V záři rudého kalicha - Politika dějin a husitská tradice v Československu

V záři rudého kalicha - Politika dějin a husitská tradice v Československu

Tisk

Recenze Kalich 200Nakladatelství  Lidové noviny vydalo nedávno v ediční řadě České dějiny knihu Jana Randáka V záři rudého kalicha - Politika dějin a husitská tradice v Československu. Období husitství dodnes přitahuje mnohé historiky i širokou veřejnost. Husitský mýtus v 19. a především v padesátých letech minulého století procházel určitým vývojem. V roce 1954 při schvalování filmu Jan Hus musel hlavní protagonista filmu, Zdeněk Štěpánek, poslední Husova slova, zaznamenaná v Kostnici přemluvit, aby se snímek vůbec dostal do kin.

 

I tak vypadalo v praxi zneužití historie politiky a politickými stranami, které se snažily překrucovat dějiny. V tomto smyslu se dostávala historie často až do absurdní polohy.

Obraz středověkého husitství využívali představitelé vládnoucí diktatury k ospravedlnění svých mocenských nároků. Sloužila jim k tomu odborná i popularizační tvorba, média, školní výuka, ale i nejrůznější osvětové i kulturní aktivity. V hodinách dějepisu jsme se tak učili o Husitském revolučním hnutí.
Kniha Politika dějin a husitská tradice v Československu 1948–1956 od autora Jana Randáka ukazuje, že i přes četná prohlášení o husitské tradici šlo ve skutečnosti o úderné heslo s mlhavým obsahem. Komunistický výklad husitství navíc nebyla v českých historických souvislostech ničím výjimečným. Třebaže dnes může být snadno ironizován, ve své době měl svůj výchovný potenciál. Z obsahu knihy: Historie a politika dějin; Husitská tradice; Husité ve školních lavicích;  Jan Hus, revoluční hrdina; Husité a socialistické vlastenectví; Husitství a kulturní hegemonie.    

                                                  Recenze Kalich

PhDr. Jan Randák, Ph.D., působí v Ústavu českých dějin FF UK v Praze. Zabýval se především obdobím formování novodobého českého národa v první polovině 19. století, obdobím let 1848/49 v českých zemích a historickými a národními mýty české společnosti v průběhu 19. a 20. století. V současné době se zabývá politikou dějin a paměti, či formováním kolektivních identit.

Jan Randák: V záři rudého kalicha - Politika dějin a husitská tradice v Československu 1948–1956 

408 stran, vázané, černobílé ilustrace, anglické a německé resumé, bohatý rejstřík. Vydání: 2016

Vydalo Nakladatelství Lidové noviny, www.nln.cz
Hodnocení 90 %


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Překladatelka Porodní báby, Jitka Hanušová: potřebuji textu věřit

porod200Jitka Hanušová je překladatelka velmi výjimečného díla. Finský román Porodní bába se dostal mezi české čtenáře, kde šokuje, ukazuje syrovost válečných let na severním finském pobřeží a vše ukazuje očima ženy. A že to ženy za války vůbec neměly lehké. Př...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Soutěž Stavba roku 2016 zná finalisty; hlasovat může i veřejnost

Stavba roku200Odborná porota představila 15 staveb na českém území, z nichž bude na slavnostním večeru 13. října vybrána Stavba roku 2016. Vyhlášena bude i Cena veřejnosti.   Pořadatelem soutěže  je už tradičně Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství...

Z archivu...


Literatura

Friedbert Becker: Hypnóza a metoda přímé komunikace s nevědomím

hypnoza perexAutor nám slibuje superjednoduchou knihu pro samouky, ale i profesionální terapeuty, která nám pomůže odstranit vnitřní blokace a pochopit, že čemu věnujeme pozornost, to se nám děje. Kde jsou klece, do kterých je naše pozornost zavírána a v...

Divadlo

RockOpera Praha natáčí videoklip s Evou Urbanovou a Kamilem Střihavkou

rop eva kamil 200Spojení RockOpery Praha a Evy Urbanové dostane nové obrysy. Holešovické divadlo totiž chystá nový videoklip k očekávané premiéře opery Trója, v níž se operní pěvkyně chopí role bohyně lovu Artemis. Klip vznikne ke skladbě Přísahej a t...

Film

Popelka se vrací v lepším

pop200Film Popelka (2015) je možná nejpropracovanější a nejlepší zpracování známé pohádky o umouněné popelce a princi. Nic zde nechybí, nic nepřebývá a kromě toho, že je pohádka i vtipná, nechává si svůj drsný a tvrdý charakter.

...