Bejvávalo na Šumavě: příroda a lidé

Bejvávalo na Šumavě: příroda a lidé

Tisk

big bejvavalo-na-sumave-priroda-a-lide-64509fdb9239c (2)Žili na Šumavě a Šumavou. Hory a kopce byly jejich domovem a husté lesy živobytím. Příroda byla všude kolem nich a vyprávěla příběhy. Příběhy o tom, co kdysi bejvávalo na Šumavě. Čím byla tato krajina výjimečná, jaké přírodní skvosty ukrývala nebo proč je hluboko v zemi pot i krev Šumaváků. Bylo toho tolik, co jim chtěla říct, a tak je poprosila, aby se v klidu posadili a vyslechli si vyprávění z míst, kde lišky dávají dobrou noc. Publikaci Lucie Oudové s názvem Bejvávalo na Šumavě: příroda a lidé vydalo nakladatelství Pointa.

Tato knížka volně navazuje na předchozí autorčinu knihu Bejvávalo na Šumavě: smutno i veselo. Lucie Oudová zde opět sesbírala příběhy pamětníků a šumavských rodáků, i zprávičky z různých dobových plátků, které se tentokrát týkají života v šumavské v přírodě, přírodních poměrů, počasí, hospodářství, myslivosti, zvířat a různých tradic a zvyků.

Předchozí knížka s podtitulem – smutno i veselo je více zaměřena na příběhy a osudy lidí, zejména leckdy drsné, smutné a tragické, je to místy vyloženě černá kronika, na kterou si zrovna každý čtenář nepotrpí. Některé příběhy jsou v podstatě výstřižky z dobových novin oznamující nějakou událost, jiné celé povídky na několik stránek dokumentující osobní příběh nějakého šumavského rodáka. 

big bejvavalo-na-sumave-smutno-i-veselo-aka-487083

Obě knihy perfektně dokumentují působivé ilustrace Veroniky Víchové, s níž autorka spolupracovala nejen na této své v pořadí již třetí knize. Veronika Víchová ilustrovala také knihu Dary Pošumaví a tyto dva díly šumavských příběhů Bejvávalo na Šumavě. Zdá se, že tato tvůrčí dvojice odvádí skvělou práci a je dobře, že lidské osudy místních nezůstávají zapomenuty. Ocení je sice nejvíce šumavští rodáci a patrioti, ale i tak mají příběhy své kouzlo naprosto pro každého.

Knížka mi připomněla nejen současné detektivní příběhy lidí žijících na Šumavě ztvárněné v seriálu Policie Modrava se Soňou Norisovou v hlavní roli, ale také spoustu jiných knížek, například Klostermanovy Šumavské povídky či Kriminální povídky ze staré Šumavy od kolektivu autorů a další. Zdá se, že příběhy ze Šumavy se celkově těší velké oblibě. 

Ukázky z knihy Bejvávalo na Šumavě: příroda a lidé

Vybrala jsem zrovna tyto kratší příběhy, oznámení z dobovýh novin o tom, co se kde stalo: 

Porod v přírodě

Dne 4. 6. 1923 o 10. hod. dopoledne porodila na Burynce cestou do nemocnice živé nedonošené děcko svobodná služka K. K. Matka došla sama do nemocnice, dítko doneseno za ní dělníkem, náhodou k radostné události se nahodivším. (Sušické listy 9. června 1923, ročník IV, číslo 24)

Žertík

V kruzích sušické omladiny panuje rozčilující obava, aby následkem sázení vrb nepřislo tu darování košíků do mody. (Posel ze Sušice 9. května 1880, ročník II, číslo 19)

big bejvavalo-na-sumave-priroda-a-lide-64509fdb9239c

O autorce

Lucie Oudová (*1985)

Narodila se na Šumavě a žije Šumavou. Má tuto krajinu hluboko ve svém srdci, proto není divu, že o ní stále píše. V současné době pracuje na pozici sociálního pracovníka, je tedy neustále v kontaktu s lidmi. Zajímá se o jejich osudy a snaží se jim pomoci. Volný čas pak tráví se svými dětmi na Šumavě – toulají se po lesích a zapadlých koutech této krajiny a sbírají vyprávění o neobyčejných lidech. Ty pak sepisuje do příběhů, aby mohla výjimečné odkazy pamětníků předávat dalším generacím.

V roce 2020 vyšla její první kniha s názvem Dary Pošumaví, která byla určená především pro rodiny s dětmi. Dva roky poté Bejvávalo na Šumavě – smutno i veselo a nyní by ráda čtenářům představila novinku, která navazuje na druhou knihu, a sice Bejvávalo na Šumavě – příroda a lidé.

Název: Bejvávalo na Šumavě (smutno i veselo) , Bejvávalo na Šumavě (příroda a lidé)
Autor: Lucie Oudová
Ilustrace: Veronika Víchová
Nakladatelství: Pointa
Rok vydání: 2022, 2023
Počet stran: 104, 122

https://pointa.cz/project/93bdf7b3-075c-11ec-9b6c-4a5df0861c6d
https://pointa.cz/project/bb6725a0-7031-11ed-8a3c-0242ac1c0006


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Můj repertoár je široký a rád odbočuji i do jiných stylů, říká houslista Pavel Šporcl

sporcl 200Fůru zajímavé a krásné práce má před sebou špičkový houslista Pavel Šporcl. Výjimkou není ani tato sezóna stejně jako ta příští. A pracovat bude, jak tvrdí v následujícím rozhovoru, i přes léto. Ještě před prázdninami - 11. června od 19 hodin - bude mít v nádherných prostorách...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Husitská Praha v Clam-Gallasově paláci

Hus 200Archiv hlavního města Prahy a Muzeum hlavního města Prahy pořádají až do 24. 1. 2016 v Clam-Gallasově paláci, Husova 20, Praha 1 výstavu Praha Husova a husitská / 1415‒2015. Výstava na základě nových vědeckých poznatků ukazuje, že téměř celoživotním působ...


Literatura

Co je tvoje, je i moje: Román o tom, že nic není černobílé

coje 200Ostravské nakladatelství Domino asi není potřeba nějak zvlášť představovat. Vzniklo v roce 1997 a na svém kontě má už stovky mezi čtenáři velmi oblíbených knih. Detektivkami a thrillery počínaje, čtením pro dospívající konče. Pokud je vaším šálkem čaje...

Divadlo

Pod slávou herectví se skrývá i jeho bída?

200divZajímá vás, co vše obnáší herecké povolání? Jaká dilemata musí (nebo nemusí?) umělci řešit, pokud se ocitnou v konfrontaci s represivním režimem? O tom všem pojednává kniha Sláva a bída herectví, poskládaná z řady příspěvků, které se zabývají jednak her...

Film

Hunger Games: Síla vzdoru 2. část

hunger games200Záverečná časť úspešnej filmovej ságy, ktorá sa zaraďuje do žánru dystopických filmov. V druhej časti vrcholí vzbura jednotlivých krajov Panemu proti moci Kapitolu, ktorý ich dlhé roky utláčal a nútil sa zúčastniť krutých hier, v ktorých sa...