Soutěž pro mladé architekty Young Architect Award letos podeváté

Soutěž pro mladé architekty Young Architect Award letos podeváté

Tisk

Architekti logoDevátý ročník soutěžní přehlídky Young Architect Award má téma Znovuoživení periferie našich měst. Soutěž je určena pro studenty a začínající architekty do 33 let.  

 

Soutěžící musí zpracovat nejen vlastní projekt, ale i identifikovat a vyhledat problémové periferie uvnitř, nebo na okraji měst. Mohou to být návrhy jak proměnit města a obce, oživit opuštěná místa dopravních koridorů, či takzvaná místa na rozhraní měst.

Účastníci si zvolí lokalitu z doporučených partnerských měst, nebo vlastní, kterou považují za problémovou a zároveň splňuje kritéria soutěže.

Odborná porota pod vedením Petra Stolína, držitele první České ceny za architekturu 2016, bude hodnotit výběr tématu práce, koncepčnost a znalost kontextu, vnitřních a vnějších souvislostí a vlivů. Dále bude klást důraz na kvalitu architektonického a urbanistického řešení, přínos pro životní prostředí, udržitelnost, novátorství a originalitu práce. Výsledky soutěže budou vyhlášeny první den mezinárodního stavebního veletrhu FOR ARCH, který se bude konat na podzim letošního roku v Praze. Loňský ročník soutěže byl věnován Architektuře mimo čas. Odborná porota vybrala ze 76 prací 18 studií, které se účastnily finále.

Architekti soutez

Soutěž provází putovní výstava přihlášených prací, organizovaná ve spolupráci s tuzemskými univerzitami, kde lze studovat obor architektura a s městy, v nichž sídlí. Každá zastávka putovní výstavy tak vytváří příležitost a prostor pro tolik potřebný dialog. Výstavy probíhají vždy cca 3 týdny. Tradiční zastávky budou Praha, Brno, Ostrava, Olomouc, Liberec.

Ctibor Čejpa, podle podkladů ABF


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

6. díl seriálu Březen, za kamna vlezem – nejlépe s knihou (tištenou, elektronickou, audio)

6 BMC perexBřezen býval měsícem knihy, starší ročníky si to dobře pamatují. Asi i v dřevních dobách býval touto dobou propad prodejů (i když se na ně asi tenkrát tolik nehrálo) a tak byl jarní měsíc vybrán jako vhodný ku čtení. Na nějaký čas nám, milovníkům...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Městské muzeum v Chrasti vzpomíná na oběti holocaustu

chrastecti zide 200Městské muzeum a galerie v Chrasti, které sídlí barokním zámku, bývalém letním sídle královéhradeckých biskupů, představuje v zámecké galerii výstavu nazvanou Chrastečtí Židé – transporty roku 1942


Literatura

Naučme sa, čo je láska

Umeni milovat 200Klasika psychológie, či filozofie o človeku – Umenie milovať od Ericha Fromma vychádza aj po takmer 60 rokoch v ďalšom vydaní v nakladateľstve Portál.

...

Divadlo

Švandovo divadlo představuje dramaturgický plán pro sezónu 2022/2023. V premiéře uvede Kabaret Winton, 1984 podle Orwella i aktuální inscenaci tvůrce z Ukrajiny

svandovo divadlo 200Premiéru původní české hry Srpnové světlo Martina Františáka, uvedení dlouho očekávaného titulu Kabaret Winton, na jehož scénáři spolupracovala spisovatelka Kateřina Tučková, drama 1984 podle slavného románu George Orwella v režii...

Film

Jak se zbavit toxického zaměstnavatele?

Renfield perexRenfield (Nicholas Hoult) je oddaný a neustále ponižovaný Drákulův zaměstnanec. Jeho narcistický pán (Nicolas Cage) vyžaduje, aby mu Renfield sháněl kořist přesně podle jeho požadavků a poslouchal každý jeho příkaz bez ohledu na to, jak poniž...