Víte, kolik jitrnic dokážete sníst? V Máslovicích to můžete zjistit!

Víte, kolik jitrnic dokážete sníst? V Máslovicích to můžete zjistit!

Tisk

masopust perexMasopustní veselí je v plném proudu. Zúčastnit se ho můžete i tuto sobotu, 15. února. Tentokrát se pravá vesnická zabíjačka bude konat v obci Máslovice, ve Středočeském kraji.

 

Těšit se můžete například na soutěž v pojídání jitrnic. Chybět nebudou ani čerstvé koblížky a speciální teplé nápoje. Samozřejmostí je průvod masek s hudbou.

maslovice masopust

A určitě nezapomeňte navštívit zdejší Muzeum másla, které je jediné svého druhu v Evropě.  Vzniklo v roce 1997 a svým návštěvníkům nabízí unikátní interaktivní expozici. Prohlédnout si tu můžete například různé druhy máselnic, odstředivek a formiček na máslo. Většinu předmětů je možné si i vyzkoušet. Bezbariérové muzeum vychází vstříc i návštěvníkům se zrakovým postižením, protože pracovní listy k expozici jsou vytvořené také v Braillově písmu.

masopust14

Více informací se dozvíte na www.maslovice.cz.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Mám prostě zvířata i kytky rád“, říká leader kapely KEKS Štěpán Kojan

Štěpán KojanKEKS je čtyřčlenná česká rocková hudební skupina. Kapela byla založena roku 1981, zprvu hráli pouze v okolí Benešova, nicméně v průběhu let se jejich působnost rozšířila. KEKS má poměrně stálé složení, čase...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Masaryk, Horáková, Lidice – co utváří českou paměť?

ceska-pamet uvodkaUvažovali jste někdy nad tím, co nás utváří jako národ, co si s sebou neseme a co je zakódováno v našem podvědomí? Nakladatelství Academia spolu s Památníkem Lidice připravily publikaci obsahující dvanáct odborných textů vztahujícíc...


Literatura

Teroristou snadno a rychle

terorista 200V nakladatelství Vyšehrad spadající pod Albatros Media vyšla kniha Terorista ukazující, jak se z nenápadného člověka stane pachatel teroristického činu.

 

...

Divadlo

Zaráz – Městské divadlo Zlín a Slovácké divadlo Uherské Hradiště opět po roce bilancují společnou přehlídkou

Zaraz2024 200Šest inscenací z nejnovějšího repertoáru Městského divadla Zlín a Slováckého divadla Uherské Hradiště - to je ZARÁZ, přehlídka jediných dvou profesionálních divadel působících ve Zlínském kraji. Ve třech dnech uvidí aktuální tituly kritici, publ...

Film

Udeľovanie cien Slnko v sieti za rok 2019: Sú to skvosty, ktoré nie sú jednoducho dosiahnuteľné

slnko v sieti 200Slávnostné odovzdávanie cien Slnko v sieti za rok 2019 sa uskutočnilo 9. septembra v priestoroch bratislavskej Starej tržnice. Tohtoročný jubilejný desiaty ročník ponúkol pohľad režisérov aj na rúškom zahalenú smrť, či nedostatok pozor...