Věřte císaři Josefu II.

Věřte císaři Josefu II.

Tisk

big verte-cisari-kVo-326914 (2)Kdo zná dějiny, ví, jak těžkou úlohu sehrál Josef II. a kolik toho zvládnul udělat pro svůj lid. Tento významný panovník po své neméně významné matce Marii Terezii převzal velkou zodpovědnost a tíhu, které ho nejen posouvaly dál na cestě životem a vedly k větší houževnatosti a významným činům, ale jež ho samozřejmě také sužovaly. Navíc jeho soukromý život nebyl zrovna ukázkový, přišel o dítě i milovanou ženu, která v lásce dávala přednost jeho sestře před ním samotným.

 Román o životě císaře precizně a velmi čtivě sepsal významný slovenský spisovatel Anton Hykisch a kniha vyšla v roce 2017 pod nakladatelstvím Host Brno.

Antona Hykische (*1932) jsem již vychválila do nebes v souvislosti s jeho knihou Milujte královnu, v níž se zaměřil na osudy významné panovnice Marie Terezie. Nyní pokračuje dalšími historickými událostmi a osudy nejen Josefa II., který tak dlouho čekal na smrt své matky, aby se mohl ujmout nelehkého úkolu – vlády. Děj románu se odehrává v době před začátkem Francouzské revoluce v osvícenském 18. století. Kromě příběhu samotného Josefa II. se setkáváme s mnoha dalšími významnými historickými postavami z oblasti politiky, umění a kultury, třeba i W. A. Mozartem. Autor se dotýká i počátků Slovenského národního obrození. Anton Hykisch ve svých knihách dokazuje nejen neskutečný vypravěčský talent, ale i vynikající znalost historie. Jeho díla jsou opravdovými skvosty slovenské literatury.

V polospánku zahlédl jarní den, kdy opouštěl Vídeň. Vídeňské ulice s patrovými činžáky měly horní patra zamřížovaná. Za mřížemi vyhlížely dětské tváře a marně se pokoušely spatřit, co se děje na ulici pod nimi. Nečekaný náraz. Kočí a koktavý sluha Gustav německy zakleli, ale hrabě Falkenštejn to neslyšel. Jen viděl, jak mříže z vídeňských činžáků po jedné padají dolů. Kovový třeskot na nedlážděných ulicích. Dětské hlavičky se najednou mohly bez zábran z oken vyklonit a podívat se do hlubiny pod sebou. Pak děti jedno po druhém vypadávaly z oken a letěly na zem, šustíce jako záclony bohatých měšťanů. Jejich tělíčka bezmocně přistávala na udusaný štěrk a do louží domovních odpadů. Jejich očka vyčítavě hleděla na člověka ve vojenském kabátci. Hrabě Falkenštejn při pohledu na dětské oči přestal existovat. Opět byl římskoněmeckým císařem, rakouským arcivévodou, uherským a českým králem. Bože, ty děti! Děti sirotci. Tisíce bezbranných. (…) Děti jsou další agendou zlepšení světa. Jsou kapitolou velkého císařova snu, který se brzy naplní. Děti vytržené z továren, polí a manufaktur jednou budou chodit do školy, s otevřenými ústy budou vnímat krásu a pokrok našeho osvíceného století. Věřte císaři, on to dokáže.

–ukázka z knihy

big verte-cisari-kVo-326914


Název: Věřte císaři
Autor: Anton Hykisch
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2017
Počet stran: 440
Hodnocení: 100%

https://www.hostbrno.cz/verte-cisari/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zlínská Zelenáčova šopa je pro naši kapelu GAIA kultovní místo, říká Vladan Vavruša

vladan vavrusaI když zlínsko-otrokovickou kapelu GAIA čeká v sobotu 23. března další koncert ve zlínské Zelenáčově šopě, následující rozhovor s kapelníkem Vladanem Vavrušou je hlavně o novinkách a plánech. Třeba o nových písničkách a nahrá...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Zlatokorunská madona se vrací - po 78 letech

zlatokotu200V polovině dubna se do kláštera Zlatá Koruna na den přesně po 78 letech vrátí nejvýznamnější dílo, které je s jeho jménem spojeno – gotický deskový obraz známý jako Zlatokorunská madona.

...

Z archivu...


Literatura

Tady všude byl Ladislav Smoljak. Divadelní legenda očima přátel a rodiny

tady vsude byl smoljak 200Snad není mezi námi barbara, který by neznal českou legendu Járu Cimrmana. Kdo by nikdy Žižkovské divadlo J. Cimrmana nenavštívil. A právě o jednom z tvůrců této postavy a poetiky sa...

Divadlo

Koulí za světový mír

Koule TomicováPolických hesel a deklamací na téma budování světového míru jsme si kdysi užívali po plných doušcích. Mezi oblíbená patřila i ta, jež zviditelňovala úspěchy československých sportovců. Co už ale nezmiňovala, byla cena, kterou bylo za úspěc...

Film

FLIM – festival tibetských filmů a filmů o Tibetu

alt18. – 20. dubna proběhne v pražském kině Aero již 6. ročník festivalu FLIMFestivalu tibetských filmů a filmů o Tibetu. Letošní ročník oproti předchozím nabídne pohled na tibetskou kulturu zprostředkovaný převážně...