Hotel Jalta slaví 55. výročí

Hotel Jalta slaví 55. výročí

Tisk

200jaltaHotel Jalta, který je nedílnou součástí vzhledu Václavského náměstí, oslavil pětapadesát let od svého vzniku. Budova je na seznamu památkově chráněných budov UNESCO a je dokladem architektury socialistického realismu. Patří k vrcholným dílům architekta Antonína Tenzera. Nadčasové architektonické dílo není poplatné ideologii, stylu a politickému klimatu, ve kterém vznikalo.

 

 

Hotel vznikl na přání prezidenta Československé republiky Antonína Zápotockého na místě původního obytného domu, který v květnu roku 1945 vyhořel. Architekt Tenzer dílo citlivě zakomponoval do prostředí Václavského náměstí. Kromě funkce měl hotel i velký politicko-strategický význam. V případě válečného konfliktu měl sloužit jako štábní centrum Varšavské smlouvy v podzemním protiatomovém krytu. K 55. výročí hotelu zde bylo otevřeno Muzeum studené války. Kryt byl postaven současně s hotelem. V roce 1998 přešel bunkr do rukou vedení hotelu a byl vyřazen ze sítě utajených krytů civilní ochrany. V krytu je místo pro 150 osob, byla zde nemocnice, či vodní nádrž.

Jalta díky své poloze na Václavském náměstí stála přímo ve středu dění všech významných událostí. Náměstí prošlo v minulém století zásadní proměnou své podoby. Z původního koňského trhu se stal reprezentativní bulvár, zakončený budovou Národního muzea. Historickou zástavbu nahradily luxusní domy, hotely, obchodní a bankovní paláce.

jaltaaaa

Pohled do historie hotelu

Jde o unikátní stavbu ve stylu tzv. Stalinova baroka, propracovaného do nejmenších detailů, bez použití jakýchkoliv typizovaných prvků. Stavba zároveň nese některé prvky tzv. bruselské nastupující módy, podle stylu československého pavilonu na světové výstavě v roce 1958 v Bruselu. Budova je poznamenána také funkcionalismem; za pozornost stojí unikátní spirálovité schodiště v hale.

jaltaa

Hotel byl původně projektován pro cestovní kancelář ČEDOK. V 80. letech se podařilo zabránit přestavbě hotelu a zachovat tak originální vzhled stavby. Na počátku padesátých let připomínaly válku na Václavském náměstí tři proluky, které se musely co nejdříve zastavět; Dům potravin, Dům módy a třetí stavbou se měl stát hotel třetí kategorie. Zásluhou architekta Tenzera byl postaven luxusní hotel, odpovídající významu místa. Stavba byla projektována v letech 1954-56.

jalta

Fasáda, stejně jako celá stavba a její vnitřní uspořádání, byla oceňována teoretiky architektury již ve své době. Druhý suterén byl projektován jako prominentní protiatomový kryt pro 15 aktivně činných a 150 pasivně ukrytých lidí; měl odolat nárazu při výbuchu nukleárních zbraní a leteckých bomb. Sochařská výzdoba sloupů v průčelí je dílem výtvarníka prof. Jiříkovského.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Krádeže času Jany Eichler-Ruské

chimeara jana perexMnozí umělci touží zachytit prchavé okamžiky krásna a uchovat je natrvalo. Patří mezi ně i severočeská výtvarnice Jana Eichler-Ruská, tvořící pod značkou Chimeara. Lze uchopit přelud a přetavit jej do hmatatelné podoby? Je možn...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Ve svíčkárně mají před Vánoci napilno!

svickarna 200Hřejivá a mihotavá světýlka svíček zútulní každý prostor, dodají mu nádech tajuplnosti a podtrhnou intimní či romantickou atmosféru, kterou sdílíme se svými blízkými.

...

Z archivu...


Literatura

Život byl fajn, než přišla bouře

Než přišla bouře perexDobrodružství mne láká. Ale nemám ho v povaze. Vrcholem mých adrenalinových zážitků je noční venčení pejska. Možná i proto mne nalákala kniha Než přišla bouře. Protože je o dobrodružství dvou odvážných lidí. O cestě nap...

Divadlo

Nové šansonové album vyšlo Jitce Molavcové, ale stejný žánr zpívají bravurně Renata Drössler i Jiří Bartoň

foto perexjitka molavcovaI když Hana Hegerová byla a nadále je a bude královnou českého šansonu, existuje v tuzemsku ještě několik zpěváků, kteří se tomuto hudebnímu žánru věnují – a dělají to velice dobře. Uměj...

Film

Jak je důležité mít v životě bláznivou kamarádku

staying-alive 200Ze sobotního programu přehlídky Severský filmový podzim jsem tentokrát vsadila na slíbenou norskou komedii Staying Alive. Zájem o film byl obrovský a ukázalo se, že v Norsku nevznikají jen děsivé krimi příběhy, ale Norům jdou i takové, při kterých se budet...