Reniin deník- deník dívky, která milovala život

Reniin deník- deník dívky, která milovala život

Tisk

Reniin deníkRenia si ve svých čtrnácti letech začne psát deník, který se stává jejím nejlepším přítelem. Jak sama říká, jemu může svěřit vše, aniž by se musela bát prozrazení nebo posuzování z jeho strany. Nemůže tušit, že kromě svých starostí a radostí, mu svěří i budoucí události, o kterých se jí nesnilo ani v tom nejhorším snu. Renia je totiž Židovka a své zápisky začíná psát roku 1938, kdy už nad Evropou visí hrozba války.

Renia chodí do školy a prožívá dospívání jako každá jiná dívka. Má své kamarády, taneční zábavy, učení a zkoušky. Renia se ovšem liší od ostatních děvčat svým nadáním pro psaní básní. Účastní se s nimi soutěží ve škole a recituje je v jejich klubu. A taky má úplně jiný vztah ke klukům – zatímco její kamarádky nezávazně přelétávají, ona sní o velké lásce. Ze všeho nejvíc ji trápí odloučení od matky, která bydlí s její sestrou v Krakově. Sestra je dětskou hvězdou a matka její manažerkou. Maminku vidí už tak málo, dokud je ještě možné cestovat, ovšem když část Przemyśli zaberou Němci a druhou Rusové, je to už téměř nemožné. Zbourají most mezi dvěma polovinami města. Maminka tak zůstává v Krakově, zatímco ona s mladší sestrou v Przemyśli u babičky a dědečka.

Válečná hrozba a perzekuce Židů už ovšem nabírají obrysy – Renia popisuje večerní razie, při kterých se modlí, ať vojáci vynechají jejich dům a neodvedou je neznámo kam. Vypráví o tom, jak je jim zabavován majetek, jak museli odevzdat všechny kožešiny, jak dochází jídlo. Na rukáv si musela vyšít Židovskou hvězdu, kterou musí nosit. V té chvíli si začíná uvědomovat, že její život „ztratil“ smysl. V tomto krutém období je to právě láska, která jí dává naději. Láska k chlapci jménem Zigmunt, kterému říká Zigu. Stává se pro ni jedním z důvodů, proč chce přežít, dává jí naději do budoucna. S tím vším se Renia svěřuje svému deníku, modlí se k Bohu, v něhož věří, a doufá, že až válka skončí, bude moci žít naplno. Touží se učit, psát básně a cestovat, ale hlavně strávit život po boku Zigu, své rodiny a kamarádů. Je v ní tolik touhy, ovšem válka jí je naplnit nedopřála. Prostřednictvím jejího deníku ovšem teď máme možnost tuhle úžasnou dívku poznat.

Reniin deník

Zdroj foto: irozhlas.cz

O autorovi:

Renia Spiegel se narodila v Uhryńkowce v provincii Tarnopol 18. června 1924 jako dcera Rose a Bernarda Spiegela. Bernard Spiegel byl během této doby vlastníkem statku. Reniaina o šest let mladší sestra, Ariana, byla dětská hvězda a ve věku 8 let vystupovala na slavné scéně „Cyrulik Warszawski“. Renia začíná svůj deník psát v lednu 1939. Po vypuknutí války má Renia 15 let. Spolu se svou sestrou Arianou zůstává v Przemyślu se svými prarodiči. Renia píše dojemné básně, které jsou někdy uváděny ve školních novinách. Deník popisuje její obavy a hrůzu při vytváření ghetta v Przemyślu. Píše o ponížení, které zažívá na vlastní kůži v ulicích Przemyślu. Píše až do posledního dne svého krátkého života. Týden po jejích 18. narozeninách je zastřelena na ulici ghetta. Tento téměř sedmisetstránkový deník Renie Spiegelové, který zahrnuje roky 1939 až léto 1942, poskytuje silný pohled na život mladé ženy, jejíž život byl tragicky ukončen.

Reniin deník

Zdroj foto: Echo24.cz

Ukázka z knihy:

6. Července 1940

To byla hrozná noc! Strašlivá! Příšerná. Ležím tam s očima dokořán, srdce mi buší, třesu se, jako kdybych měla horečku; uši nastražené. Už zde slyším rachocení kol. Ach, Bože, prosím, pomoz nám! Projíždí náklaďák. Slyším, jak troubí klakson. Jede sem? Pro nás? Nebo pro někoho jiného? Poslouchala jsem, byla jsem tak hrozně napjatá, až jsem měla pocit, že všechno uvnitř mě pukne. Slyšela jsem řinčení klíčů, brána naproti nám se otevřela. Šli dovnitř. Čekala jsem dál. Bylo to hrozné. Vyšli ven, vedli s sebou spoustu lidí, děti, staré lidi. Jedna paní se třásla tak, že nemohla ani sedět. Zatýkání velela nějaká tlustá baba, která pořád rusky křičela: „Sadís, sejčas sadís“. Nakládala děti na korbu. Tahle noční razie byla příšerná.

Reniin deník

Název: Reniin deník
Autor: Tenis Spiegel
Překlad: David Weinet
Žánr: deník
Vydáno: 2020
Stran: 346
Vydalo nakladatelství: Nakladatelství Zeď s.r. o.
Hodnocení: 90 %

https://www.knihyzed.cz/reniin-denik/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tomáš Savka: „Oslavit si umím každý den, když chci“

Savka200Zpěvák Tomáš Savka se proslavil díky účasti v talentové show Česko hledá Superstar a nyní slaví 30 let. U této příležitosti vyráží na swingové turné, o kterém v tomto rozhovoru prozradil více.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Vánoční tradice ve sklepení Betlémské kaple

vano200V podzemí Betlémské kaple je až do 4. ledna 2016 k vidění tradiční vánoční výstava. Otevřeno bude i přes vánoční svátky. 

...

Z archivu...


Literatura

Záchrana dospívajících dívek s křehkou psychikou

OFELIe produhe perexDívky jsou ve své podstatě stejné u nás jako ve Spojených státech. Měla jsem zprvu lehké obavy, že dospívání amerických dívek bude nám zcela cizí, ale až na zcela jasné kulturní rozdíly, které vycítíme, je tu dobrých 80 – 90 pr...

Divadlo

Vražedkyně nebo oběť?

lady macbeth z ujezdu perexMladá Kateřina vede na první pohled záviděníhodný život. Výhodný sňatek jí zabezpečil dobré společenské postavení, bohatství a pohodlí. Okradl ji však o její svobodu a vášnivou touhu žít naplno. Manžela víc ...

Film

MRAZIVÉ VRAŽDY S COOL DETEKTIVEM

snehulak1KRÁL SEVERSKÉ KRIMI JO NESBØ A JEHO ROMÁN, SVÉRÁZNÝ DETEKTIV HARRY HOLE A NA VRCH MICHAEL FASSBENDER V HLAVNÍ ROLI. Z TĚCHTO KOULÍ JE UPLÁCÁN FILM SNĚHULÁK, DETEKTIVNÍ THRILLER SE SKANDINÁVSKÝM KOLORITEM, KTERÝ PRÁVĚ VSTOUPIL DO NAŠICH KIN.