Každý si v sobě nese nějaké Tajné tipy od babiček

Každý si v sobě nese nějaké Tajné tipy od babiček

Tisk

tajne tipy nasich babicek 200V nakladatelství Motto vyšla po nějaké době další kniha Heleny Vrábkové, tentokrát s názvem Tajné tipy našich babiček.

 

 

 

Kniha je rozdělena na čtyři velké části: Vzpomínky, Jak babičky vařily, Dobrá rada nad zlato a Jak babičky léčily a příroda uzdravovala. V úvodních Pár slovech na začátek se autorka přiznává, že tady vybrala trošku toho nejlepšího z jejich obou předešlých knížek, přidala nové, nejzajímavější recepty z babičkovské kuchyně a jako bonus přidala desítky nesmrtelných rad. „Tak vzhůru do světa klidu, pohody, lásky, do světa, který nikam nespěchá a je spojen s tím laskavým slovem BABIČKA,“ uzavírá úvod.

Vzpomínková část obsahuje celkem dvanáct příběhů a musím říct, že mě příliš nezaujala. Jednak jsem ji v knize nečekala, a hlavně jsem měla dojem, že nahlížím do cizího života. Byly to vzpomínky autorky, ne moje a nic jsem si tak z nich neodnesla. Recepty se mi líbily mnohem více, a to například na klasický chléb, domácí naložený sýr nebo polévku ze sladkého mléka a podmáslovou. Chuť jsem dostala na čočku a la svíčkovou nebo krupicový smaženec. Velmi mě překvapily recepty na raky, žáby nebo dokonce medvěda!

Velmi zajímavé a cenné byly také rady zaměřené nejen na kuchyni, ale také na zdraví. Takovou bych si uměla představit celou knihu, ani ty recepty by nebyly třeba. Některé pro mě byly obecné známé a jasné, ale našla jsem i několik zajímavostí jako třeba, že se piškotová těsta mají šlehat pouze jedním směrem, protože jsou potom nadýchanější, nebo že je dobré si při krájení cibule dát na hlavu šátek. Vlasy totiž rády absorbují cibulové aroma. Až budu mít rýmu, tak musím vyzkoušet dát si uvařený brambor na gázu, přiložit jej na čelo a pevně obvázat. Rýma by se tím měla spustit a bolest pominout.

Tajné tipy našich babiček ocení především ti, kteří nemají své vlastní triky, případně nemají na koho vzpomínat. Ti ostatní v ní nenajdou tolik nových věcí, ale to neznamená, že by si ke knize neměli najít cestu.

Helena Vrábková (vlastním jménem Helena Brejchová) se narodila 12. května 1958. Už odmala ráda psala a spisovatelkou se stala až ve svých 42 letech. Do té doby byla příležitostným novinářem, přispěvovatelem do různých periodik a šuplíkovým psavcem. Její prvotinou je kniha Co věděly naše babičky a co jsme my zapomněli (Motto, 2009), napsala také například Keltský horoskop aneb Když stromy vyprávějí (Motto, 2006) nebo Sám sobě věštcem (Motto, 2004) a v nakladatelství Grada jí v roce 2016 vyšla kniha pro děti O Hafíkovi, statečném pejskovi. Více informací o ní najdete na webu: http://www.helenavrabkova.cz/

tajne tipy nasich babicek

Tajné tipy našich babiček
Autor: Helena Vrábková
Žánr: moderní kuchařka
Nakladatelství: Motto, Albatros Media
Rok vydání: 2020
Počet stran: 200
Hodnocení: 70 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/55255353/tajne-tipy-nasich-babicek/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jana Jirátová: „Program festivalu je zaměřený na INSPIRACI v mnoha oblastech.“

Jana Jiratova 200Od úterý 15. srpna se bude v Sušici konat festival Inspirace, který představí pestrou nabídku aktivit ze současné alternativní scény. Akce má být především inspirativní a nabídnout vedle zábavy i nové zážitky a vjemy. Více o festiva...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

ČERVENÝ KOSTEL V ÚSTÍ NAD LABEM

kostel perexZ města Ústí nad Labem je známější sice křesťanský kostel se šikmou věží, ale ten „červený“ je jen o pár ulic dál a skrývá technický unikát evropského významu. Kostel je zasvěcen apoštolu Pavlovi a patřil německý...

Z archivu...


Literatura

Dračí zuby odhalí dinosaury na Divokém západě

Dračí zuby, perexČtení o dračích zubech bych očekávala ve světě plném fantazie. Ale na Divokém západě? Mezi kovboji a indiány? Tak na tuhle knihu od Michaela Crichtona jsem vážně zvědavá. Obzvlášť, když se tu prolíná fikce s realitou.

Divadlo

Společenstvo vlastníků ukazuje přehlídku typických Čechů

spolecenstvo vlastniku 200V rámci festivalu Setkání Stretnutie do Zlína přijelo také pražské Divadlo Vosto5 se svou hrou Společenstvo vlastníků. Letošní ročník se nesl v duchu biografií, ale také tématu „co dnes znamená být jiný“, což se v n...

Film

Přes prsty nabídne víc než jen pěkné zadky

Přes prsty 1Do kin před několika dny vstoupila letní komedie Přes prsty, která svým sportovním zaměřením vlastně může tak trochu připomínat Ženy v běhu. Dokáže se jim ovšem vyrovnat?

...