NPÚ: Ocenění pro milovníky památek

NPÚ: Ocenění pro milovníky památek

Tisk

cena npu 200O Cenu NPÚ Patrimonium pro futuro se letos 13 památkových obnov, 7 prezentačních počinů, 4 zachráněné památky a 1 archeologický objev.

 

 

 

Ocenění pro vlastníky a příznivce památek nesoucí podtitul Příklady dobré praxe mají letos šanci získat čtyři z pětadvaceti pozitivních počinů v oblasti památkové péče, nominovaných krajskými pracovišti NPÚ. Největší konkurence panuje v kategorii obnova památky, restaurování, v níž bude porota vybírat ze 13 navržených příkladných památkových obnov, naopak v kategorii objev, nález roku je jen jeden zástupce.
Cenu pravidelně vyhlašuje Národní památkový ústav jako příspěvková organizace ministerstva kultury, pověřená péčí, záchranou a rozvíjením památkového fondu České republiky. Za každý ze 14 regionů mohli odborníci NPÚ garantující památkovou péči v jednotlivých regionech vybrat dva zástupce. Ve výsledku se ve třetím ročníku Ceny Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro sešlo 25 kandidátů na ocenění ve čtyřech kategoriích.
Z několika restaurátorských  počinů budou hodnotitelé vybírat v kategorii obnova památek, restaurování. Je mezi nimi obnova renesančních vrat a maleb průčelí kláštera ve Vyšším Brodě, obnova maleb původního rytířského sálu zámku ve Svijanech, či restaurování mozaiky křížové cesty na Sv. Hostýně. Konkurenci v téže kategorii pro ně představují například celková revitalizace Maiselovy synagogy v Praze, kláštera Broumov, nebo Národního hřebčína v Kladrubech.

cena npu1

V kategorii objev, nález roku je letos jediný kandidát na ocenění – archeologický výzkum areálu kultury zvoncovitých pohárů nedaleko Brodku u Prostějova. Co se však této kategorii nedostává na kvantitě, dohání kvalitou – jde totiž o významný úspěch české vědy i v evropském měřítku.
V kategorii prezentace hodnot, do níž mohou být nominovány výstavy, nové instalace, publikace, mediální či odborné prezentace památkových témat atp., se setkávají nová stálá expozice ve vile architekta Rothmayera v Praze, Centrum třeboňského rybníkářského dědictví otevřené v Třeboni, již ukončená výstava Bez hranic. Umění v Krušnohoří mezi gotikou a renesancí, ale také webový portál Památky a příroda Karlovarska a mnohostranná činnost spolku Ochránci památek pevnosti Josefov – Ravelin No XIV, z .s.
Poslední kategorie, záchrana památky, obsahuje čtyři nominace; z toho tři se týkají středověké pevnostní architektury. Jde o záchranu zříceniny hradu Templštejn u Znojma, záchranu hradu Hartenberg v Hřebenech u Sokolova a záchranu a konzervaci městských hradeb ve Frýdlantě. Zcela odlišné povahy je poslední nominace v této kategorii – záchrana sochy Směrník Václava Urby, která stojí před budovou NPÚ, ÚOP v Ostravě, a iniciativa za záchranu nádražní budovy v Havířově, tedy děl vytvořených až v druhé polovině 20. století.
O vítězích jednotlivých kategorií bude rozhodovat komise hodnotitelů sestavená z členů vědecké rady NPÚ a dalších institucí, kteří na společném zasedání nominované počiny vyhodnotí a navrhnou generální ředitelce NPÚ vítěze.

cena npu2

Slavnostní vyhlášení a předání cen v podobě diplomu, pamětní plakety a celoroční rodinné vstupenky na všechny památky spravované Národním památkovým ústavem se uskuteční 21. září při příležitosti Dnů evropského kulturního dědictví. Cenu Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro s podtitulem Společenské ocenění příkladů dobré praxe vyhlašuje Národní památkový ústav od roku 2014 s cílem vyzdvihnout a společensky zvýraznit zdařilé realizace a počiny v oblasti památkové péče.

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zdeněk Rohlíček: Divadelní prostředí se mi vždy líbilo

Rohlicek perexPochází z umělecké rodiny a divadlo zná od dětství. Dvanáct let byl v angažmá plzeňského Divadla J. K. Tyla a již nějakou dobu jezdí Zdeněk Rohlíček se svoji maminkou Evou Hruškovou s jejich rodinným divadlem po celé republice. Jejich předst...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

O holocaustu s přeživším z Osvětimi

holocaust evropa perexJe to sice už více než sedmdesát let od konce druhé světové války, ale pro některé z nás je to stále živé téma. Říká se, že se máme z historie poučit, nebo se bude opakovat. Ale umíme to? Přemýšlíme dostatečně nad tím, co se ...

Z archivu...


Literatura

Milovala život, skauting i svého muže. Autobiografie Lady Olave Baden-Powell

zrcadlo meho srdce perexNa autobiografii o 295 stranách jsem narazila při rešerších k článku do časopisu o historii dívčího skautingu. Publikace obsahuje autobiografii zakladatelky skautingu, prokládanou úryvky z autorčina deníku. Velmi ...

Divadlo

Podzimní divadelní předplatné v Domě kultury v Kroměříži láká na klasiku a známá jména

predplatne perexUž před prázdninami byl v Domě kultury v Kroměříži zahájen předprodej na podzimní cyklus divadelního předplatného. V atraktivní nabídce budou od září do prosince letošního roku uvedeny čtyři inscenace a jedno bonusové divadelní představ...

Film

Filmový muzikál „Bídníci“ aneb kdy(ž) se lůzou staneme?!

bidnici 200Do nového roku 2013 vstupujeme do českých kin s novými muzikálovými „Bídníky“, kteří přicházejí z Velké Británie v režii Toma Hoopera (oscarového tvůrce filmu „Králova řeč“). Victor Hug...