Národní galerie v Praze slaví 220 let

Národní galerie v Praze slaví 220 let

Tisk

osl200Dvěstědvacetiletá historie činí z Národní galerie v Praze jednu z nejstarších veřejných sbírek na světě. Letošní oslavy výročí nepřipomínají jen bohatou historii, ale soustředí se také na přítomnost a budoucnost nejrozsáhlejší umělecké sbírky v Česku.

 


Dějiny Národní galerie se začaly psát 5. února 1796 založením Obrazárny Společnosti vlasteneckých přátel umění. Její počátky byly skromné; neměla vlastní sbírky a byla odkázána na výpůjčky ze šlechtického majetku. V dalších letech následovalo pozvolné získávání vlastních děl – především díky velkorysým darům osobností či institucí. Právě ty představuje výstava Velkorysost. Umění obdarovat spolu s tématy štědrosti, milosrdenství, lásky či přátelství, tedy vlastností, bez nichž si nelze představit vznik žádné veřejné umělecké sbírky. Výroční výstava Velkorysost v paláci Kinských představuje od 5. února do 3. července 2016 výběr nejvýznamnějších děl z galerijních sbírek. Na jednom místě tak jsou vedle sebe k vidění Filla, Kupecký, Braque, Picasso, Škréta, Grund či Toyen.                                                                                        

osl14

S výroční výstavou získávají nový rozměr i ostatní budovy Národní galerie. Díla vztahující se k myšlenkám výročí jsou v jednotlivých sbírkových expozicích speciálně označena a představena v novém kontextu. Stálé expozice starého, moderního, současného i asijského umění ve všech budovách NG doplňují také současné umělecké intervence. Během prohlídky tvorby Josefa Mánesa v Salmovském paláci se tak divák setká s pop-artovou ikonou Andy Warholem. Warholovy polaroidy a sešívané fotografie jsou nedávným darem newyorské Warholovy nadace. Významný dar galerii k jejímu jubileu věnoval také americký velmistr konceptuálního umění Joseph Kosuth.

osl47

Malá dvorana Veletržního paláce během jubilejní výstavy zase ožívá monumentálními sochami rakouského umělce Franze Westa. Dvojice Prinz Gholam se zaměřuje na mistrovská díla legendární francouzské sbírky, včetně obrazu Útěk Paula Gauguina. Jeho nová verze je autoportrétem umělců, kteří přebírají role a pózy Gauguinových postav. Yoshihiro Suda, Hiroshi Sugimoto a Lee Kit zastupují na výstavě současné asijské umění a s jejich díly se lze seznámit ve Šternberském paláci a paláci Kinských. Všech šest budov pražské Národní galerie tak více jak dvěma desítkami výjimečných intervencí nabízí nečekané dialogy mezi klasickým a současným uměním.                          

osl20

Při příležitosti zahájení oslav zpřístupňuje Národní galerie od 5. do 7. února 2016 všechny své objekty zdarma a připravuje doprovodný program ve formě komentovaných prohlídek, přednášek či programů. I v letošním roce pokračuje projekt Národní galerie a Komerční banky, která umožňuje vstup zdarma do stálých expozic pro děti, mládež a studenty do 26 let. Národní galerie v jubilejním roce plánuje také založení Klubu mecenášů a zavedení členského vstupného a rodinné vstupenky. Záštitu nad celým jubilejním rokem Národní galerie v Praze převzal předseda vlády České republiky Bohuslav Sobotka.  

osl45


Hodnocení 85 %, www.ngprague.cz 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nejcennější je důvěra, říká Vladan Drvota

Vladan Drvota  portrét (2)Říká, že jeho snahou je v médiích hledat nejvhodnější prostor pro umělce, kteří potřebují představit svoji novou tvorbu a nepovažuje tedy za úplně vhodné, aby interview poskytoval on...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Krajina středověké Prahy

KrajinaStredovekePrahy perexVíce než půldruhého století – od Tomkova Dějepisu města Prahy - se rozvíjí průzkum pražské lokality coby centra české kotliny, v posledních desetiletích obohacený o archeologické poznatky. Ty jsou často jediným zdr...

Z archivu...


Literatura

Propast smrti - další případ Kate Marshallové

propast smrti200V listopadu vydalo nakladatelství Cosmopolis třetí případ Kate Marshallové od úspěšného autora Roberta Bryndzy. Kniha nese název Propast smrti a podíváme se v něm na jeden odložený případ, který se však ukáže být součástí něčeho mnoh...

Divadlo

Švandovo divadlo uvede Cyrana z Bergeracu v beatboxovém rytmu

cyrano 200Mimořádná divadelní lahůdka čeká hned v úvodu sezóny diváky pražského Švandova divadla: 18. září bude mít ve Velkém sále premiéru Cyrano z Bergeracu. Slavný milostný příběh o nosatém šermíři, který se nešťastně zamiluje do své sestřenky, se českému ...

Film

John Cazale – mistr vedlejších rolí
ImageAl Pacino, Robert De Niro, Gene Hackman, Francis Ford Coppola a Meryl Streep. Všechny tyto výrazné osobnosti se proslavily v průběhu americké nové vlny, jmenované však spojuje také herec John Cazale. Tento zdánlivě nepříliš v...