Kocábův Vabank - sametová revoluce poutavě a den po dni

Kocábův Vabank - sametová revoluce poutavě a den po dni

Tisk

Kocab 1Jedním dechem se čte kniha Michaela Kocába Vabank, která pojednává o vyjednáváních v době sametové revoluce i následném odchodu sovětských vojsk. Autor knihu věnoval svým rodičům Darje a Alfrédu Kocábovým, kterým tím poděkoval za jejich lásku i způsob vnínání české reality.

 


"Zodpovědnost dvou jedinců za - řekněme si to otevřeně - zemi, za životy lidí, které nikdy nepotkali, naprostá odvaha "to zkusit", i když šance na výhru jsou jedna k nekonečnu, tomu se dříve říkalo hrdinství. Ojedinělá kvalita. Stejně jako onen muzikantský a hráčský instinkt, který dovolí v jediné chvilce, kterou poznám a o níž s jistotou vím, že se už nikdy nemusí vrátit, vsadit všechno na jednu kartu. Přesně takový je i druhý fascinující příběh této knihy, příběh o odsunu sovětských okupačních vojsk z Československa. Historická příležitost, která by, kdyby zůstala nevyužita, znamenala určitě velmi rozdílný vývoj polistopadových změn," uvádí v předmluvě publicista Jan Urban, který byl jedním z lídrů Občanského fóra.

"Michaelovu knihu jsem četl rychle, téměř diagonálně, jak mám ve zvyku napoprvé číst, když mě četba "vcucne". Hlavou mi obsesivně běhaly dvě myšlenky: že Michael píše pouze a jedině o tom, co osobně dělal, viděl, slyšel. Mnozí další, včetně mě, dělali, viděli, slyšely mnohdy úplně jiné věci. Obraz "ducha doby" se však rodí pouze a jedině skládáním dílů mozaiky," píše Fedor Gál, který byl jedním z předsedů Verejnosti proti násiliu.

KOcab 2

Knihu považuje za cennou i člověk z "druhé strany", někdejší poradce předsedy vlády Ladislava Adamce, politolog Oskar Krejčí, který se o ní zmínil v rozhovoru pro Haló noviny: "Kniha Vabank, kterou vydal Michael Kocáb v předvečer 30. výročí, představuje ostré vybočení z celé kampaně pěstující legendy. Nejde jen o to, že přináší pro mnohé neznámá fakta, ale i tím, jak popisuje atmosféru oněch dní. V tomto smyslu stojí proti všem konspiračním teoriím: ukazuje, v jakém chaosu se nový režim formoval. Představy o tom, že někdo naplánoval předání moci, narážejí na skutečnost, že nikdo tehdy ráno nevěděl, jak bude vypadat situace večer," uvedl mimo jiné.

Sametovou revoluci řídili občané
A co o kize píše sám autor? "Jako hlavní poslání knihy jsem si vytyčil sdělení faktu (ne názoru), že plamen sametové revoluce zažehli naši občané proti všem - proti vůli KSČ, bezpečnosti, armády i proti vůli Sovětského svazu. V tomto případě jsme poprvé od roku 1918 nebyli loutkami v rukou velmocí, tím méně tajných služeb. Palivem revoluce byly statisíce občanů v ulicích, motorem revoluce naši studenti a řízením revoluce disidenti. Občanské fórum, VPN a také MOST. Sametová revoluce začala 17. listopadu 1989 a skončila 30. června 1991 odchodem sovětské okupační armády. Od počátku do konce, i přes četné pokusy o ingerence z různých stran, jsme ji řídili sami. My, občané Československa," uvedl v předmluvě mimo jiné Michael Kocáb.

V knize je následně zmapován den po dni, jsou tam dialogy i citace nejrůznějších aktérů. V knize, čítající 590 stran, je také plno fotografií i dokumentů. Kocáb píše, že ji chtěl vydat nejprve k prvním a pak dalším výročím sametové revoluce. Čas ale podle autorky tohoto textu nazrál opravdu až nyní, symbolicky v době, kdy se v České republice slova jako svoboda a demokracie opět četně skloňují, a možná si - i s ohledem na dění ve světě, kdy mnohde autoritářství dostává zelenou - více než když jindy uvědomujeme, že nejsou samozřejmostí a že není tak těžké o ně přijít.

www.universum.cz




 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pro duši autora je psaní jako pro tělo člověka dýchání

archiv Lucia BraunováJiž v dětském věku si ráda vymýšlela příběhy a když se naučila psát, tak je přenesla na papír. V roce 2014 vyšla Lucii Braunové první kniha Nič krajšie už nepríde a psaní už neopustila. Letos jí...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

V Roudnici nad Labem vystavují Vánoce na starých pohlednicích

pohledy 200Příchuť starých časů a pořádnou dávku nostalgie v sobě skrývá výstava, kterou se nejkrásnější svátky roku rozhodlo oslavit Podřipské muzeum v Roudnici nad Labem. I přesto, že instituce v tuto chvíli sídlí ve značně omezených prostorech, pro náv...

Z archivu...


Literatura

Pekelné horko v Ďáblově kolonii

dablova kolonie rollins bbartNanotechnologie a historie založení Ameriky, nerozluštitelné šifry a tajné dějiny, podzemní jeskynní labyrinty v Utahu, Yellowstonu a na Islandu, skupina vyvolených na jedné straně a bojovníci za spravedlonost na...

Divadlo

Sportu zdar a divadlu zvlášť! Slavná komedie z Dejvického divadla nebo perfektní Pavla Tomicová na Dramox.cz

dramox 200Komedie ze sportovního prostředí, které musíte vidět i bez sportovních předsevzetí! Divadelní platforma Dramox má skvělá sportovní představení – například skandální příběh známé atletky Koule, vyprávění věčně naštvaného správce stadionu Politika správ...

Film

Univerzální a stárnoucí Rambo

rambo do pekla a zpetFilm Rambo: Do pekla a zpět (2008) ukončuje velké putování hrdiny, pro něhož bylo celý život největším oříškem, jak se dostat z místa na místo nebo se někde v klidu usadit, aniž by přitom musel pozabí...