Kniha o všem, co souvisí s církví

Kniha o všem, co souvisí s církví

Tisk

Cirkev 200Je chvályhodné, že vedle mnohdy vysoce odborných pojednání vycházejí i popularizační, příručkové, ale přitom nijak zprimitivnělé práce věnované dějinám. Alena a Vlastimil Vondruškovi rozpracovali pro nakladatelství Vyšehrad sedmidílný projekt nazvaný Průvodce českou historií, kde hodlají i laického čtenáře srozumitelně seznamovat se životem v minulosti. A to i v tom případě, že zapomněl všechno, co se ve škole naučil. Dosud vydali svazky týkající se jednak města, jednak vesnice (psali jsme o nich zde - http://www.kultura21.cz/historie/9219-vysehrad-pruvodce-ceskou-historii-mesta-vesnice-recenze), nyní přichází na řadu Církev.

Autoři skutečně nepředpokládají čtenářovy valné znalosti (ale měl by umět aspoň číst a netápat ve slovech cizího původu). Každý použitý termín, každou tematickou oblast ve stručnosti, ale výstižně osvětlí nejen textem, ale i pomocí mnoha barevných obrázků. Svůj výklad začínají šířením křesťanství od prvopočátků až někam k osvícenství, kterým bohužel končí. Určitě by bylo zajímavé sledovat, co se s náboženstvím i církvemi dělo dál, kdy a jak nastal odklon směrem k bezvěrectví.

Další tematický oddíl se týká církevních staveb, jak mohutných (kostely a kláštery), tak drobných (kaple, křížová cesta). Shrnuje nejen jejich proměny v závislosti na různých uměleckých stylech, ale také si můžeme počíst ve slovníčku nejčastějších termínů se stavebnictvím souvisejících. Dovíme se také, proč vznikaly, což například v případě morových sloupů nebo božích muk nemusí být každému zřejmé.

Cirkev kasule

Budovy ovšem nemusíme obdivovat a poznávat toliko zvenčí, budeme zavedeni i do jejich vnitřků. Vondruškovi popisují členění chrámového prostoru, přibližují výzdobu stěn i stropu. A pak probírají jednotlivá příslušenství, někdy užívaná podnes (oltář, zpovědnice), jindy hlavně v minulosti (kazatelna). Protože děti věřících záhy po narození podstupovaly křest, dochovaly se také křtitelnice, naopak v souvislosti s místy posledního odpočinku nutno upozornit na náhrobek. Mocní a bohatí byli trvale ukládáni rovnou v kostele - například Přemyslovci (první vladařský rod na českém území) v pražské katedrále sv. Víta.

Značná pozornost je věnována církevní organizaci a mocenským ambicím. Třeba papežové jako hlava katolické církve se zhruba před tisíciletím ocitli v konfliktu s císaři, vzájemně se přetahovali o to, kdo bude mít poslední slovo. Kromě papežské funkce se ovšem dovíme ledasco o dalších hodnostářích, o biskupech, kardinálech, obecně o kněžství a také o územní správě.

Další rozsáhlý oddíl věnují Vondruškovi řeholním řádům, probírají nejdůležitější z nich (např. benediktiny, kteří se ve Valdštejnské jízdárně dočkali speciální výstavy - viz http://www.kultura21.cz/vytvarne-umeni/10795-valdstejnska-jizdarna-otevri-zahradu-rajskou-vystava). Další kapitoly věnují proměnám bohoslužby, liturgickým předmětům. Vysvětlí, jak se to má s hostií a s pitím mešního vína (věřící ovšem po zpovědi přijímali jen hostií, teprve husité zavedli přijímání "pod obojí"). Následuje výklad, jak se nazývají jednotlivé součásti oblečení, které kněží na sebe berou při mši či jiných obřadech. A všimneme si magického čísla sedm: vyskytuje se sedm hlavních hříchů i sedm ctností, existuje rovněž sedm křesťanských svátostí.

Cirkev oltar

A na několika posledních stránkách Vondruškovi připomenou, že od katolického směru, v některých obdobích jediného povoleného vyznání, se odštěpila rozličná protestantská hnutí, u nás zrozená husitským hnutím - utrakvisté, kališníci, jednota bratrská, luteráni. Ale i mezi nimi plály nesváry a přesvědčení, že ten či onen má jediný patent na rozum.

Co napsat závěrem? Jako čtenářsky příjemný úvod do dané problematiky lze knihu jednoznačně doporučit.

Alena a Vlastimil Vondruškovi: Církev.
Vydalo nakladatelství Vyšehrad, Praha 2014. 200 stran.

Hodnocení: 90 %

Foto: kniha, www.wiki.rvp.czwww.cms-kh.cz

www.ivysehrad.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Marie Doležalová s úsměvem: „Někdy dělám Sašu, někdy ne...“

marie dolezalova 200Mladou herečku Marii Doležalovou hodně proslavila role Saši v sitcomu televize Nova Comeback. Jak na něj vzpomíná? Kromě televizních rolí a moderování hraje také v divadle a skupině Olat...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Průvod Božího Těla ve Vrchotových Janovicích

altPo desetiletích bude ve Vrchotových Janovicích oživena jedna z krásných církevních slavností a dlouholetá místní tradice – průvod Božího Těla v zámeckém parku. Slavnost Těla a Krve Páně, lidově zvaná Boží Tělo, patří mezi poh...

Z archivu...


Literatura

Počkej na moře je román o lásce dvou mužů z šedesátých let

big pockej-na-more-sfI-503836 (2)Pokud máte chuť přečíst si opravdu dobrý román o lásce, sáhněte po knize Veroniky Opatřilové. Ta vypráví příběh dvou mužů, kteří se setkávají jednoho léta roku 1967 na ostrově Wight. Tento romantický, p...

Divadlo

Švandovo divadlo uvede Klec bláznů, jiskřivou francouzskou komedii o lásce, partnerství a kráse být sám sebou

Klec bláznů200Klec bláznů, kultovní francouzskou komedii Jeana Poireta vyprávějící o lásce milujících rodičů, o vztahu dlouholetých partnerů i o kráse být sám sebou, chystá v režii Daniela Hrbka Švandovo divadlo v Praze. Hru známou českému publiku i díky ...

Film

Dokument NOVÁ ŠICHTA má šanci získat „evropského Oscara“

nova sichta 200Snímek Jindřicha Andrše o horníkovi, který se rekvalifikuje na programátora, pokračuje v úspěšném festivalovém tažení. Čerstvě se dostal do širšího výběru na Nejlepší evropský dokument roku, který vyhlašuje Evropská filmová akademie (EFA)...