Včelár: „Dakomu čierna, dakomu blondína“

Včelár: „Dakomu čierna, dakomu blondína“

Tisk

200 vcelarVčelár Karol Bolyoš sa včeláreniu venuje viac ako 30 rokov. Niekedy sa o včely dve až tri hodiny starala mama, neskôr to prebral jeho švagor a po vojne sa im začal venovať Karol.

 

 

 

Koľko chováte včiel a čo všetko vyrábate?

Momentálne mám skoro 100 rodín. Dobrý gazda nevie presne koľko ich má. Robíme tinktúru, propolisový krém, odoberáme včelí peľ, všetky druhy medov a medovinu.

Keď robíte medovinu, aký je kvalitný recept?

 Ten sa neprezrádza, ale robím to automaticky ako je napísané na kvasinkách. Postupujem podľa receptu.

vcelar

Čo všetko prináša starostlivosť o včely, aj časovo?

Každý týždeň sa treba venovať včielkam. Keď je repková znáška, začína sa sezóna a treba triediť med. Každá znáška sa na ďalšie znášky musí dokončiť, aby bol čistý každý druh medu. V Agáči je hlavná  znáška agátu. Odídem koncom apríla z domu, prídem na dva týždne na agát domov a potom prídem až na konci augusta so včielkami domov, lebo by sa mali včielky do 5 až 10. septembra zakrmovať na zimu.

Ako vyzerá zber?

Vytáča sa to ako odstredivka. Do toho sa vyberú rámiky z úľa, medík. Pozmetajú sa včely dole a potom sa to dá do odstredivka a med stečie po stenách do nádoby. Po vyzretí, vyčistení sa zasklí do pohárov.

Ktorý med je najlepší?

 Dakomu čierna, dakomu blondína. Niekomu chutí agátový, inému lipový alebo lesný. Koncom mája a začiatkom júna je agát. Koncom apríla chodíme na repku až do polovice mája. Keď odkvitne agát začne kvitnúť lipa, sem – tam sa podarí aj lesný med.

vcelar1

Je veľká konkurencia s medovinou?

Konkurencia je väčšia ako bola vlani. Minulý rok som bol v rámci Slovenska na medovom festivale v Trstenej s medovinou a z jedenástich som skončil na druhom mieste. Tento rok som bol tiež a súťažilo ich 27. Skončil som na piatom mieste.

Foto: Andrej Mokrička

 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Viki: Bigbít to nikdy nebyl

viki perexS nevšední hudební autorkou a interpretkou Viki jsem se seznámila přímo prozaicky na křtu mé knihy. Odborníci o ní hovoří v superlativech a říkají, že patří k jedněm z největších talentů na naší muzikantské scéně. A j...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Coco Chanel. Legenda a skutečnost

ChanelPNádherná obálka publikace, která se vám rozhodně nevejde do kabelky. Vždyť život sám přináší příběhy, které se nevejdou na pár stránek. Zkušená autorka životopisů opět líčí osud jedné ze slavných žen. Tentokrát se zaměřila na slavnou francouzsk...

Z archivu...


Literatura

Román nejen pro mladé: Odvrácená tvář lásky

odvracena tvar lasky200Neptej se na minulost a nepočítej s budoucností… Dvě jasná pravidla. Jak dlouho ale můžou fungovat v lásce?

 

...

Divadlo

Vršovické divadlo MANA slaví devadesátiny a zve na letní divadelní premiéry

Vrsovicke-divadlo 200Silné milostné příběhy plné emocí: Čapek a Olga a Víra! Láska! Naděje? Ale i česká premiéra černé komedie MASH. To jsou tři atraktivní novinky, které Vršovické divadlo MANA chystá na léto. Scéna, která letos slaví 90. výročí ...

Film

Ponorná řeka kinematografie je dobře ukrytá pod povrchem

200filmVše, co nabízejí kina a co chrlí televize, jsou iluzionistické rozprávky vystavěné na více či méně snadno rozlišitelných příbězích. Jenže o nich kniha Ponorná řeka kinematografie nepojednává. Její autor Martin Čihák hned v prvních velkými písmeny psaný...