Nad velkým bílým mužem se smráká

Nad velkým bílým mužem se smráká

Tisk

kuras (2)

Benjamin Kuras vydává jednu knihu za druhou. Jedna z množství jeho posledních oceňovaných publikací je Soumrak bílého muže z roku 2012, kterou autor nyní nově vydal pod vydavatelstvím Klika. Na otázku proč, se nikdo nemusíme ptát – je to velmi aktuální téma, obzvláště v současné době.

 

Všechny Kurasovy knihy jdou jedním směrem: a sice ke konci civilizace. Řeší palčivé celospolečenské otázky, kulturně antropologické, sociologické, politologické a filozofické hledisko, a píše knihu z ryze vlastního pohledu, a to s nádechem ironie, sarkasmu i jakéhosi humoru, který má překrýt jistou alarmující tragičnost celého sdělení.

Kdo je to Benjamin Kuras se nikdo nemusí ptát, jeho knih i životopisných údajů je plný internet. Zaujalo mě však jeho datum narození 4. 4. 1944. Jako numeroložka a astroložka jsem velice zbystřila. I když nemám čas na to podrobně zkoumat jeho radix, přesto rychlým okem z data narození hodnotím jeho nespornou odvahu, ctižádost, urputnost a beraní drzost i přímočarost, s jakou se dere vpřed ve snaze prosazovat své názory, které sděluje lidstvu. Čtyři čtverky pak mohou třeba i poukazovat na silný materialismus, připoutanost k vlasti a domovu, tedy můžeme to nazvat vlastenectvím. Je zde však třeba také opatrnost... A vzhledem k tomu, že autor nedávno oslavil své narozeniny, mu dodatečně přeji všechno nejlepší! 

Kniha Soumrak bílého muže určitě stojí za přečtení. Měla by donutit k zamyšlení, možná někomu otevřít oči. Chce to čas a velkou pozornost na čtení, takže pokud obojí máte, směle do toho. Chválím pěknou obálku a to, že jsou písmenka poměrně velká, takže se kniha dobře čte.

kuras

Název knihy: Soumrak bílého muže
Autor: Benjamin Kuras
Vydání: druhé; 2022
Vydavatelství: Klika
Počet stran: 224

Přečtěte si také další naše recenze Kurasových knih:

https://www.kultura21.cz/literatura/20523-benjamin-kuras-ko-sexu-aneb-jak-blaho-vymytit-recenze

https://www.kultura21.cz/literatura/21506-mame-svobodu-verit-cemu-chceme


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Buď jdeš dopředu nebo stojíš na místě.

MirelaZukal200Mirela Zukal - majitelka Galerie U Zlatého kohouta v Praze, s manželem společně podniká v oblasti filmového průmyslu a jsou majitelé firmy URANIA s.r.o.

 

 

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Vyhlášen další ročník soutěže Památka roku

pamat200Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska vyhlásilo další ročník soutěže o cenu za nejlepší projekt a realizaci obnovy – Památka roku 2015. Tato prestižní cena se uděluje za nejlepší projekt a realizaci obnovy budovy nebo souboru staveb, kte...

Z archivu...


Literatura

Antistresové omalovánky


omalovanky 200Ráda bych vám představila, řekněme, propracovanější verze dnes velmi populárních antistresových omalovánek. Jedná se o dvě knihy, a to Kreativní omalovánkové techniky a Barevná terapie – Antistresové omalovánky. Obě splňují to, co od...

Divadlo

Čvachtající labutě? Baletní parodie v Severočeském divadle již tento pátek!

baletparodie perexMám moc ráda balet. A tak se těším do Severočeského divadla v Ústí nad Labem, kde je v pátek 22.5.2015 na programu představení na motivy Labutího jezera. Má být plné komických prvků a komediálního ztv...

Film

Halloween 2 na DVD dokazuje, že děsí i po více než třiceti letech od svého vzniku

hallow 200Hororový žánr patří už dlouhodobě k těm divácky oblíbeným, protože většina z nás se ráda bojí (ovšem jen pokud se strach nedotýká nás bezprostředně). Možná ještě oblíbenějším je jeho subžánr zvaný slasher (česky „vyvražďovačka“), který má tři velké...