Karel IV. jako stavitel

Karel IV. jako stavitel

Tisk

civitas carolina 200První prázdninový den mohou žáci a studenti strávit v Národním technickém muzeu na výstavě „Civitas Carolina aneb stavitelství doby Karla IV.“

 

 

 

Výstavu pořádá Národní technické muzeumk letošním oslavám 700. výročí narození Karla IV. Expozice návštěvníka přivádí na středověké staveniště a přibližuje mu na pozadí stavby opevnění Nového Města pražského, dobové stavební techniky a řemesla. Výstavu doprovází široká nabídka specializovaných programů pro školy a veřejnost.

Rodiče s dětmi i další zájemci mohou strávit první prázdninový den v Národním technickém muzeu na Letné, kde je čeká další program z cyklu „V Národním technickém muzeu technika ožívá.“ Návštěvníci budou mít například možnost zjistit, jak fungoval středověký dřevěný jeřáb. Všichni žáci a studenti, kteří přinesou vysvědčení s vyznamenáním, mají tento den vstup do muzea zdarma. Na programu budou ukázky fungování středověkého dřevěného jeřábu za pomoci jeho věrné repliky, komentovaná prohlídka výstavy „Civitas Carolina aneb stavitelství doby Karla IV.“, nebo soutěž o ceny.

Výstava návštěvníka přivádí přímo na středověké staveniště a přibližujeme mu na pozadí stavby opevnění Nového Města pražského dobové stavební techniky a řemesla včetně práce s velkými gotickými stavebními stroji. Funkční repliky velkých středověkých strojů jsou k vidění před budovou muzea. Výstava je součástí oslav 700. výročí narození císaře a krále Karla IV. Výstava zachycuje atmosféru středověkého staveniště. Hlavním tématem je stavba opevnění Nového Města pražského. Hradba Nového Města byla dlouhá 3,5 km a byla postavena za 23 měsíců. Ve výstavním sále je vztyčena část rozestavěné hradby, která je postavena podle původní technologie a za pomoci autentického materiálu. Zmapována je celá technologie stavby a její fáze od lámání kamene, přes jeho zpracování, dopravu a samotnou stavbu hradby.

civitas carolina

Na stavbě hradby jsou dokumentována jednotlivá stavební řemesla. Výtvarné pojetí aranžovaných dílen je inspirováno zobrazeními z doby vrcholné gotiky a pomáhá přiblížit tehdejší život a práci tesařů, kameníků, zedníků a kovářů. Návštěvník si může osahat jednotlivé materiály a seznámit se s dobovými nástroji jako jsou originály středověkých seker a řada dalších. Prezentovány jsou dobové technologie zpracování vápna a přípravy malty.

Stavitelské úspěchy doby Karla IV. ve výstavě přibližují v neposlední řadě vzácné dobové předměty. Z fragmentů středověké brány z hradu Bečova je sestaven průchod, kterým  procházejí návštěvníci, rozměrným a velmi cenným exponátem je gotický klenební svorník z chrámu sv. Víta na Pražském hradě s původní polychromií. Vystavena je část pískovcové okenní kružby z hradu Karlštejna, středověké cihlářské výrobky a další dobové unikáty.

Foto: NTM, www.ntm.cz 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Miluji Vás!“ vzkázala svým fanouškům spisovatelka Jenny Han

jenny han perexV pražské Meet Factory proběhl letos druhý ročník knižního festivalu pro děti a náctileté.

Naší redakci se poštěstilo „ulovit“ rozhovor s jednou z hlavních autorek letošního ročníku Humbook Fest, Jenny ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Hrad Lukov díky dobrovolníkům zůstává stále živý

hrad lukovLukov, to je název kdysi slavného hradu, dnes tajemných zřícenin, které díky skupině dobrovolníků mají co nabídnout a lákají k výletu. Obec Lukov leží asi 12 kilometrů od Zlína a je startem příjemné procházky.

Z archivu...


Literatura

Smrtící zázrak: Jak daleko zajdete, abyste ochránili svou rodinu?

Smrtící zázrakV městečku Miracle Creek se tedy dějí věci! Jihokorejská autorka, která knihu prodala do více než 15 zemí, ve svém románu postaveném na soudním dramatu proniká do hlubin mezilidských vztahů. Společ...

Divadlo

Česká premiéra divadelní hry Marka St. Germaina – Poslední sezení u doktora Freuda

DSC 9971Divadlo v Řeznické v pátek 9.března 2018 v 19.30 uvede premiéru „Poslední sezení u doktora Freuda“ autora Marka St. Germaina.

...

Film

Jak naše pradědečky a prababičky vábily pohyblivé obrázky

kinematografie 200Sotva bychom dnes nalezli pamětníka, jenž by na základě vlastní zkušenosti dosvědčil, jak vyhlíželo promítání filmů před první světovou válkou, jaký vztah se k nim tehdy prosazoval a z čeho všeho byly pohyblivé obrázky, samozřejmě č...