Vila Ignáze Petschka v Ústí nad Labem

Vila Ignáze Petschka v Ústí nad Labem

Tisk

Vila Ignaze 200Impozantní vstupní hala z osmi druhů mramoru přivítala v roce 1902 v reprezentativním přízemí první návštěvníky uhlobarona Ignáze Petschka po dokončené přístavbě. Do Ústí nad Labem přišel jako 18-letý  na výpomoc do bankovního velkoobchodu s uhlím, který patřil Pražské bance. Seznámil se velkoobchodníkem s uhlím Weinmannem a od roku 1876 začal pracovat v jeho firmě jako obchodní cestující. Brzy si ale otvírá svou vlastní firmu s uhlím (1880) do které přetáhl i část Weinmannových zákazníků (tím také končil jejich vzájemný styk). Obchodní úspěchy z něho udělaly zámožného člověka. Původně pocházel z chudé židovské rodiny z Peček u Kolína, název města si dal do svého jména, ale na svůj chudý původ nikdy nezapomínal a lidem pomáhal.

V době krize v 30 letech zavedl výrobu briket, které městu prodával za režijní náklady, a to mohlo levně prodávat obyvatelstvu. Podílel se hlavně finančně na vzniku řady prospěšných staveb, mezi ty nejvýznamnější patřil dětský pavilon v nemocnici, chlapecký ústav, ozdravovna pro nemocné TBC nebo mateřská školka.

Vila Ignaze 1


V letech 1890 si nechává postavit první rodinnou vilu, v roce 1902 nechal rozšířit. Původní objekt ve zdobném nerokokovém stylu tvoří západní část budovy a úpravy byly provedeny pouze v interiéru a na fasádě, aby s přístavbou tvořily jednolitý celek. Přestavbu dle návrhu vídeňského architekta Hanse Mikscheho, realizovala ústecká firma Alwina Köblera. Další přestavba byla v roce 1934, kdy fasáda byla zbavena všech zdobných prvků včetně dominantního štítu neseného letícími anděly. Hlavním členícími prvkem na fasádě zůstalo bosování.

V interiéru bylo přebudováno schodiště do patra a upravena galerie nad halou. Poslední stavební úpravy byly v 60 letech 20 století, kdy byla zbourána zimní zahrada (půlkruh se železnou prosklenou konstrukcí uvnitř s bazénkem s vodotryskem) a původní jídelna byla rozšířena o další dvě okna pro zasedací místnost. Panelová přístavba sloužící Lidovým milicím znehodnotila severní průčelí. Ve dvoupatrové vstupní hale mimo mramoru zaujme i dřevěná galerie, jejíž sloupky nesou strop haly v neorenesančním stylu a mramorový krb s měděným dýmníkem. Po pravé straně je bývalý salon s původním dřevěným stropem světlého a tmavého moření. Původní jsou dveře, které vedly ze salonu do knihovny. Zde jsou i původní prosklené skříně na knihy a také unikátní sádrový vlys po obvodu celé místnosti. Námětem je plavba po Labi od Drážďan, k Hohensteinu, Hřensku, Krásnému Březnu až po Litoměřice.  Štukovaný kazetový strop se secesními nástropními svítidly tvořenými opálovým sklem v mosazném rámu jsou také původní.

Vila Ignaze 2

Vedlejší místnost patřila kuřárně a je zachována s původním vestavěným nábytkem se secesním dekorem. Dvířka jedné ze skříní nesou měděné reliéfy staré a nové vily. Bývalá pracovna má štukový strop s jemným modelovaným rostlinným dekorem nerokokového stylu a je z tmavě mořeného dřeva. Také zde jsou původní dveře a zárubně.

Vedlejší bývalý obývací pokoj je unikátní pavilonkem v půdorysu pětiúhelníku, vyroben z tmavě mořeného vyřezávaného dřeva s dvěma tordovanými sloupky s ovinutou vinnou révou. Pozornost zasluhuje i krb, který je obložen mořeným vyřezávaným dřevem, s deskami ze zeleného mramoru a litinovými poleny uvnitř, zastírajícími, že se tam topilo plynem. Jdete-li halou nalevo, tak tam je bývalý kulečníkový pokoj s krásným dřevěným kazetovým stropem v kombinaci se štukovou neorenesanční výzdobou.  Pokoj sloužil také jako spojovací článek mezi starou a novou částí.

Vila Ignaze 3

Další patro sloužilo pro potřeby rodiny. Část byla vyhrazená hostům, kteří zde měli k dispozici šatnu, koupelnu, toalety i vlastní schodiště. Půdní patro mělo svoje schodiště a bylo určeno pro služebnictvo k pracím i k jejich bydlení. Byla tam rozsáhlá kuchyň, přípravna a skladovací komory a k dopravě jídla byl využíván elektrický výtah, který vedl celou budovou. V suterénu byl byt domovníka, kuchyňské sklepy i sklepy na bílé a červené víno. Také sklep na uhlí a generátor na výrobu plynu. Pod jídelnou byla tělocvična sloužící v zimě jako tenisové hřiště.  

Vila Ignaze 4


Koncem 30. let 20. století rodina prodala veškerý majetek a emigrovala. Vila se stává sídlem německého Policejního prezidia, po válce pak sídlem okresního výboru KSČ. Dnes přístavbu po milicích využívá Základní umělecká škola Evy Randové, budova patří městu a reprezentační prostory jsou využívány i jako svatební síň.


Prameny: Aleš Brožek  Osudy domů a obyvatel Churchillovy ulice v Ústí nad Labem  
Propagační materiál vydaný u příležitosti Dnů Evropské kultury
Foto : autorka


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

IZRAELSKÁ CHOREOGRAFKA, TANEČNICE A ZPĚVAČKA SMADAR EMOR POVEDE DÍLNU PRO VEŘEJNOST VE SLAVONICÍCH – BUDEME OBJEVOVAT MELODICKÉ TĚLO

Smadar 200Dnešní hektická doba nás nutí zapomínat na přirozené potřeby jak např. vyjádřit radost a smutek. Během tradiční týdenní dílny Hlasohledu v malebných Slavonicích, určené jak pro...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Gradhotel nad propastí je exkurzí do hlubin méně známých faktů 20. století

grandhotel (2)

Kniha Grandhotel nad propastí je čtivým vyprávěním o intelektuálech Frankfurtské školy. Kniha není úvodem do kritické teorie jako takové, je spíše velmi přístupnou skupinovou biografií jádra Frankfurtské...

Z archivu...


Literatura

Pohádky z Arendelle od Anny a Elsy

Ledove kralovstvi perexNakladatelství Egmont přináší všem, kteří si oblíbili animovaný muzikál Ledové království (Frozen) z produkce společnosti Disney, další díl do skládačky života v Ledovém království tentokrát nazvaný Pohádky z Arendel...

Divadlo

Dream job nebo mediální pakáž?

MP DJ perexJe poslední týden před volbami a v redakci nejmenovaného periodika vládne napětí. Nestačí, že musí celý tým během předvolebního týdne dělat přesčasy, aby byly pokryty všechny důležité události, ale je potřebné zveřejnovat všechno dřív, než konku...

Film

Bulhaři představují svou filmovou tvorbu

bulhari slanchevo200Bulharské filmy téměř neznáme. Do tuzemských kin se jeden takový naposledy dostal před více než deseti lety (Dopis do Ameriky), v poslední době se bulharské tvorby občas dotkne televizní Cinemax (Tilt, Ten...