Lanová dráha na Letnou

Lanová dráha na Letnou

Tisk

lanovka 200První pražská lanová dráha, která vedla do Letenských sadů, byla uvedena do provozu před 125 lety, 31. května roku 1891.

 

 

 

Lanovka jezdila od tehdejšího mostu císaře Františka Josefa (dnešní  Štefánikův most), kde se dnes nachází dolního vyústění Letenského tunelu. Odtud vedla trať  k Letenskému zámečku, známému výletnímu místu Pražanů i návštěvníků Prahy. Tady pak na lanovou dráhu navazovala Křižíkova elektrická dráha, která Pražany vyvezla až do Stromovky – Královské obory. Tuto dráhu dodnes připomíná pamětní deska nedaleko Letenského zámečku. Lanová dráha na Letnou byla v provozu až do roku 1916; nicméně k jejímu zrušení došlo až v roce 1922.

Jak vše fungovalo?
Lanová dráha byla uvedena do pohybu pomocí systému vodní převahy. Ten spočíval v tom, že se do nádrže vozu v horní stanici lanovky napustila voda, a v dolní stanici se pak voda opět vypouštěla. Tento systém způsobil, že těžší horní vůz vytahoval při klesání vůz spodní. Provoz byl ale drahý; proto byla dráha v letech 1902 a 1903 elektrifikována. Autorem projektu elektrifikace nebyl nikdo jiný než sám František Křižík. Do té doby jezdila lanovka pouze od jara do podzimu; po těchto technických úpravách  bylo možné přejít na celoroční provoz a lanovka byla zařazena do sítě pražské hromadné dopravy.
Lanovka měla dva vozy; každý z nich měl kapacitu pro čtyřicet cestujících. Pokud se lidé chtěli nechat na Letnou dopravit pomocí lanové dráhy, zaplatili tři krejcary, cesta dolů stála krejcary dva. Dnes je model lanovky k vidění v Muzeu MHD ve vozovně Střešovice. Později, v letech 1926 – 1935 jezdilo na trase bývalé lanové dráhy kryté, pohyblivé schodiště.

lanovka

Technické parametry lanovky
Jednalo se o osobní pozemní lanovou dráhu kyvadlového systému s pevným uchycením dvou čtyřicetimístných vozů. Rozchod kolejí byl 1000 milimetrů. Přepravní kapacita lanovky byla až 920 cestujících za hodinu. Mezi dolní a horní stanici překonávala lanovka převýšení 38 metrů. Vozy dodala firma Ringhoffer.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dominik Vodička: „Vítězství je vždy krásná věc, ale tady šlo hlavně o půl rok strávený se super lidmi.“

vodicka 200Dominika Vodičky jste si mohli všimnout v pořadu Stardance, kde společně s Veronikou Khek Kubařovou vyhráli. Na co bude nejvíce vzpomínat, co mu to přineslo a jak se nyní má?

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

„Semse torchu sdržel na hraňici“

opraski uvodkaHistorie asi nikdy nebyla podávána vtipněji a osobitěji než prostřednictvím projektu Opráski sčeskí historje. Rok 2015 s sebou přinesl kromě jiného i čtvrtou komiksovou knihu Oprásků (omlouvám se, pokud jse...

Z archivu...


Literatura

Yonmi Parková: Abych přežila: Můj útěk ze Severní Koreje

abych200Je těžké o této knize říct něco víc, než pouze to, že je silná a dojemná. Možná je to jedna z mála zpovědí, která doopravdy říká, jak to chodí v Severní Koreji, pohlíží na to očima malého děvčátka, že kterého se díky okolnostem stala předčasně dospělá že...

Divadlo

Zdenek Merta a Kamil Střihavka se potkají u klavíru v Městském divadle Brno

Merta200Zdenek Merta není jen známý a úspěšný skladatel a klavírista, ale také zpěvák, showman, vtipný společník a zábavný vypravěč. Diváci Městského divadla Brno jej velmi dobře znají i jako zdatného moderátora neobvyklé divadelně-hudební talk show Zdenek ...

Film

Za čtyři týdny začíná 23. ročník Filmového festivalu Litoměřice. Festival nese téma hranice

Millennium MamboOd 25. do 27. srpna proběhne 23. ročník Filmového festivalu Litoměřice – FIFELI. Přehlídka aktuální, experimentální i kultovní filmové tvorby z Česka i zahraničí je jedinou ucelenou událostí svého druhu na severu Čech. Festival nabídne ve t...