Britský inženýr v Česku čistí kameny a pečuje tak o památku zmizelých. Tematická kniha o nich vyjde i v češtině

Britský inženýr v Česku čistí kameny a pečuje tak o památku zmizelých. Tematická kniha o nich vyjde i v češtině

Tisk

kameny zmizelych 200Při prohlídce pražského Židovského města objevil tzv. kameny zmizelých, malé mosazí pokryté dlažební kostky zasazené do chodníku, které připomínají oběti nacistického režimu a umisťují se před domy, v nichž tito lidé žili. Trevor Sage, který v Praze žije 16 let, začal tyto kameny čistit a odkrývat tak příběhy těch, jejichž jména jsou na kostkách vyryta. Připravil o nich knihu, která vyšla v angličtině, nyní chystá český překlad, který už lze předobjednat na crowdfundingovém portálu Hithit.

Trevor Sage si v roce 2018 přečetl článek na stránkách BBC o Gerhardu Geierovi ze Salcburku, který vyčistil všechny Stolpersteine, česky kameny zmizelých, ve svém městě. Stejně jako Trevor Sage není Gerhard Geier Žid a ani jeho rodina nebyla zasažená holokaustem. To Sage inspirovalo a dodalo motivaci následovat Geierův příklad a vyčistit kameny zmizelých v Praze. Při jejich výzkumu nashromáždil řadu informací o obětech a deportacích, také mnoho fotografií a dojemných životních příběhů a vše sjednotil do knihy, jejíž anglickou verzi vydal díky crowdfundingové kampani v loňském roce.

„Cítím, že v době vzrůstajícího extremismu je třeba, aby se tato kniha stala přístupnou širšímu okruhu čtenářů, proto jsme s velkorysou pomocí profesionální překladatelky připravili zcela bez nároku na honorář její český překlad," vysvětluje Trevor Sage, který aktuálně sbírá podporu na tisk českého překladu.

kameny zmizelych 1

Na ty, kteří si knihu zakoupí v předprodeji, čekají fotografie pražských 400 kamenů zmizelých, které byly instalovány v letech 2008 ¬2021, portrétní fotografie obětí ze sbírek Národního archivu, informace o deportacích z databáze Holocaust.cz, podrobnosti o transportech z archivu Yadvashem.org a samozřejmě životní příběhy obětí, mnohé vyprávěné příbuznými, kteří do této knihy přispěli.

„Doufám, že se kniha dostane i do školních tříd a pomůže dětem při výuce o holokaustu, dozví se v ní o projektu Stolpersteine a přiblíží jim osudy obětí nacismu," uzavírá Trevor Sage. Zájemci tak mohou na Hithitu zvolit možnost věnovat knihu vybrané škole.

kameny zmizelych2

Kniha má 312 stran a obsahuje vice než 400 barevných fotografií, 340 portrétních fotografií a 1 100 citací, váží přibližně 1,5 kg.

Zdroj foto: archiv autora a James Fassinger stillscenes.com

Více informací: hhttps://www.hithit.com/cs/project/11445/tisk-ceskeho-prekladu-knihy-prazske-stolpersteinehtmlfile\Shell\Open\Command


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vše co jste chtěli vědět o baletu a báli jste se zeptat

bero 200Položili jsme několik otázek ředitelce Baletního studia Regina paní Regině Blažkové Holubové a díky tomu vám přinášíme jedinečný rozhovor nejen o tomto baletním studiu. Dozvíte se, na co je balet dobrý, proč by jej měly ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Jak se ve společnosti uplatňovalo náboženství

200histrNakladatel Pavel Mervart vydal obsáhlý sborník Víra, kultura a společnost, zaměřený na rozličné podoby i směřování náboženských hnutí v českých zemích 19. a 20. století. Zvolen je co nejširší záběr - kniha se dotýká také dění na územích německojazyčnýc...

Z archivu...


Literatura

Mrazivý příběh o pomstě a zradě

Minulosti neuteces perex
Pro malou Zanu je den, kdy slaví své páté narozeniny, výjimečný. Dostane dort, na němž hoří pět červených svíček, a až je sfoukne, bude z ní oficiálně velká holka. Něco se však strašlivě zvrtlo a když do bytu ...

Divadlo

Umělkyně světových parametrů mají kromě talentu vždy něco navíc

perex hvezdyMám rád umělce, ale nejvíc asi ty, kteří něco umějí, a přitom si na nic nehrají. Vypadá to jako protimluv, ale možná mi rozumíte. A pak mám rád umělkyně, které – ačkoliv jsou talentované, inteligentní a krásné – ma...

Film

ČT Art slaví. Diváci se mají na co těšit.

PRAHA – 21.8. 2014. Při příležitosti oslav ročního vysílání, představila alternativní ČT Art veřejnosti „fajnšmekrovsky“ přichystanou nabídku podzimního vysílacího schématu včetně dvanácti premiér a tří přímých přenosů v prvním záříjovém týdnu.

 

...