Pyrografie aneb antistresové tvoření pro milovníky dřeva

Pyrografie aneb antistresové tvoření pro milovníky dřeva

Tisk

vypalovani do dreva200V nakladatelství Grada vyšla kniha Vypalování do dřeva aneb Pyrografie pro každého, která potěší každého kreativně založeného milovníka dřeva.

 

 

 

Kniha začíná galerií (ta by podle mě dávala mnohem větší smysl na konci), následuje šest velkých kapitol o základních pomůckách a technikách, gravírovacích hrotech, vzornících a odstínech, uměleckých stylech a vzorech a nejdůležitější obsahuje projekty krok za krokem. Celkem je jich dvanáct a každý si podle mě může vybrat, co je mu nejbližší. Mně se moc líbila tečkovaná labuť, houbový dědeček a punkový kovový drak. Ocenila jsem, že jsou zde opravdu podrobně popsané jednotlivé kroky se zaměřením na použití určitých hrotů a odstínů.

Při čtení mě hodně zaujala vysušená upravená tykev jako podklad pro vypalování. Lagenárie jsme jeden rok pěstovali na zahradě a tato zmínka mě navnadila si to zopakovat a vyzkoušet si ji vysušit a především nazdobit. Velmi dobře vypadala pyrografie také na uměleckých papírech a kartonech, takže není potřeba se omezovat pouze na dřevo.

O pyrografii jsem se dříve nezajímala, ale po přečtení této knihy jsem zjistila, že to nemusí mít zase taková věda. Důležité je si vše pečlivě překreslit a pak ovládnout práci s vypalovačkou. Ty se navíc dají pořídit za pár stovek, takže není důvod, proč se do toho nepustit.

Lora S. Irish je mezinárodně uznávaná výtvarnice a autorka knih o dřevořezbě, pyrografii a dalších řemeslech jako například Great Book of Carving Patterns (Velká kniha vzorů na vyřezávání), World Wildlife Patterns for the Scroll Saw (Vzory pro milovníky přírody pro lupínkovou pilu) nebo Great Book of Celtic Patterns (Velká kniha keltských vzorů). Získala ocenění Woodcarver of the Year (Řezbář roku) a pravidelně přispívá do odborných časopisů. Lora S. Irish pracuje ve svém venkovském studiu ve středním Marylandu a stále zkouší nová umělecká řemesla: od tvorby šperků po prošívaný patchwork.

vypalovani do dreva

Vypalování do dřeva
Pyrografie pro každého
Autor: Lora S. Irish
Překlad: Jana Petrásková
Žánr: hobby, dřevo
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2022
Počet stran: 200
Hodnocení: 85 %

https://www.grada.cz/vypalovani-do-dreva-12103/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Yael: „S Tinou sa mi spolupracovalo výborne. Je proste frajerka“

jael 200Slovenský rapper YAEL s exotickými kořeny vydává svoje první EP s názvem BAY B. Co nám o něm prozradil a jaké má další plány?

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Zlínské obuvnické muzeum slaví 90 let

muzeum zlin 200Existence muzea ve Zlíně nám dnes připadá jako naprostá samozřejmost, nebylo tomu tak ale vždy. Poprvé je zmiňován záměr založit muzeum ve Zlíně v roce 1918, pak se o založení muzea pokusila zlínská radnice až v roce 1924, ale neúspěšně....

Z archivu...


Literatura

Zjistěte, co lidé zažili na „druhém břehu“

pribehy z druheho brehu 200V nakladatelství Pragma vyšla útlá kniha Lubomíra Nečase s názvem Příběhy z druhého břehu.

 

...

Divadlo

Inženýr Prokop otřásá divadelním světem

krakatit 200Karel Čapek si stále drží status nejhranějšího českého dramatika. Ať už sám, nebo ve spolupráci s bratrem Josefem totiž vytvořil dramata, jež svými náměty neztrácejí na aktuálnosti. I přes široký výběr z Čapkových dramat se n...

Film

Babovřesky vypráví o etapě české historie

babovresky 1Snímek Babovřesky (2013) je filmem populárního českého režiséra Zdeňka Trošky. Ten, tak jako vždycky, vsadil nejenom na osvědčené postupy a situace, ale zároveň i na trochu toho zajímavého podtextu. Lidé jsou...