Masopustní i jiné masky v luhačovickém muzeu

Masopustní i jiné masky v luhačovickém muzeu

Tisk

masky 200Ve čtvrtek 7. 10. 2021 v 17 hodin otevře vernisáž novou výstavu MASKY, KOSTÝMY, MAŠKARY, kterou pro Muzeum luhačovického Zálesí připravila Blanka Petráková, zdejší kurátorka a výrazná osobnost luhačovického kulturního života.

 

 

Po nedávno ukončené výstavě architektury Luhačovic 1. poloviny 20. století je pro návštěvníky města připraveno téma zcela odlišné.

Nová výstava totiž dokumentuje stopy maskování v lidové tradici jihovýchodní Moravy, především pak v souvislosti s nejrůznějšími obřadními obchůzkami probíhajícími hlavně dříve na venkově od předvánočního období až do konce masopustu. „Jedná se o tradice velmi starého, možná až středověkého původu,“ uvedla kurátorka výstavy. „Jejich součástí bývala v minulosti maska pohřebenáře a medvěda, tradičními byly na Zlínsku masky husara na koni, stařeny s nůší, písaře, cikána a cikánky, žebráka, kominíka, policajta, kožkaře, řezníka, muzikanta, ženicha a nevěsty, kobyly a dokonce smrti.“ Na vysvětlenou ještě Blanka Petráková doplňuje: „Starší typy masek zpodobňovaly nejrůznější démony a postavy symbolizující změny v přírodě a v koloběhu lidského života. S proměnami ve společnosti přibývají i masky aktuální, takže je k vidění doktor, kovboj i soukromý podnikatel.“

masky1

Výstava představuje masky a kostýmy ze sbírky Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně, masky zapůjčené z blízkých muzeí a obcí a od soukromých majitelů. Zahrnuje škálu od archaických typů kožešinových masek jihovalašských čertů až po sofistikované maškarní kostýmy z prvorepublikových karnevalů a sokolských šibřinek, zhotovené vyučenými krejčími. Výstavu doprovází černobílé i barevné fotografie masopustních obchůzek z fotoarchivu Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně, které v průběhu několika desetiletí pořizovali muzejní etnografové Karel Pavlištík, Zuzana Marhoulová, Alena Prudká a Blanka Petráková.

Vedle archivních muzejních snímků zaujme vysokou uměleckou kvalitou a dokumentační hodnotou zejména soubor černobílých fotografií mikulášských obchůzek z jižního Valašska a Hornolidečska, které muzeu při příležitosti této výstavy poskytl fotograf Jan Horáček. Chybět nebudou ani dokumentační fotografie z mikulášských průvodů ve Žlutavě. Výstavu doprovází výběr z malířské tvorby Ludmily Vaškové s tematikou masopustních obchůzek. Výstava potrvá až do poloviny září 2022 a muzeum k ní připravuje řadu doprovodných programů, dílen a přednášek.

masky plakat

Více informací na http://www.muzeum-zlin.cz/cs/vystavy-a-akce/masky-kostymy-maskary/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů : Knihovny pro K21, Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem

brezen-mesic-ctenaru 200V ústecké knihovně je vždy živo nejen v březnu, měsíci, který je již po několikáté měsícem čtenářů. Nějaký ten týden napřed totiž ústečtí knihovníci pro své čtenáře i návštěvníky připravují program, kter...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Umění japonské kaligrafie: Návod, jak sladit svůj štětec s vlastním dechem

kaligrafie200Berete do ruky štětec fude a pravidelně zhluboka dýcháte. Před vámi leží bílý neposkvrněný list papíru waši. Napjatě čeká, jaký znak na něm vytvoříte. Tuš sumi rozetřená na kameni suzuri vás vyzývá, abyste do ní omočili štětec. Znovu se zhlubo...

Z archivu...


Literatura

Na poklidné ulici se střílelo. Kdo musel zemřít a proč?

Slepa ulicka perexV ospalé předměstské uličce žije pět rodin. Na první pohled by se mohlo zdát, že je jejich život dokonalý. Za zavřenými dveřmi je však všechno jinak.

...

Divadlo

Rodina Homolkových se vrací! Švandovo divadlo uvede současnou adaptaci kultovní filmové komedie

ecce homo 200Babi Homolková, děda Homolka, Heduš, Ludva i nezbedná dvojčata se vrací! Osmapadesát let od natočení slavného filmu Ecce homo Homolka Jaroslava Papouška se hašteřivá rodinka poprvé objeví na divadelní scéně. Inscenace Ecce homo Homolka v režii m...

Film

Vtipné i dojemné „sex-positive“ drama o hledání tělesné i duševní svobody

MMCPOddaná katolička Cruz prožila celý život podle pravidel, která jí vnutila rigidní španělská společnost. Denně chodí do kostela, uzavírá své tělo do korzetu, stará se o svého nemluvného manžela, pečuje o vnučku a strachuje se o dcer...