledem občana národa, který má se svým východním sousedem spoustu hořkých historických zkušeností, popisuje skrze kuchaře kuchyni jednotlivé dějinné etapy východní Evropy, avšak čtivým způsobem, který čtenáři nevnucuje svůj názor a nechává na něm, aby si utvořil svůj vlastní. Jednotlivé příběhy jsou uzavřeny několika dobovými recepty s fotografiemi.

Kniha je velice čtivá, hned první příběh osobního kuchaře cara Mikuláše II. rozjitří čtenářovu zvědavost a chuťové buňky takovým způsobem, že musí okamžitě ochutnat další „talíř“ a číst dále. Střídají se příběhy či zpovědi osobních kuchařů jednotlivých imperátorů (Lenin, Stalin, Chruščov, Brežněv, atd.) s příběhy kuchařek „z lidu“ z těžkých období SSSR (Stalinem vyvolaný hladomor na Ukrajině, obležení Leningradu, válka v Afghánistánu, Černobylská havárie, atd.) Všechno jsou to silné příběhy, na mě však nejvíc zapůsobily dva příběhy.

Příběh údajného nevlastního bratra Stalinova, Alexandra Jakovleviče Egnatašviliho, který se nezištně staral o Stalinovu matku v jeho nepřítomnosti a který Stalina naučil používat opulentní kuchyni jako ukazatel bohatství a neomezené moci, čímž okouzloval nejen Churchilla s Rooseveltem během schůzek za II. světové války. Za to byl po zásluze odměněn bezdůvodnou popravou své milované manželky (Němka), kterou zinscenoval Berija, který měl pocit, že by ho tento kuchař mohl předskočit na žebříčku Stalinových oblíbenců. Stalin, jak bylo jeho milým zvykem, nechal své podřízené, ať se mydlí mezi sebou a nemají sílu kout pikle proti němu.

Druhý příběh je o kuchařkách z kuchyní ukrajinské rovenské jaderné elektrárny. V roce 1986 byly hned po jaderné havárii v Černobylu vybrány jako „dobrovolnice“, aby vařily četám odstraňujícím bezprostřední následky havárie přímo v lese u vybuchlých reaktorů. Stranické výbory je poslaly bez jakýchkoliv ochranných prostředků, často jen jen na základě osobních antipatií, řešit tuto situaci. Jednalo se třeba o maminku samoživitelku se 3 dětmi nebo děvčata hned po škole. Přesto tyto ženy neztratily lidskost a snažily se dalším odsouzencům pobyt v jejich občerstvovacím zařízení maximálně zpříjemnit tak, aby se cítili jako doma. Ze 14 žen je polovina po smrti a jen jedna zatím nemá žádné zdravotní následky.

Kniha nutí čtenáře hodně přemýšlet. Nastavuje zrcadlo fungování „ruské“ moci a snaží se rozkrývat zákoutí duše ruského národa… Čtenář si však musí úsudek vytvořit sám. Vřele doporučuji.

Rusko pohledem z kuchyně

Autor: Witold Szablowski
Překlad:Jaroslava Jiskrová
Název: Rusko pohledem z kuchyně
Nakladatelství: Dokořán
Počet stran:400
Rok vydání: 2023

Hodnocení: 90%

https://www.dokoran.cz/index.php?&;p=book&id=1478


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor se Siri Pettersen, autorkou trilogie Havraní kruhy

Siri PettersenSiri Pettesen je norská spisovatelka a designérka, známa především díky své populární trilogii Havraní kruhy, která žne úspěchy i v České republice. Jak se cítila, když svou knihu držela poprvé v rukou? A je nějaká z jejich postav i...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Při archeologickém průzkumu na Bečově byly nalezeny původní ozdobné prvky z relikviáře sv. Maura

Pruzkum Becov2Podlaží kaple v bečovském hradu zkoumali v květnu a červnu archeologové. Cílem bylo doplnit prázdná místa v poznání stavebního vývoje objektu a detailně prozkoumat podlaží kaple nejen pro potřeby plánované stavební obnovy hradního jádra. ...

Z archivu...


Literatura

Román Na viděnou v Havaně mě nadchnul a zasáhnul

Na videnou v Havane200Chanel Cleetonová je autorkou knihy Na viděnou v Havaně, která vyšla v nakladatelství JOTA. Její jméno si podle mě rozhodně musíte zapamatovat!

 

...

Divadlo

Rákosníček Divadla Scéna pobaví

Rakosnicek200Asi v polovině odpoledne tříkrálového se v blízkosti Divadla Scéna ve Zlíně zvýšil výskyt těšících se dětí a jejich rodičů, kteří mířili na zlínskou premiéru pohádky Rákosníček a jeho rybník. Těch dětí a jejic...

Film

Vykutálená parta z Madagaskaru je zpět

altČtveřice zvířecích uprchlíků z newyorské ZOO se k nám vrací ve svém třetím dobrodružství. Tentokrát je osud zavede do kasina v Monte Carlu, stanou se součástí bankrotujícího cirkusu doufajíce, že s jeho pomocí se dostanou nazpět do své milované domoviny, broo...