Možné je přece všechno. Kristýna Freiová přináší netradiční zpracování legend a dějin

Možné je přece všechno. Kristýna Freiová přináší netradiční zpracování legend a dějin

Tisk

Galilejec200Kristýna Freiová je spisovatelka, která hledá výzvy. Neumí se dívat podle zažitých návodů, naopak odhaluje nové a nové možnosti, hledá jiné významy obecně známých pravd. Proto se pouští do převyprávění příběhů, které už známe z jiných literárních i historických děl. Jenže mladá autorka nehodlá popisovat, co je obecně dáno, ona hrdiny nechá působit ve své mysli a předkládá jejich nové osudy, protože nic není dáno a vše může být i jinak, než je dosud známo.


Od Galilejce po Temnotu

Tímto způsobem vznikly tři výjimečné romány, Galilejec (2017 a 2021), Nesmrtelný hrabě (2019) a Lucifer a Markétka (2020). Po zkušenostech s vydáním v klasických nakladatelstvích (Fortuna Libri a Euromedia Group), se vloni zkusila na knižní trh prodrat sama. Začala novým vydáním Galilejce a v současné době se tiskne čtvrtý román Temnota (můžeme jej podpořit na www.hithit.cz).

Šest let, čtyři knihy, stálý okruh čtenářů. Jenže je spousta těch, kteří Kristýniny romány neobjevili, přitom milují netradiční zpracování legend a dějin. Tady jim dáváme příležitost.

Sama jsem se s autorkou setkala nad prvním z románů. Jako odpovědná redaktorka jsem pustila do příběhu, který mne uchvátil. Jošua, nejmladší sny tesaře Josefa, se stal mým hrdinou. Jeho příběh všichni známe. Jošua chtěl změnit svět a podařilo se mu to. Aby však jeho úkol pochopili ostatní lidé, musel s přáteli svou cestu upravit, zjednodušit, obalit do tehdejších zkušeností. Jinak by se nepochopené zacyklilo a nikdy by nedošlo pochopení. Proto se z některých reků stali zlosyni, ženy se postavily na konec řady, jak si svět přál. Ale ženy nebyly na posledním místě dříve ani dnes, jak dokládá vypravěčka velkolepého příběhu, Dina, žena Jošuova.

Galilejec 3

Kdo je Jošua?

Galilejec odstartoval řadu Kristýniných románů. Neměl a nemá to snadné v konkurenci dalších námětů. Ale je svůj, je moudrý, silný, otvírá oči každému, kdo nechce spát, učí čtenáře otvírat tajemné komnaty vlastní duše. Jak říká autorka: „Už od dětství jsem se ptala sama sebe, proč je svět takový, jaký je? Proč nemůžeme být jako hrdinové z knih a filmů – všemocní, se schopnostmi změnit cokoliv, co budeme chtít? A právě s touto otázkou jsem začala psát.“

A tak se Galilejec Ješua, zdánlivě obyčejný řemeslník, jenž vládne nepředstavitelnou mocí, jež není z naší planety, snaží prastarou moudrost předat lidem. Jeho sílu a lásku v něm objeví Dina a snaží se mu pomáhat ze všech sil, aby na své pouti uspěl. Ovšem hlupáků je mnoho a není jasné, zda hrdina cíle dojde, zda změní svět dřív, než bude pozdě.

Galilejec1

Cesta za snem

Moudrost dýchá z každé stránky. V každém okamžiku se ocitneme v jakési vyšší dimenzi, chceme stát na straně dobrých. I když to jde pomalu, vždy v nás střípek dobra zůstává. Je to příběh k zamyšlení, je to výzva. Je to román o možnostech, o cestě od nevědomosti ke štěstí bez závisti. Proto je třeba najít v sobě, jako Dina vedená Jošuou, svou sílu a nepodat se nepřízni, která dnes vládne nad Evropou a vlastně celým světem.

A na okraj: brzy se dočkáme nového románu Temnota (červen 2022), který otevře nový prostor pro přemýšlivé. Stejně jako u Galilejce nepůjde o jednoduché čtení. Autorčiny romány se totiž nehltají, čtou se jako výzva a probouzejí v každém z nás sílu, abychom se ubránili temným vlivům a pochopili správně svůj cíl.

Zdroj foto: archiv spisovatelky

Kampaň naleznete zde: https://www.hithit.com/cs/project/11008/cesta-za-svobodou-a-vyjimecnosti-cloveka-s-romanem-temnota

Více o autorce a jejích knihách si můžete přečíst na www.kristynafreiova.cz.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Abychom žili plnohodnotný život, nemusíme zvířata týrat “ říká Alena Buksová

zvirata perexAlena Buksová zasvětila svůj život práci v organizaci na ochranu zvířat. Jak se staví k současné situaci práv zvířat ve světě a jaká jsou podle jejích slov největší úskalí při práci v neziskové organizaci?

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Tradiář 2023. Diář plný tradic pro dny všední i sváteční

tradiar obalka makova (2)Pokud přemýšlíte nad tím, jaký diář si pořídit na příští rok, anebo chcete někomu blízkému darovat parádní diář k Vánocům, máme pro vás skvělý tip! Je jím TraDiář 2023 od autorek Martiny Boledovičové a Martiny Viktorie...

Z archivu...


Literatura

Čínské umění léčby

200knihaKniha čínského umění léčby je určena všem čtenářům, kteří se zajímají o své zdraví a o tisícileté osvědčené postupy, jak je udržet nebo zlepšit. Tyto postupy používají jak vyškolení specialisté tradiční čínské medicíny, tak laici. Tradiční čínská medicí...

Divadlo

Divadelní loď Tajemství

Před dvanácti lety na břehu Vltavy zakotvila nevídaná loď. Loď s oponou, s divadelními prkny a programem pro malé i velké. Na boku s velkým nápisem Tajemství, s podtitulem Bratří Formanů si křižuje dvě největší české řeky, kotví...

Film

Hotel – když nedokážete žít sami se sebou

hotel uvodkaŠtěstí, to je krásná věc, ale ani snaha a pečlivé plánování ho v životě nezajistí. O tom, se přesvědčí i hlavní hrdinka švédsko-dánského dramatu Hotel. Skandinávský dům ve spolupráci s Komorním kinem Evald v rámci cyklu Severské filmové čtvrtky ...